Νίνα Ποπώφ

Με μια μίνι περιοδεία σε Λάρισα (Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στο Stage), Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 8/2, στο Eightball) και Αθήνα (Σάββατο 9/2, στο 6 D.O.G.S.) οι Δανοί Tales Of Murder And Dust έρχονται να τιμήσουν τη χώρα στην οποία έχουν τους περισσότερους οπαδούς, όπως μας εξομολογούνται. Αφορμή η κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, Hallucination Of Beauty, όπου τα ονειρικά drones και μια σκοτεινά ψυχεδελική shoegaze ατμόσφαιρα συναντούν το σιτάρ, το βιολί και την ηλεκτρική κιθάρα, ενώνοντας έτσι τη Σκανδιναβία με την Ανατολή και αποδεικνύοντας πως μάλλον η Ομορφιά δεν είναι τελικά Ψευδαίσθηση...

Δύο ανεξάρτητες κυκλοφορίες, διαθέσιμες για ψηφιακή ακρόαση και κατέβασμα –φαίνεται πως έχετε αγκαλιάσει θερμά τον νέο τρόπο διάδοσης της μουσικής. Δέχεστε πολλές διαδικτυακές δωρεές μέσω Bandcamp; Σχεδιάζετε να παραμείνετε ανεξάρτητοι ή ενδεχομένως να υπογράψετε συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική;

Ο ψηφιακός τρόπος διάδοσης λειτουργεί πολύ καλά για μας ως τώρα, αλλά ήταν η μόνη λογική λύση στην έλλειψη συμβολαίου και πόρων για δημόσιες σχέσεις. Η μουσική μας είναι εξ ολοκλήρου ηχογραφημένη στο σπίτι και δεν έχει κοστίσει σχεδόν τίποτα η παραγωγή της, οπότε νιώσαμε πως το σωστό ήταν να τη διαθέσουμε μέσω ίντερνετ και να την αφήσουμε να διαδοθεί οργανικά. Τα πρώτα κανα-δυό χρόνια μετά την κυκλοφορία του Peyote EP ψάξαμε όντως για δισκογραφική, αλλά κανείς δεν μας ανέλαβε, οπότε είχε ως συνέπεια το να παραμείνουμε ανεξάρτητοι. Έχει σκληρή δουλειά, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα πράγματα όπως είναι τώρα και θα σκεφτούμε ξανά την ιδέα της δισκογραφικής μόνο αν μας προσφέρει την ίδια δημιουργική και οικονομική ελευθερία που απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή.

Είχατε ασχοληθεί και με άλλα μουσικά projects πριν ξεκινήσετε τους Tales Of Murder And Dust το 2007;

Σχεδόν όλοι μας έχουμε παίξει σε διάφορα σχήματα, αλλά τίποτα το σοβαρό. Ο Christian, o Kristoffer και ο Simon είχαν όλοι διάφορα side-projects παράλληλα με τους Tales Of Murder And Dust –συγκεκριμένα τους Little Light, Pony Coke, Ne&Erthal και Zeroine.

Τι υποδοχή έχει λάβει το εξαιρετικό ντεμπούτο σας, Hallucination Of Beauty, μέχρι στιγμής;

Πρώτα απ’ όλα, σε ευχαριστούμε. Έχει μέχρι στιγμής πολύ θερμή υποδοχή, κυρίως όμως το έχουν προσέξει εκτός Δανίας. Οι κριτικές στην πατρίδα μας είναι όλες καλές, αλλά προς το παρόν ελάχιστες. Μάλλον η Ελλάδα είναι η χώρα όπου μας ξέρει περισσότερος κόσμος, γι’ αυτό και εν τέλει αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επερχόμενη μίνι περιοδεία.

Murderdust_2

Ναι, μου έκανε εντύπωση που επιλέξατε την Ελλάδα και ήθελα να σας ρωτήσω πώς και το αποφασίσατε...

Η No Budget επικοινώνησε μαζί μας και μας το πρότεινε. Για να είμαστε ειλικρινείς, μας εξέπληξε πολύ η πρόσκληση και έπρεπε να το σκεφτούμε καλά, εξαιτίας των ταξιδιωτικών εξόδων για 6 άτομα και του ότι δεν υπήρχε επίσημο πρακτορείο για να βάλουμε κάτω τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τις πτήσεις. Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Κάποιοι από μας έχουμε ήδη επισκεφθεί τη χώρα σας, την εποχή που δημιουργήθηκε το συγκρότημα –είδαμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οπότε είναι συναρπαστικό που επιστρέφουμε για να παίξουμε live.

Διαβάζω πάντως ότι στη Δανία ακουστήκατε στο ραδιόφωνο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο βήμα για τα δικά μας δεδομένα, επειδή το είδος που παίζετε θεωρείται ακόμα underground. Να φανταστώ ότι οι Δανοί υποστηρίζουν την psychedelic και shoegaze σκηνή;

Έχουμε πράγματι παιχτεί κάμποσο στο ραδιόφωνο και δεχθήκαμε, όπως σου είπα και πιο πριν, κάποιες πολύ καλές κριτικές, κυρίως από ανεξάρτητα blogs και περιοδικά επικεντρωμένα στην underground μουσική. Εμάς πάντως μας φαίνεται πως η psychedelic και η shoegaze είναι πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, παρά στη Δανία.

Μπορείτε να μας διαφωτίσετε για το line-up σας στις συναυλίες; Ποιος παίζει ποιο όργανο; Πώς και αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε το σιτάρ; Δίνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην όλη ατμόσφαιρα...

Ο Jacob παίζει ντραμς, ο Kasper κρουστά, ο Simon μπάσο, η Kathrine εναλλάσσεται μεταξύ βιολιού και εκκλησιαστικού οργάνου και ο Kristoffer με τον Christian παίζουν κιθάρες. Δεν έχουμε βασικό τραγουδιστή, τραγουδούν όμως ο Kristoffer, ο Christian και η Kathrine. Ο Christian παίζει το σιτάρ στο άλμπουμ, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε στα live. Ο ήχος του βέβαια είναι παρών, σε back-drone και σ' ένα πετάλι κιθάρας.

Murderdust_3

Δεδομένου ότι είστε εξαμελής μπάντα, σας είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο βολικό για όλους σας για τις ηχογραφήσεις και για τις πρόβες;

Όλοι μας σπουδάζουμε ή δουλεύουμε παράλληλα, οπότε ναι, είναι πολύ δύσκολο συνήθως. Έχουμε μια συγκεκριμένη μέρα κάθε βδομάδα αφιερωμένη στις πρόβες. Οι ηχογραφήσεις γίνονται συνήθως στα σπίτια μας, οπότε όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο τον ξοδεύουμε ηχογραφώντας.

Φαντάζομαι πως για να αποφασίσατε να διαθέσετε το νέο σας άλμπουμ και σε μορφή βινυλίου, είστε φαν των LP. Έχουν ζήτηση σήμερα;

Ναι, υπάρχει σημαντική ζήτηση. Κάποιοι μάλιστα αγοράζουν και την ψηφιακή έκδοση αλλά και το βινύλιο. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάμποσοι hardcore φανς εκεί έξω και πως ο κόσμος θέλει έναν δίσκο LP ως χειροπιαστή αναπαράσταση της μουσικής μας, ίσως σαν αντίδραση σε μια ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη κοινωνία, όπου τα πάντα μπορούν να κατεβαστούν παράνομα ούτως ή άλλως. Για μας ένα βινύλιο έχει μάλλον την ίδια λειτουργία: το να κρατάς έναν δίσκο που έχεις φτιάξει είναι μια φοβερή αίσθηση. Το νιώθεις «αληθινό».

Πώς πήγε ο διαγωνισμός βιντεοκλίπ για τους φαν σας; Ποιο τραγούδι προτίμησαν όσοι έστειλαν βίντεο;

Ο διαγωνισμός ήδη τελείωσε και είχαμε πολύ ανάμικτα αποτελέσματα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η δημοφιλέστερη επιλογή ήταν το “Hypnotized Narcissist”.

{youtube}rmw_NWpdt5M{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured