Σχεδόν είχαμε απελπιστεί για το αν ο πολύς Al Di Meola θα έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί με τη συνέντευξη που του είχαμε στείλει δύο εβδομάδες πριν, μέσω της ιντερνετικής οδού. Γνωστός ευζωϊστής, πέρα από μουσικός, όπως κι ένας ιδιότυπος star του χώρου του, ο Αμερικανός κιθαρίστας βρήκε τελικά τον χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, παρά το πυκνό του πρόγραμμα. Μεταφράζουμε και παραθέτουμε λοιπόν πάραυτα, προλογίζοντας έτσι την εμφάνισή του στα μέρη μας την Πέμπτη 19 του μήνα, στο Μέγαρο Μουσικής...

Κύριε Meola, σε ποιο ποσοστό πιστεύετε ότι οι ιταλικές σας ρίζες έχουν επηρεάσει το παίξιμο σας;

Σε έναν μεγάλο βαθμό. Ανατράφηκα από Ιταλούς γονείς και γύρω μου ηχούσε μουσική της Μεσογείου σε όλη τη νεότητα μου!

Έχετε πολλές φορές αποδείξει ότι είσαστε ανοικτός σε συνεργασίες. Ποια είναι τα στοιχεία που μετρούν στην απόφασή σας να συνεργαστείτε με κάποιον;

Το βασικό στοιχείο είναι πάντα αυτό της μοναδικότητας της προσωπικότητας, αυτή που φέρνει το διαφορετικό. Βασίζομαι στο ένστικτο μου για να αποφασίσω. Τα κριτήρια μου είναι πάντα πνευματικά.

Η καλλιτεχνική εξέλιξη ενός μουσικού επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή του. Για παράδειγμα συμφωνείτε φαντάζομαι ότι ένας επιτυχημένος δίσκος, εκτός από επιπρόσθετες επαγγελματικές υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή ανοίγει ακόμα περισσότερες οδούς της εγκεφαλοχώρας του καλλιτέχνη…

Μερικές φορές συγκρούονται τα πράγματα που θες να πραγματώσεις. Τα ανθρώπινα συναισθήματα και ο τρόπος με τον οποίο βιώνονται έχουν κάθε φορά μία αίσθηση του επείγοντος στην ανάγκη τους να βρουν τον δρόμο τους αλλά και το ακροατήριο, σε επίπεδο σύνθεσης και ηχογράφησης. Αυτή η ανάγκη έχει γίνει επιτακτικότερη σ’ εμένα σε αυτό το στάδιο της ζωής μου.

Πόσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η μεταφορά του συναισθήματος στην κιθάρα;

Είναι πάντα σημαντικό να συνδέεσαι άμεσα με το συναισθηματικό σου φορτίο ώστε να υπάρχει προβολή αυτού, αλλά πολλές φορές κατά την ώρα που παίζω γίνομαι ένας άλλος άνθρωπος, περνάω σε μία άλλη ζώνη εκτός του εαυτού μου.

Έχετε την πολυτέλεια να καθορίζετε απόλυτα τις μελλοντικές σας κινήσεις (άλμπουμ, περιοδείες κλπ.) σύμφωνα με τις ανάγκες σας και μόνο;

Πάντα (ακόμα και στο παρελθόν) ήμουν και συνεχίζω να βρίσκομαι στην ευλογημένη θέση να διαλέγω, γεγονός όμως που πρέπει να σας ομολογήσω ότι δεν παίρνω ως δεδομένο. Μπορώ λοιπόν να θέτω εγώ τους στόχους μου αναλόγως με το πώς και τι θέλω την κάθε περίοδο να παρουσιάσω.

Αν σας είναι εύκολο, σηματοδοτείστε τρία συμβολικά/καθοριστικά σημεία της πορείας σας.

Το να μπω στους Return To Forever σε ηλικία 19 χρονών, να έχω μία επιτυχημένη σόλο καριέρα στα 21 μου και το Guitar Trio με τον Paco (De Lucia) και John (McLaughlin).

Φαντάζομαι ότι οι απώλειες σας από το παράνομο downloading δεν σας επηρεάζουν, μιας και είστε καλλιτέχνης που όσοι ενδιαφέρονται για τη μουσική σας θέλουν να έχουν στην κατοχή τους το συνολικό πακέτο της όποιας κυκλοφορίας σας.

Γενικά ναι, αυτό δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο πρόβλημα για εμένα.

Ως καλλιτέχνης που αναζητάτε το άρωμα της σύνθεσης, είχατε ποτέ πρόβλημα με το mastering των δίσκων σας;

Όχι, δεν θα το έλεγα. Όμως η υψηλή ποιότητα μίας ηχογράφησης κάνει τη διαδικασία του mastering πολύ πιο εύκολη και ακόμα περισσότερο απολαυστική!

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο όταν είστε στη διαδικασία της σύνθεσης, όπου καταλαβαίνετε ότι έχει τελειώσει και έχει άρα έρθει η ώρα της ενορχήστρωσης και της ηχογράφησης;

Όταν φτάνω σε αυτό το σημείο νιώθω σαν να εκκρίνεται μία ορμόνη. Πιστέψτε με, καταλαβαίνω την εμφάνισή της μέσα μου και τη χρησιμοποιώ ως σημάδι ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση.

Η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα είναι ένα μέρος που συχνά επισκέπτεστε και δίνετε συναυλίες. Υπάρχει κάτι άλλο, εκτός των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων, το οποίο να σας ενώνει με το πνεύμα της πόλης και των ανθρώπων της;

Είμαι πολύ δεμένος με την Ελλάδα, μιας και γνώρισα τη μητέρα της μεγαλύτερης κόρης μου ενώ ηχογραφούσα με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αθήνα, πριν 21 χρόνια. Έτσι, ο ερχομός μου στην πόλη είναι, εκτός του συναυλιακού, κι ένα χαρούμενο γεγονός για εμένα, μιας και μερικοί από τους πλέον κοντινούς μου φίλους έχουν ελληνική ρίζα. Νιώθω λοιπόν έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα, δεσμός που ενισχύθηκε από τη συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα, η οποία υπήρξε αποτελεσματική, γεμάτη αρώματα και επίσης απέδωσε μία σημαντική φιλία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured