Ό,τι και να γραφτεί για έναν καλλιτέχνη όπως ο Robin Williamson είναι λίγο. Όταν η Ελλάδα 40 χρόνια πριν βρίσκονταν κάτω από δικτατορικό καθεστώς ο ηγέτης των θρυλικών Incredible String Band έδινε βροντερό παρών στο Woodstock, επαναπροσδιορίζοντας την ψυχεδελική acid folk. Ο μεγάλος πολυοργανίστας καλλιτέχνης καταφτάνει στη χώρα μας, για δύο εμφανίσεις την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στο Rodeo…

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επερχόμενη συναυλία σας στην Ελλάδα; Γνωρίζετε κάτι ιδιαίτερο για τη χώρα μας;

Για να είμαι ειλικρινής, παρόλο που έχω βρεθεί για συναυλία σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, οι μοναδικές εικόνες που έχω από την Ελλάδα είναι από κάποιες σκόρπιες φωτογραφίες τις οποίες έχω δει.

Σκοπεύετε επομένως να επισκεφτείτε κάποιο συγκεκριμένο μέρος; Σας έχει κινήσει κάτι την περιέργεια;

Βέβαια! Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ τους Δελφούς, αν και δεν νομίζω ότι θα έχω τελικά χρόνο να επισκεφτώ οτιδήποτε. Αν καταφέρω να περπατήσω λίγο την Αθήνα τότε θα πρόκειται μάλλον για ιδανική επίσκεψη! (γέλια).

Ήσαστε ένας από τους καλλιτέχνες που είχατε την τιμή να συμμετάσχετε στο Woodstock, πριν από 40 χρόνια. Ποια θυμάστε ως τη σημαντικότερη στιγμή της εμπειρίας αυτής;

Μία εικόνα έχει μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στο μυαλό και την ψυχή μου: Όταν αντίκρισα τον μεγάλο Jimi Hendrix να παίζει την κιθάρα του, δίνοντας τη δική του ξεχωριστή λάμψη στο μεγαλύτερο φεστιβάλ όλων των εποχών.

Πόσο άλλαξε η μουσική από το Woodstock και μετά κύριε Williamson;

Ειδικά από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα, η μουσική πήρε τη μορφή κυρίως εμπορικής συναλλαγής και λιγότερο τέχνης. Για μένα, που είμαι παλιάς κοπής μουσικός, τη μουσική μόνο σαν προνόμιο μπορώ να την δω. Και έτσι θα έπρεπε να τη βλέπουν και όλοι οι νεότεροι συνάδερφοι μου. Οτιδήποτε μικρό έχει ομορφιά. Όταν και η μουσική βιομηχανία διογκώθηκε, χάθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας που κρύβουν οι ήχοι και οι στίχοι.

Μιλήστε μου για την Incredible String Band. Τι την έκανε τόσο δημοφιλή;

Δεν μπορώ να ξέρω τον λόγο. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάναμε πολλές επιτυχίες και παίξαμε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι υπέροχο ύστερα από τόσα χρόνια ο κόσμος να εξακολουθεί να αγοράζει τους δίσκους των Incredible String Band και υπάρχει ενδιαφέρον από τους νεότερους ακροατές να γνωρίσουν την πορεία μας. Ήταν ξέρεις η πιο αποδοτική μου εικοσαετία από καλλιτεχνικής άποψης.

Σας λείπουν εκείνα τα χρόνια;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Κάποιες φορές φέρνω με τη μνήμη μου εκείνα τα χρόνια, αλλά δεν θα ήθελα να γυρίσουν. Κάθε εποχή κρύβει ξεχωριστή ομορφιά.

Έχετε σκεφτεί να παρατήσετε τη μουσική για οποιοδήποτε λόγο;

Όχι βέβαια! Θέλω να συνεχίσω να κάνω μουσική μέχρι να πεθάνω.

Μιλήστε μου για την καλλιτεχνική σας συνεύρεση με τη Bina Williamson…

Η αγαπημένη μας ενασχόληση με τη Bina είναι να καθόμαστε με τις ώρες να μελετούμε τους ινδικούς και τους κέλτικους μύθους και να φτιάχνουμε κατόπιν τις δικές μας ιστορίες. Με κάποιο τρόπο νιώθω ότι υπάρχει μία ιδιότυπη σύνδεση με την Incredible String Band, καθώς η διάθεση για δημιουργία είναι ακριβώς η ίδια.

Διακρίνω μία ιδιαίτερη αγάπη για την ινδική και την κέλτικη παράδοση…

Μου αρέσει και η ελληνική μουσική παράδοση! Ειδικά η νεότερη, όπως τα ρεμπέτικα. Σε γενικές γραμμές μου αρέσει να ακούω τη μουσική παράδοση του κάθε τόπου. Απλά στην ινδική παράδοση έχω βρει κάτι πανέμορφο, το οποίο με εκφράζει με τον υποκειμενικότερο, αλλά και τον ωραιότερο τρόπο την ίδια στιγμή.

Πώς καταλήξατε να παίζετε παραπάνω από ένα όργανο;

Δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να παίζει μόνο ένα όργανο. Πάντα μου φαινόταν βαρετό. Αν και στην Αθήνα θα έρθω μόνο με μία κιθάρα…

Για ποιο λόγο;

Γιατί είναι ευκολότερο να τη μεταφέρω! (γέλια).

Πώς θα χαρακτηρίζατε αλήθεια τους συμπατριώτες σας Σκοτσέζους;

Υπάρχει το εξής παράδοξο στον υπόλοιπο κόσμο: οι Σκοτσέζοι να θεωρούνται τσιγκούνηδες, πράγμα που δεν ισχύει. Είμαστε γενναιόδωρος λαός. Από την άλλη βέβαια οι Σκοτσέζοι έχουν και την φήμη των ανθρώπων που πίνουν πολύ. Κι αυτό είναι 100% αλήθεια!

Τελικά η μουσική από πού έρχεται κύριε Williamson;

Θεωρώ ότι η μουσική έρχεται από τον αόρατο κόσμο των αγγέλων…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured