Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου οι Βέλγοι Glimmers θα βρίσκονται στο Bios και με τη βοήθεια του Γάλλου Cosmo Vitelli θα μας χαρίσουν ένα από τα καλύτερα πάρτι της χρονιάς. Για τους 200 πρώτους, στην είσοδο θα μοιράζεται δωρεάν μαζί με το - μόλις 10 ευρώ!!! - εισιτήριο, το νέο τους άλμπουμ "GLIMMERS ARE GEE GEE FAZI II".

Στο κείμενο και στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο David Fouqaert - ένας εκ των δύο Glimmers που ακούει και στο παρατσούκλι Βenoile - μας εξηγεί γιατί εδώ και 15 χρόνια το δίδυμο από την Γάνδη παραμένει ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας σε μουσικό επίπεδο.

Ουσιαστικά το μεγάλο hype χτίστηκε γύρω από το όνομά τους στις αρχές αυτής της δεκαετίας, για αυτό και με την πρόσφατη επιστροφή της disco θεωρούνται super hot. Πιο συγκεκριμένα, το 2003, όταν το electroclash και τα bootlegs έγιναν μαζικά, οι δύο Βέλγοι Μο και Βenoile, που τότε δρούσαν ακόμα υπό το όνομα GLIMMER TWINS έγιναν ξαφνικά υπερ-διάσημοι, ως η ιδανική απάντηση στο φαινόμενο 2ΜanyDjs. Στην ουσία, το δίδυμο που κατάγεται από την ίδια πόλη, - Ghent - με τους καλούς τους φίλους, τα αδέρφια Dewaelle (aka 2manyDjs aka SOULWAX), σχεδόν έμαθε σε αυτούς όλα όσα ξέρουν.

Ο Mo και o David, έχουν χτίσει τον θρύλο τους πολύ πίσω στα χρονικά της βελγικής dance σκηνής. Ήταν παρόντες όταν το πιτσάρισμα στο +8 στα disco 12ιντσα των 1980s δημιούργησε την περίφημη βελγική New Βeat σκηνή και ήταν τα θρυλικά μαραθώνια set τους από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί που τους έβαλαν στην «ανάγκη», τότε, να διασκεδάσουν τον κόσμο τους κρατώντας αμείωτο το μουσικό τους ενδιαφέρον, μπασταρδεύοντας σε ένα βράδι βινύλια από την techno σκηνή του Detroit ως το rock 'n' roll των Residents και των Cramps, με ενδιάμεσες στάσεις σε όλα τα dance hits της εποχής.

Το 1995, οι "FREE THE FUNK" βραδιές τους είχαν γίνει το must της βελγικής διασκέδασης και το εργοστάσιο που είχαν μετατρέψει σε venue υπό το όνομα ESKIMO ήταν ό,τι πιο πρωτοποριακό είχε και έχει να επιδείξει το Βέλγιο σε επίπεδο ευρωπαϊκού clubbing. Την ίδια χρονιά, οι μουσικές του "Free The Funk" καταγράφηκαν σε συλλογή από την R & S Records και από εκεί ξεκινάει η καριέρα των GLIMMERS ως δύο από τους σημαντικότερους compilers/tastemakers, με το απόλυτα εκλεκτικό γούστο που γνώρισε η σύγχρονη μουσική.

Όταν το περίφημο περιοδικό JOCKEY SLUT αναρωτήθηκε αν οι δύο αυτοί Βέλγοι μένουν σε σπίτια από βινύλιο, ήταν γιατί τo 2003, όταν τους έμαθαν στα μεγαλύτερα clubs του κόσμου, αυτοί είχαν ήδη στήσει το ομώνυμο ESKIMO record label με κυκλοφορίες συλλογών από DARK DISCO, electronic funk, Νew Beat έως πρώιμο indie electro και είχαν προλάβει να επιμεληθούν όλη τη σειρά "Blue Note Sidetracks" για λογαριασμό της ιστορικής jazz εταιρίας.

Για αυτούς επινοήθηκε ο όρος «music evangelists» (μουσικοί ευαγγελιστές) και το 2004, όντας από τους πιο hot DJs του crossover είδους, αποφάσισαν να μετονομαστούν σε GLIMMERS και να ξεκινήσουν τα δικά τους remixes και τις δικές τους παραγωγές. Ο κατάλογος, που είναι τρομακτικός τόσο σε μέγεθος όσο και σε αξία ονομάτων τα οποία έχουν ρεμιξάρει, συνεχίζει να μεγαλώνει. Bloc Party, Killers, New Order, Roxy Music, Isolee, Phoenix, Pop Del Arte, Snow Patrol, Calvin Harris, Shirley Bassey και Chemical Brothers είναι μόνο μερικοί από όσους έχουν ασχοληθεί.

Εν έτη 2008, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση στο αν οι Glimmers και τα δύο πρόσφατα άλμπουμ τους, που βασίζονται σε νεο-disco εκτελέσεις παλιότερων classics, είναι αυτά τα οποία έχουν δημιουργήσει αυτή τη μαζική μόδα, με όλους τους DJs να παίζουν nu disco ή κάτι ανάλογο. Όμως το θέμα είναι ότι από το 2006 και μετά αυτοί έχουν mixed cd ντοκουμέντα βλ. DJ KICKS και FABRIC LIVE, που αποδεικνύουν τις new beat, disco funk, dub, house, techno, party hip hop, new wave, edgy post-punk disco εμμονές τους και τους καθιστούν υπεύθυνους για ένα ακόμη trend στα «ψαγμένα» clubs ανά τον κόσμο.

Ακολουθεί η μέσω mail συνέντευξη με τον David - Benoile - Glimmer.

ΕΡ. - Παίζετε δίσκους εδώ και 15 χρόνια. Ποιο είναι το στυλ μουσικής που αντέχετε να παίζετε για παραπάνω από 15 λεπτά;
ΑΠ. - Νομίζω party classics. Μόνο αυτά τα κομμάτια που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά στα dance floors είναι αυτά τα οποία μπορείς να παίζεις για πολλές ώρες, χωρίς να έχει σημασία σε ποιο είδος ανήκουν ή ποια περίοδο έχουν φτιαχτεί.

ΕΡ. - Παίζατε αυτό τον nu disco ήχο πολλά χρόνια πριν γίνει η φετινή μόδα. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το επόμενο μουσικό hype;
AΠ. - Δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι μουσικές μόδες, καθότι θεωρούμε ότι είναι απλά ένα εργαλείο για να κερδίζουν κάποιοι πιο εύκολα λεφτά. Σκοπός μας είναι να κάνουμε πάντα καλά parties και να κάνουμε τον κόσμο να χορεύει. Και η καλή disco είναι ένα είδος που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό party.

ΕΡ. - Τα τελευταία δύο χρόνια έχετε αποφασίσει να κυκλοφορείτε μόνοι σας τους δίσκους σας μέσω των live gigs σας, παρακάμπτοντας έτσι τη μουσική βιομηχανία. Πόσο αποτελεσματική έχει φανεί αυτή η μέθοδος;
ΑΠ. - Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και το κάνουμε αυτό μιας και είναι λίγο περίεργη η κατάσταση στην δισκογραφία τελευταία. Φτιάχνουμε μουσική που γουστάρουμε και προσπαθούμε να τη διανείμουμε με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο. Έτσι, προσπερνάμε τη χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία της διανομής, στην οποία πλέον στηρίζεται η μουσική βιομηχανία και κάνουμε τους δίσκους μας πολύ πιο φθηνούς και διαθέσιμους στον καθένα. Διανέμουμε τα cds μας στα events που εμφανιζόμαστε και κάνουμε μια συμφωνία με τον promoter κάθε πόλης, ο οποίος επιβαρύνεται λίγο παραπάνω από την κανονική αμοιβή μας αλλά δίνει στο event του και σε εμάς την ευκαιρία να μοιράζονται οι δίσκοι μας ΔΩΡΕΑΝ μαζί με το εισιτήριο εισόδου σε αυτούς που έρχονται για το party. Από εκεί και ύστερα ο κόσμος παίρνει το cd σπίτι του, το ακούει, το αντιγράφει, το ανταλλάσει, το πουλάει στο e-bay, έχει τη δυνατότητα να κάνει ότι θέλει με αυτό...Πρόκειται για έναν τελείως νέο τρόπο διανομής! Το 2008 δώσαμε παραπάνω από 50.000 cds στα clubs και το γεγονός ότι το DJ Magazine μας είχε εξώφυλλο μαζί με τον δίσκο μας free give away στο τεύχος του Απριλίου 2008 μας κάνει ένα σύνολο 75.000 cds περίπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να είχαμε κάνει αυτό το νούμερο πωλήσεων μέσω δισκογραφικής εταιρείας.

ΕΡ. - Ποια διαδικασία ακολουθήσετε στην ηχογράφηση των 2 πρόσφατων THE GLIMMERS ARE GEE GEE FAZI άλμπουμ;
ΑΠ.- Kαι τα 2 cds (THE GLIMMERS ARE GEE GEE FAZI vol. 1 & vol. 2) είναι συλλογές κομματιών που προέκυψαν τα τελευταία 3 χρόνια με συνεργασίες διάφορων φίλων / παραγωγών τους οποίους γνωρίσαμε περιοδεύοντας. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα είδος concept άλμπουμ σε δύο μέρη, αλλά προέκυψε κάτι σαν συλλογή 12ιντσων με χρονολογική σειρά. Το πραγματικό ντεμπούτο άλμπουμ μας θα βρίσκεται στα clubs, - προσοχή, όχι στα δισκοπωλεία - την 1η Ιανουαρίου 2009. Θα ονομάζεται The Glimmers Presents Disko Drunkards και το φτιάξαμε με την project μπάντα που δουλέψαμε τα Gee Gee Fazi. H μουσική είναι γραμμένη από εμάς σε συνεργασία με μερικούς εξαίρετους μουσικούς του Βελγίου στο ίδιο μουσικό ύφος με τις προηγούμενες δουλειές μας. Επιπλέον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και μερικά live με την εν λόγω μπάντα μέσα στο 2009.

ΕΡ.- Προτιμάτε να γράφετε μουσική ή να παίζετε μουσική άλλων; Θέλετε να σας έχει ο κόσμος στην συνείδηση του ως DJs ή ως ανθρώπους που ξέρουν να διαλέγουν και να αναδεικνύουν ωραίες μουσικές;
ΑΠ.- Τα θέλουμε όλα υποθέτω, καθώς όλα αυτά που αναφέρεις συνδέονται μεταξύ τους. Φτιάχνουμε μουσική και θέλουμε, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, το κοινό να γουστάρει τα κομμάτια μας. Επίσης είναι ωραία εικόνα να ακούς σωστές μουσικές φτιαγμένες από εκλεκτούς καλλιτέχνες και όλα αυτά να τα μιξάρεις σωστά και να τα παίζεις σε ένα δυνατό soundsystem, βλέποντας τον κόσμο να τρελαίνεται με τις επιλογές σου.

ΕΡ.- Ποια είναι τα σχέδια της νεοσύστατης δικής σας δισκογραφικής;
ΑΠ. - Σχεδιάζουμε πολλές κυκλοφορίες για το 2009 μιας και έχουμε μαζέψει μπόλικη καλή μουσική τελευταία. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε εκεί έξω όσο περισσότερο από αυτό το υλικό μπορούμε. Σε limited εκδόσεις βινυλίου και σε cds στα clubs που εμφανιζόμαστε.

ΕΡ.- Ποιο είναι το καλύτερο party που παίξατε τελευταία και ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που έχετε παίξει ποτέ;
ΑΠ. - Kαλύτερο party πρόσφατα ήταν αυτό που παίξαμε στο Μεξικό σε ένα μέρος ονόματι Covadonga. Στο Dubai ήταν επίσης πολύ ωραία. Εκεί παίξαμε για μια βραδιά που λεγόταν Alpha Night Club.Ένα από τα πιο περίεργα μέρη που έχουμε παίξει βρίσκεται πιθανόν στις Βρυξέλλες. Το περίφημο Atomium. Ένα παράξενο αλλά συνάμα όμορφο κτήριο που είχε χτιστεί το 1958 για το World Expo, το οποίο γινόταν στις Βρυξέλλες την ίδια χρονιά. Έχει γίνει μόνο ένα party με DJs εκεί και ήμασταν τυχεροί που παίζαμε σε αυτό, καθότι μονίμως είχες την περίεργη αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή το κτήριο θα μπορούσε να καταρρεύσει.

ΕΡ. - Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τα πρώτα φημισμένα ΕSKIMO parties στη Γάνδη;
AΠ.- Αρκετός κόσμος να χορεύει σαν τρελός και αρκετά είδη μουσικής να συνδέονται με έναν μοναδικό τρόπο σε ένα πολύ ξεχωριστό venue. Σαν ένα εναλλακτικό indoor festival. To καλύτερο για μένα ήταν αυτό που είχαμε τον DJ Harvey καλεσμένο και αυτό με τους Kruder & Dorfmeister.

EΡ. - Τι είδος μουσική παίζετε στα σετ σας τελευταία και δώσε μου ένα τοπ 5 κομματιών από τη σκοτεινή πλευρά της disco;
ΑΠ.- Συνεχίζουμε να παίζουμε όλα τα είδη της μουσικής. Popular και underground κομμάτια αρκεί να μπορεί ο κόσμος να χορεύει με αυτά και να έχουν ένα funky beat. Ένα πρόσφατο top 5 μας περιλαμβάνει :Padded Cell - "Word Of Mouth" (Glimmers remix), Grace Jones - "Corporate Cannibal", Liquid Liquid - "Cavern", ESG - "UFO" και !!! - 'Hello ? Is This Thing On ?" Rub' N' Tug remix.

EΡ. - Έχετε επηρεάσει μια γενιά νέων DJs που γίνονται διάσημοι σιγά-σιγά, αλλά ποιοι DJs έχουν επηρεάσει εσάς;
AΠ. - Θα αναφερθώ μόνο σε αυτούς που έχω την τύχη να έχω ακούσει μέχρι στιγμής και αποτελούν σημαντική πηγή έμπνευση για μας. Grandmaster Flash, DJ Harvey, Alex Patterson, Francois K., TLP, Martin Maurice, Juan Atkins, Eric Lobos, Alfredo.

Δύο ζωντανοί θρύλοι του σύγχρονου και εναλλακτικού djing της τελευταίας δεκαετίας και μια μοναδική ευκαιρία για το Αθηναικό κοινό να δει αυτό που οι Άγγλοι λένε history on the making...

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στο Βios της οδού Πειραιώς (84), με εισητήριο 10 ΕΥΡΩ και FREE give away cd των GLIMMERS στους 200 πρώτους.Ξέρετε κάποιον που να αγαπάει τα αυτιά του και να μην είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού;

www.myspace.com/theglimmers

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured