Τίποτα δεν με εντυπωσιάζει περισσότερο από μουσικούς και μπάντες που μένουν όρθιοι και ακλόνητοι στον χρόνο, φτιάχνοντας ακόμα όμορφες μελωδίες και στίχους και παρουσιάζοντας τα στο κοινό τους ακόμη και αν οι πρώτοι οπαδοί τους κοντεύουν πλέον να αποκτήσουν εγγόνια. Ο κιθαρίστας των Uriah Heep Mick Box και η μπάντα του ανήκουν σε αυτή την σπάνια κατηγορία καθώς το 2009 κλείνουν 40 χρόνια ζωής. Να τα εκατοστήσουν λοιπόν… Μέχρι τότε, να τι μας δήλωσε ο Mick Box ενόψει της αυριανής unplugged εμφάνισής τους στην Αθήνα (ώρα έναρξης: 21.30, είσοδος μόνο με προσκλήσεις)…

Ύστερα από 40 χρόνια καριέρας κατατάσσεστε πλέον στις «πολύ σκληρές για να πεθάνουν» μπάντες. Τι είναι αυτό που κρατάει όλα αυτά τα χρόνια ζωντανούς τους Uriah Heep;
«Οι Uriah Heep είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια μπάντα που κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή. Νοιώθω σα να μην άλλαξε τίποτα από το 1969 που ξεκινούσαμε. Έχουμε ακριβώς το ίδιο πάθος και ενέργεια. Το μόνο που άλλαξε είναι το κοινό μας, που πλέον μεγάλωσε γιατί «ακουγόμαστε» σε 54 χώρες, αλλά και οι ίδιοι οι οπαδοί μας, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις πιθανές ηλικίες. Ακόμη και υποδοχή των cd μας από τον Τύπο δεν έχει αλλάξει. Το τελευταίο μας άλμπουμ Wake Τhe Sleeper έγινε δεκτό με ενθουσιασμό σε όλο τον…γνωστό κόσμο. Τίποτα δεν άλλαξε λοιπόν».

Μέρος των οπαδών σας, σας χαρακτηρίζει ως τους «Beach boys του heavy metal» εξαιτίας των μελωδικών φωνητικών σας. Πιστεύετε, ότι η μελωδία είναι κάτι που «απουσιάζει» από τη σύγχρονη μουσική;
«Δυστυχώς ναι. Η μελωδία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ερμηνείας. Δεν αρκούν οι στίχοι, όσο καλοί και αν είναι. Μία ωραία μελωδία, ειδικά αν συνοδεύεται από «δυνατούς» στίχους, μπορεί να κάνει ένα τραγούδι διαχρονικό. Δυστυχώς αυτό δεν το ξέρουν ή το αγνοούν κάμποσοι νεότεροι καλλιτέχνες».

Ποια είναι η χώρα, εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, που θα θέλατε να ζήσετε προκειμένου να γίνετε καλύτεροι μουσικοί;
«Σε καμία άλλη χώρα! Πολύ απλά γιατί το ταλέντο και η σκληρή μας δουλειά όλα αυτά τα χρόνια μας έκανε καλύτερους μουσικούς. Όχι ο τόπος που ζήσαμε και μεγαλώσαμε».

Γιατί οι φανς σας έπρεπε να περιμένουν δέκα χρόνια για να δουν καινούργιο δίσκο μετά το τελευταίο στούντιο άλμπουμ σας, το Sonic Origami;
«Σε μεγάλο βαθμό φταίει το καθεστώς που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια δισκογραφία. Μετά την κυκλοφορία του Sonic Origami το 1998 αποχωρήσαμε από την τότε δισκογραφική μας στέγη εξαιτίας της απαίσιας δουλειάς που έκαναν στην προώθηση του άλμπουμ μας. Εκείνη ήταν και η χρονιά της έκρηξης του internet. Η μουσική βιομηχανία επιτέθηκε στο διαδίκτυο προσπαθώντας να στείλει τη Napster στα δικαστήρια, αλλά μάταια, καθώς ταυτόχρονα δραστηριοποιόντουσαν χιλιάδες εταιρείες με τη δομή και την οργάνωση της Napster. Η μουσική βιομηχανία αναγκάστηκε έτσι να αναδιπλωθεί και να «αγκαλιάσει» το internet. Από εκεί και πέρα, όμως, τίποτα δεν ήταν ίδιο. Οι δισκογραφικές εξαφανίστηκαν, συγχωνεύτηκαν ή έμειναν μισές. Σε μια βιομηχανία σε ελεύθερη πτώση ήταν λοιπόν πολύ δύσκολο και για μας να βρούμε άλλη εταιρεία, μέχρις ότου η Sanctuary Records μας πλησίασε ζητώντας μας να ηχογραφήσουμε ένα cd με καινούργιο υλικό. Αλλά και από τη στιγμή που παραδώσαμε το υλικό του Wake The sleeper έπρεπε να περιμένουμε άλλο ένα n χρόνο για να κυκλοφορήσει στα ράφια των δισκοπωλείων. Μια εύθραυστη βιομηχανία σε όλο το μεγαλείο της…».

«Uriah Heep unplugged». Πώς είναι δυνατόν μια hard rock μπάντα να σταθεί στη σκηνή χωρίς ηλεκτρική κιθάρα;
«Έχουμε παρουσιάσει ξανά ακουστικά σόου σε όλη την Ευρώπη οπότε δεν είναι πρόβλημα για εμάς αυτή η έλλειψη. Εξάλλου και τα περισσότερα κομμάτια τα γράψαμε γρατζουνώντας μία ακουστική κιθάρα. Το μόνο που κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παρουσιάσουμε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίον γραφτήκαν αρχικά».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
«Μόλις ολοκληρώσαμε έπειτα από εφτά εβδομάδες την ευρωπαϊκή περιοδεία μας προκειμένου να προωθήσουμε το Wake The Sleeper. Σειρά έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Όπως καταλαβαίνεις, θα είναι ένα πολύ γεμάτο 2009!»

Έπειτα από τόσα χρόνια έχετε ακόμα ανεκπλήρωτες επιθυμίες;
«Οι μόνες ανεκπλήρωτες επιθυμίες μου ήταν η κυκλοφορία ενός καινούργιου cd και η περιοδεία και στις 54 χώρες όπου ακούγεται η μουσική των Uriah Heep. Και οι δύο εκπληρώθηκαν φέτος».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured