28 χρόνια μετρούν οι πρωτοπόροι του industrial. Με σκαμπανεβάσματα, με κομπρεσέρ, βιολιά, βαριοπούλες και κιθάρες. Το πλήθος του κόσμου που μαζεύτηκε πριν από τρία χρόνια για να τους ακούσει ήταν για κάποιους ανεξήγητο, γεγονός που αδικεί τόσο τους ίδιους, όσο και τους fans τους. Φέτος ξανάρχονται στην Αθήνα (27 Μαΐου) και μας διαβεβαιώνουν, μέσω και του Alexander Hacke, ότι «όλα είναι ανοιχτά»…

Πώς είναι τα πράγματα για σας 28 χρόνια μετά;
«Χμ, 28 χρόνια… Ήδη όλα αυτά με κάνουν να νιώθω μεγάλος σε ηλικία. Πάλι καλά, η περιοδεία πάει πολύ καλά και όλες οι συναυλίες μας είναι sold out. Παίζουμε ένα δίωρο set και πραγματικά νομίζω ότι είναι μια από τις καλύτερες περιοδείες που έχουμε κάνει. Σίγουρα πάντως με αυτή τη σύνθεση είναι η καλύτερη. Μακράν…».

Πριν από τρία χρόνια η Αθήνα ήταν η τελευταίος σταθμός της περιοδείας σας και φέτος συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Γιατί;
«Μπα, απλά είναι θέμα διεκπεραίωσης. Για να έρθουμε στην Ελλάδα πρέπει να πάρουμε αεροπλάνο. Οπότε είναι καλύτερο να αφήνουμε αυτές τις συναυλίες στο τέλος της περιοδείας. Πάντως έτσι κι αλλιώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε το τελευταίο live μας στην Αθήνα. Αγαπάμε την χώρα σας, ο κόσμος είναι εξαιρετικός στα live και περιμένουμε ωραία πράγματα…».

Πολύς κόσμος έρχεται και σας βλέπει. Πώς το εξηγείς αυτό μιας και η μουσική σας δεν είναι easy - listening;
«Κοίτα, μετά από τόσα χρόνια που φτιάχνουμε μουσική έχουμε αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Τώρα έχουμε φτάσει στην τρίτη γενιά fans. Οπότε υπάρχει κόσμος για να έρθει να μας δει. Από την άλλη, πλέον ακολουθούμε το ένστικτό μας πολύ περισσότερο απ’ ότι κάναμε παλιότερα. Άρα έχουμε ένα ανάμικτο κοινό που αποτελείται από νέους και μεγαλύτερους, αλλά σίγουρα όχι αναιδείς (γέλια!)».

Πώς πάει το πείραμα που ονομάζετε “Supporters”;
«Α, μια χαρά πάει. Αν και πρόκειται για ένα project που δεν έχει από πίσω του κάποια εταιρία, και τα cd’s του πωλούνται κυρίως στα live μας, έχει αρκετά καλή ανταπόκριση. Έχουμε πουλήσει μάλιστα και αρκετά περισσότερους δίσκους από τις τελευταίες μας δουλειές στη Mute. Είναι όμως δύσκολο εγχείρημα και θέλει πολλή ακόμα δουλειά. Θα δούμε πώς θα πάει…».

Σκοπεύετε να γυρίσετε πάλι στις παλιές μέρες σας και να αρχίσετε να καταστρέφετε τις σκηνές των clubs που παίζετε;
«Μπα, όχι. Αυτά γίνονταν τότε, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτές τις πρακτικές. Κάθε πράγμα στο καιρό του, τότε έχει αξία. Πάντως τώρα θέλουμε να καταστρέψουμε το κοινό. Από συναισθηματική πλευρά πλέον…».

Υπάρχουν σήμερα μπάντες που ακολουθούν την «παράδοσή» σας;
«Δεν κοιτάμε έτσι τη μουσική, δεν ψάχνουμε για ομοιότητες ή επιρροές που ασκούμε σε άλλες μπάντες. Είμαστε ένα δημιουργικό συγκρότημα και εκφραζόμαστε με διάφορους τρόπους. Μας αρέσει να φτιάχνουμε μουσική έτσι όπως εμείς νιώθουμε. Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, είναι ωραίο ενδεχόμενο να έχουμε επηρεάσει κάποιους…».

Alles Wieder Offen, ο τίτλος της τελευταίας δουλειάς σας, σημαίνει «Όλα Πάλι Ανοιχτά». Είναι και μια πολιτική δήλωση;
«Είναι τα πάντα. Βασικά αυτή την περίοδο στην πολιτική τα πράγματα πάνε προς τα δεξιά. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον λαό. Ξέρεις, είμαστε μια σοσιαλιστική μπάντα…»

Συχνά αναφέρεστε μέσα από τη μουσική σας στην αρχιτεκτονική. Τι λες, πρέπει να καταστρέψουμε τις πόλεις μας και να τις χτίσουμε από την αρχή;
«Οι πόλεις είναι εντάξει. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτές, αλλά τα κοινοβούλια. Υπάρχουν πολλοί παλιοί πολιτικοί που τριγυρνούν εκεί μέσα…».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured