Άννα Γεωργάτου

Ένα pocket size Woodstock είναι αυτή την εβδομάδα η αφορμή για να αφήσουμε την Αθήνα και να ταξιδέψουμε με τους Callas στην πατρογονική τους γη, να κατασκηνώσουμε στο αγρόκτημα τους στην Αργολίδα και να απολαύσουμε εικαστικά δρώμενα, μουσική και φύση στη βουκολική γιορτή που στήνουν εκεί.

v

Ανάμεσα στον ήχο των τζιτζικιών, τα δέντρα και το φως της Πελοποννήσου, την ανάμνηση των παιδικών μας μεσημεριών και το μυστήριο της επαρχίας τα αδέρφια Λάκης και Άρης Ιωνάς μας καλούν μια ακόμη φορά στη Θερμησία, όπου μαζί με την επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου και άλλους δημιουργούς (μουσικούς, εικαστικούς, θεωρητικούς, άλλους, ντόπιους και μη, φίλους και περαστικούς) δοκιμάζουν, για πολλοστή φορά και επί του πεδίου, να ενεργοποιήσουν τη σκέψη, την μνήμη μας, τη φαντασία μέσα από μια  συλλογική εμπειρία με χαρακτηριστικά «την ένταση της ευχαρίστησης, την από κοινού σπατάλη σε κόπο και χρόνο, την οικονομία του δώρου, την χαρά του αυτοσχεδιασμού, την απόσταση μέχρι τις κοσμοπολιτικές του Buen Vivir, τις εκδοχές της αλληλεγγύης». 

v

Λάκη και Άρη, σας ακούμε…

Τι θα συμβεί φέτος στη Θερμησία;

Αυτό που θα συμβεί φέτος στη Θερμησία είναι ένα 12ωρο φεστιβάλ με τίτλο "Από την Γη στο Θερμήσι" σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου σε συνεργασία με εμάς, το οποίο περιλαμβάνει μια ομαδική εικαστική έκθεση, συναυλίες και performances. Όλα αυτά σε ένα κτήμα με ελιές και πορτοκαλιές, το οποίο είναι το πατρικό κτήμα της μητέρα μας Ιωάννας και της θείας μας της Τασίας, οι οποίες πλέκουν και τα υφαντά μας.

 Είναι το «Velvet Gardens» η εξέλιξη του Lustlands;

 Όλα αυτά που κάνουμε, από εκθέσεις μέχρι ταινίες, μουσική και φεστιβάλ αποτελούν ένα πράγμα, το οποίο πάνω από όλα βασίζεται στη φιλία, την αλληλεγγύη, την αλληλοϋποστήριξη και την πόρωση να δημιουργούμε μαζί με άλλους. 

v

Η performance  με τις Callasettes διαφέρει από ένα live των Callas χωρίς αυτές;

Ναι, είναι αρκετά διαφορετικά πράγματα. Όταν είναι και οι Callasettes μαζί μας, το όλο πράγμα γίνεται πιο performative, πιο πειραματικό, δοκιμάζουμε συνεχώς νέα πράγματα, μαθαίνουμε από τις κοπέλες, δουλεύουμε πολύ στενά και εντατικά το κάθε διαφορετικό project και είναι πάντα απερίγραπτη η αίσθηση του ότι δημιουργούμε κάθε φορά κάτι νέο μαζί.

Φέτος μαζί σας και οι My Wet Calvin, παλιοί σας γνωστοί και συνοδοιπόροι. Πώς νιώθετε για αυτό;

 Μετά από 15 χρόνια,μετά από το πρώτο velvet bus το 2008 ξανά μαζί στην επαρχία.

Τέλεια! Μας είχαν λείψει!

v

Εκτός από τους My Wet Calvin ποια τα υπόλοιπα live acts;  Δυο-τρία λόγια για καθένα από αυτά;

 Τα live acts ξεκινούν στις 21.00. Θα παίξει στην αρχή η Lou και μετά οι Papithedogtv. Αγαπάμε και τα δύο σχήματα, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και στο παρελθόν αλλά κάθε φορά μας εκπλήσουν τόσο με τη νέα μουσική δουλειά τους, όσο και με το performance που κάνουν στη σκηνή. Τους ταιριάζει πολύ σαν αίσθηση το κτήμα και γενικότερα το “Velvet Gardens” ως μια κοινότητα δημιουργικών ανθρώπων.

v

Εκτός των μουσικών, θα υπάρχουν και εικαστικά performances σε άμεση διάδραση με το κτήμα και τις ιδιαιτερότητές του. Επίσης και η όλη εικαστική έκθεση δεν είναι σε καμία περίπτωση μια «νορμάλ» 'εκθεση και σε καμία περίπτωση δεν έχει ενα «νορμάλ-τυπικό» στήσιμο. Όλα έχουν να κάνουν και περιστρέφονται γύρω από την φύση και τη «δομή» της και την συνεργασία και το μπόλιασμα, το μπαστάρδεμα και την αλληλεγγύη, την κοινότητα και το όνειρο. 

v

Το κτήμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Έχω δει στο παρελθόν ότι έχετε αποσυρθεί σε αυτό για να ηχογραφήσετε, ας πούμε. Σωστά;

Ναι, στο κτήμα αυτό έχουμε πολλές παιδικές αναμνήσεις από τις  καλοκαιρινές μας διακοπές! Εκεί φτιάξαμε τα πρώτα stage από καφάσια (τότε ήταν σπιτάκια) μαζί με τις ξαδέλφες μας τη Μαρία και τη Ντίνα (τώρα καταλαβαίνουμε μάλιστα πως μάλλον αυτές ήταν οι πρώτες callassetes).

Έχουμε κάνει από τότε στο κτήμα αυτό φεστιβάλ, μια ταινία μεγάλου μηκους, βίντεο κλιπ και τις ηχογραφήσεις του τελευταίου άλμπουμ μας «Είμαι ένα ξενοδοχείο».

Πόσες φορές έχετε διοργανώσει αυτό το mini φεστιβάλ στο κτήμα; Πότε ήταν η πρώτη φορά; Θυμάστε κάποια ιδιαίτερη στιγμή ή κάτι ξεχωριστό/ευτράπελο/αστείο που συνέβη;

Είναι η τέταρτη φορά: 2012, 2013, «Lustlands festival» , 2022 «The Callas LSD exhibition» και φέτος το «Velvet Gardens festival».

Πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις με το τι έχει συμβει κατα καιρούς.

Θέλει άλλη ολόκληρη συνέντευξη αυτό!

Εκεί, αν δεν κάνω λάθος, έχει γυριστεί και το «Lustlands», η πρώτη σας ταινία.

Ναι, στο κτήμα αυτό έχει γυριστεί η πρώτη μας ταινία, το «Lustlands»

Από τις πιο ωραίες και δημιουργικές callas μέρες τα γυρίσματα αυτά, όπως και όλα τα γυρίσματα που έχουμε κάνει.

Μας περιγράφετε με 5 λέξεις-φράσεις την κατάσταση που επικρατεί στο κτήμα τις ώρες του φεστιβάλ;

Τζιτζικοfuzz, αγαποχαμόγελα, ηλιοελιά, εικαστικομουσικοέρωτας, εντατικολάουλαου.

velvet-gardens-2023-2

 Αργολίδα: Άλλος αέρας. Διαφορετικό live; Πώς επιδρά πάνω σας κάθε φορά ο περιβάλλοντας χώρος. Ας πούμε παίζετε με τον ίδιο τρόπο σε μια κατάληψη και σε ένα κτήμα; Ή ας πούμε σε έναν χώρο όπως το KINO28 στο Μεταξουργείο, το An Club ή στο θέατρο του Λυκαβηττού που ανοίγει ως γνωστόν τον Σεπτέμβριο ;

Ο κάθε χώρος έχει την αύρα του, το φως του.

 Ίσως όμως κάθε φορά πιο σημαντικό είναι ο κόσμος που είναι τριγύρω σου και το τι νιώθεις μέσα από αυτόν.

Αν μπορούσατε ειδικά για αυτή την μέρα να επαναφέρετε στη ζωή έναν μουσικό και να ερμηνεύσετε μαζί του μια παλιά του επιτυχία που θα ταίριαζε απόλυτα στην ατμόσφαιρα του κτήματος, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν θα θέλαμε κάποιον μουσικό ή εικαστικό  Θα θέλαμε να έρχονταν όλοι οι φίλοι μας και να πίναμε, να τρώγαμε, να πειραζόμασταν, να γελούσαμε, να κοιμόμασταν και να ξυπνούσαμε ξανά μαζί.

 15 Ιουλίου, 12.00μμ-12.00 πμ θα είμαστε μαζί. Μια και θα φτάσουμε ως εκεί, τι να δούμε τριγύρω, αν βρεθούμε  για ακόμα ένα εικοσιτετράωρο στην περιοχή;

Αγαπάμε την περιοχή γιατί δεν έχει κάτι "γκραντιόσο". Τα κτήματα τριγύρω, μια δυο παραδοσιακές ταβέρνες, χώμα, ήλιος κι ελιές. Αυτά είναι τα αξιοθέατα γύρω μας.

Βέβαια η Ερμιόνη, το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι που είναι τριγύρω είναι γεμάτα από πανέμορφα μέρη και μουσεία.

Προ-τελευταία ερώτηση και προσωπική απορία: Κάθεστε ποτέ;

Καθόμαστε δουλεύοντας και δουλεύουμε καθιστοί. Αν και ένα από τα αγαπημένα μας "μότο" ειναι «Δεν μπορώ να κάθομαι με τίποτα, προτιμάω να ξαπλώνω».

Πέραν της πλάκας, εμείς δουλεύουμε τόσο, γιατί μας «ξεκουράζει» η δουλειά μας.

Κάτι επόμενο που έχετε στα σκαριά και πρέπει από τώρα να σημειώσουμε στις ατζέντες μας;

Πολλά! Κάποια βασικά είναι η επόμενή μας ατομική έκθεση στην γκαλερί «Δύο Χωριά» τον Νοέμβριο, όπως και κάποια art fairs του εξωτερικου, release και παρουσίαση του βιβλίου «Notes on L.S.D.» που κάναμε για την έκθεση μας στην Στέγη, παρουσίαση της νέα μας ταινίας και ηχογράφηση ενός νέου δίσκου.

Ευχαριστώ πολύ, Λάκη & Άρη.

Ραντεβού στο Θερμήσι!

 v

Χρήσιμες οδηγίες - πληροφορίες που καλό είναι να ακολουθήσουμε όλα, έτσι ώστε να είναι ομαλή η διεξαγωγή του φεστιβάλ (και να μη θυμίζουμε σεληνιακό τοπίο όταν τελειώσει!)
1. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι / Η εικαστική έκθεση θα τρέχει όλο το 12ωρο / Τα performances ξεκινούν στις 18.00 / Τα live ξεκινούν στις 21.00 / 24.00 σημαίνει η λήξη. Οφείλουμε να τηρήσουμε τις ώρες κοινής ησυχίας σεβόμενοι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε οικιστική περιοχή, και για μην προκαλέσουμε την εμπλοκή του νόμου * wink wink *
2. Το νερό δεν είναι πόσιμο στην περιοχή. Θα υπάρχουν πολλές φιάλες νερού, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετές! Παρακαλούμε φέρτε και εσείς.
3. Θα υπάρχουν δεκάδες κούτες από μπίρες, τσίπουρο και κρασί δωρεάν για όλους. Όμως ποτέ δεν είναι αρκετά, ούτε αυτά! Μπορείτε να φέρετε ελεύθερα όσα ποτά, μπίρες θέλετε και εσείς.
4. Άφιξη και διαμονή στο κτήμα:
Σε περίπτωση που επιλέξετε να κατασκηνώσετε στο The Callas Farm, μπορείτε να το κάνετε από τις 10 το πρωί του Σαββάτου. / Αναχώρηση: Κυριακή πρωί το αργότερο μέχρι τις 12.
Προσοχή: Οι σκιές για όσους αράξουν στο κτήμα δεν είναι άπειρες. Μπορείτε πάντα να μείνετε στο κοντινό camping (5 λεπτά από το χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ) ή σε κοντινά δωμάτια της περιοχής (περισσότερα εδώ https://rb.gy/lmaq0).
5. Σεβόμαστε το περιβάλλον και προσέχουμε μην προκαλέσουμε τυχόν πυρκαγιές καθώς η ΕΜΥ προβλέπει καύσωνα τις επόμενες μέρες συμπεριλαμβανομένης της ημέρας διεξαγωγής του φεστιβάλ, Σάββατο 15 Ιουλίου. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured