Τάσος Μαγιόπουλος

 

Μιας και σιγά-σιγά το καλοκαίρι μας αφήνει, γεννάται η απορία αν τελικά ενσαρκώσατε κατά τη διάρκειά του αυτό που λέει το όνομα του συγκροτήματος...

Βασικά δεν μας αρέσει το καλοκαίρι! Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς... Ζήτω ο χειμώνας, τα κασκόλ, τα τζάκια και η αιθαλομίχλη!

Στη σελίδα σας στο Facebook, όταν κληθήκατε να γράψετε τι μουσικό είδος αντιπροσωπεύετε, επιλέξατε το «ΠΑΡΚΙΝ». Δεδομένου ότι το Paranoika αποτελεί ένα χωνευτήρι ήχων, εσείς πού το κατατάσσετε ηχητικά και από ποια συγκροτήματα/είδη/τάσεις αντλήσατε έμπνευση για τη δημιουργία του;

Το ΠΑΡΚΙΝ ξεκίνησε ως αναγκαία απάντηση στην ερώτηση «τι μουσική παίζετε;». Μας φαινόταν λίγο αστείο να απαντάμε κάτι του στυλ: «Κοίτα φίλε, η φάση είναι punk-rock-metal-disco με λίγο experimental». Κι έτσι αρχίσαμε να απαντάμε ότι παίζουμε ΠΑΡΚΙΝ.

Το ΠΑΡΚΙΝ όμως δεν είναι το συνονθύλευμα όλων των προαναφερθέντων μουσικών ειδών. Ίσα-ίσα! ΠΑΡΚΙΝ σημαίνει να μη μπαίνεις κάτω από ταμπέλες. Να αφήνεσαι ελεύθερος και να κάνεις ό,τι θες. Πραγματικά αυτό συμβαίνει σε εμάς: ο καθένας στη μπάντα ακούει τα δικά του. Από κλασική μουσική και Pink Floyd, μέχρι Prodigy, Abba και Sepultura. Όλα είναι επιρροές και δεν βρίσκουμε έτσι τον λόγο να αυτο-κατηγοριοποιηθούμε κάτω από ένα μουσικό είδος. 

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι πολλές φορές η «κατηγοριοποίηση» της μουσικής βοηθάει τις δισκογραφικές και τον μουσικό τύπο, για να διατηρεί τα πράγματα σε μια σχετική τάξη. Αλλά θεωρούμε ότι αυτό πολλές φορές παγιδεύει και τους ακροατές και τις μπάντες.

Το ντεμπούτο σας διαθέτει έναν ήχο δυναμικό, με έκδηλη ορμή και επιθετικότητα. Έχει αυτό κάποια σχέση με την εποχή την οποία βιώνουμε, αποτελεί δηλαδή ο δίσκος μια φυσική αντίδραση στα όσα βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσονται γύρω μας, ως αποτέλεσμα της Κρίσης;

Σίγουρα! Όλοι επηρεαζόμαστε από το τι γίνεται γύρω μας. 

Βέβαια, να σου πούμε την αλήθεια, δεν πέσαμε και από τα σύννεφα... Πάντα υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έβγαζαν πολλά φράγκα και άνθρωποι που ζούσαν μέσα στη φτώχεια. Απλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο οφθαλμοφανές.

Στιχουργικά, από πού εμπνέεστε;

Από ανθρώπινα φαινόμενα, διάφορες κοινωνικές ασθένειες, παιδικές αναμνήσεις και την εριστική διαλεκτική του Schopenhauer...

Agorias_2.jpg

Στο εξώφυλλο του άλμπουμ βλέπουμε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και από πάνω του δυο χέρια, τα οποία, εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν να παίζουν πλήκτρα. Στο βιντεοκλίπ σας για το “Έπρεπε Να Πεις Ντε”, όμως, μοιάζουν ανά στιγμές σαν φτερά, πάνω στην κίνησή τους. Τελικά τι ρόλο παίζουν αυτά τα χέρια στο concept του εξωφύλλου;

«Μοιάζουν να παίζουν πλήκτρα»;; Αλήθεια;; Γαμώτο... Και ήμασταν σίγουροι ότι θα είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτά είναι χέρια-φτερά.

Κοίτα, κανονικά προοριζόταν άλλη εικόνα για το εξώφυλλο του Paranoika-Παρανόικα. Αυτή η φωτογραφία μας προέκυψε τυχαία, κατά τα γυρίσματα του “Έπρεπε Να Πεις Ντε”. Μας άρεσε πολύ γιατί έμοιαζε με έναν «άγγελο», που αντί για φτερά είχε χέρια. Είχε μια ιδιαίτερη επιθετικότητα, που νομίζουμε ταιριάζει απόλυτα στη μουσική μας. 

Άσε που αυτό το «ανθρώπινο πρόσωπο» στο οποίο αναφέρεσαι, είναι ο μπασίστας μας Κυριάκος Βοργιάς! Ποια μπάντα έβαλε για εξώφυλλο τη φάτσα του μπασίστα της; Όλοι τους βάζουν πίσω-πίσω, σχεδόν τους εξαφανίζουν. Ε όχι, λοιπόν! Αυτό το εξώφυλλο, εκτός των άλλων, είναι η εκδίκηση του μπασίστα!

Στο κανάλι σας στο YouTube ανέβηκε τον φετινό Ιούνη η δική σας εκδοχή του γνωστού Harlem Shake. Αλήθεια, πώς σας ήρθε να αναβιώσετε αυτό το φαινόμενο και τι χώρο αφήνετε στη ζωή σας για την πλάκα;

Νομίζω ότι δεν είχαμε σχηματιστεί ως μπάντα όταν γινόταν ο χαμός με το Harlem Shake. Μια μέρα που είχε πάει η κουβέντα σ' αυτό και στον πανικό που γινόταν τότε, κάποιος πέταξε την ιδέα να το κάνουμε τώρα, εν έτει 2015. Φυσικά και ψηθήκαμε όλοι αμέσως! 

Σε αυτή τη μπάντα η πλάκα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ύπαρξης της! Καταρχήν πέφτει πολύ γέλιο κάθε φορά που βρισκόμαστε μεταξύ μας. Πάρα πολλά πράγματα έχουν ξεκινήσει από ένα αστείο. Ακόμα και το όνομα της μπάντας, ξεκίνησε ως πλάκα. 

Κανείς πλέον δεν τολμάει να πει καμιά βλακεία, γιατί πάντα θα υπάρξει κάποιος άλλος που θα πει: «Ναιιιιιι ... ας το κάνουμε!! Γαμώ τις ιδέες!!».

Agorias_3.jpg

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου κλείνετε 3 χρόνια ύπαρξης και τα γιορτάζετε με μια συναυλία που θα λειτουργήσει και σαν παρουσίαση του Paranoika. Εκτός από τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτό, τι άλλο θα ακούσει το κοινό που θα έρθει στο Six d.o.g.s.; Κάποια διασκευή ίσως, στο δικό σας ιδιαίτερο ύφος;

Ακριβώς! Την Τετάρτη κλείνουμε 3 χρόνια ύπαρξης και θα κάνουμε πάρτυ γενεθλίων με live στο Six d.o.g.s! Θα έχουμε μάλιστα τη χαρά να ανοίξουν τη βραδιά οι καλοί μας φίλοι Fool In The Box. Γενικά είναι κάτι που θέλουμε να καθιερώσουμε. Κάθε χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου, να γίνεται live γενεθλίων. 

Παρά τα 3 μας χρόνια, ουσιαστικά φέτος τον Φεβρουάριο ξεκινήσαμε να είμαστε ενεργή μπάντα, με την κυκλοφορία του Paranoika-Παρανόικα. Επομένως είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε το άλμπουμ μας, παίζοντας σχεδόν όλα του τα κομμάτια. 

Εκτός αυτού, όμως, θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το ολόφρεσκο single μας "Σαρόντα", το οποίο κυκλοφόρησε αυτή την Πέμπτη, 1η Οκτώβρη.  Κρατήσαμε μυστική την κυκλοφορία του, γιατί δοκιμάσαμε ένα τρικ: να γεμίσουμε την Αθήνα με χιλιάδες flyers, στα οποία το μόνο που θα αναγραφόταν θα ήταν «Σαρόντα, 01/10/2015, www.saronda.gr». Αν βρέθηκες σε κάποια συναυλία μέσα στον Σεπτέμβρη, ενδεχομένως να κράτησες κι εσύ ένα τέτοιο flyer στα χέρια σου. 

Αν έμπαινες λοιπόν στο site που έγραφε το flyer πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία, θα έβλεπες μόνο ένα ρολόι, το οποίο μέτραγε αντίστροφα. Από την 1η Οκτωβρίου και μετά, στο site αυτό είναι ανεβασμένο το βιντεοκλίπ που συνοδεύει το νέο μας single. Επομένως είμαστε 3 φορές χαρούμενοι για το live που έρχεται. Γενέθλια, Paranoika-Παρανόικα και "Σαρόντα".

Όσον αφορά τις διασκευές, θα παίξουμε, ναι. Μας αρέσει να «πειράζουμε» γνωστά κομμάτια και θα το κάνουμε και σε αυτό το live. 

Agoriaas_4.jpg

Πώς προέκυψε η δική σας εκδοχή σε ένα τόσο ιστορικό τραγούδι όπως το “Βρέχει Φωτιά Στη Στράτα Μου” του Στράτου Διονυσίου; Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό είναι πλέον ανοικτό σε τέτοια μπλεξίματα διαφορετικών ειδών; Είδαμε π.χ. αυτές τις μέρες τους Villagers Of Ioannina City να συγκεντρώνουν 6.000 κόσμου στην Τεχνόπολη, πλήθος που φάνηκε να ανταποκρίνεται θερμά στους ήχους τους... 

Ναι, και κάποιοι από εμάς πήγαμε στην Τεχνόπολη να δούμε τους ViC. Πράγματι, είχε εντυπωσιακά πολύ κόσμο για τα δεδομένα μιας ελληνικής μπάντας.

Όσον αφορά το “Βρέχει Φωτιά Στη Στράτα Μου”, να σου πω την αλήθεια, εγώ προσωπικά –αν και μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα– πίστευα ότι θα μας κράξουνε. Όχι τόσο οι φίλοι του σκληρού ήχου, όσο οι φίλοι του λαϊκού. Ξέρεις, γιατί τολμήσαμε να πειράξουμε αυτό το τραγούδι κλπ. Τελικά δεν μας έκραξε κανείς. Ίσα-ίσα, μόνο θετικά σχόλια ακούσαμε.

Τώρα, πως το επιλέξαμε και γιατί, τι να σου πω; Καταρχήν μας αρέσει το τραγούδι. Από 'κει και πέρα, υπάρχουν κάποια κομμάτια και κάποιοι καλλιτέχνες που «απαγορεύεται» να τους αγγίξεις: είναι κάτι σαν ιερά τοτέμ. Ένα τέτοιο είναι και το "Βρέχει Φωτιά Στη Στράτα Μου".  Επειδή όμως δεν μας αρέσουν τα «απαγορεύεται» και τα «μην αγγίζετε» στη μουσική, επιλέξαμε τελικά να πειραματιστούμε μαζί του.

Έχετε δηλώσει ότι είναι ήδη έτοιμο το υλικό και για τον δεύτερο δίσκο σας. Υπάρχουν λεπτομέρειες γι' αυτόν, όπως κάποια ημερομηνία κυκλοφορίας, αν θα βγει σε  εταιρεία ή εάν κυμαίνεται ηχητικά στα ίδια πλαίσια με το Paranoika;

Ναι, το υλικό είναι έτοιμο! Όχι ηχογραφημένο, αλλά έτοιμο και σούπερ προβαρισμένο! Οι λόγοι που δεν το έχουμε ηχογραφήσει ακόμα είναι καθαρά οικονομικοί. Κάπου στις αρχές του νέου έτους, πάντως έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις. Άρα, αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

Εταιρία προς το παρόν δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας πτοεί, καθόλου. Αν δεν βρεθεί μέχρι τότε, θα κυκλοφορήσει κι αυτό ως self-released. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ψάξει ιδιαίτερα να βρούμε εταιρία. Δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητά μας.

Τώρα, όσον αγορά το ύφος του νέου δίσκου, θα είναι πιο επιθετικός, πιο «χορευτικός» και πιο άμεσος από το Paranoika-Παρανόικα. Πώς το λένε; Θα κουνάς το κεφάλι σου περισσότερο!  Τέλος, το άλμπουμ θα έχει διάρκεια ικανή να χωρέσει σε ένα βινύλιο.

Γενικά είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατόν.

{youtube}STYRmk6Uklk{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured