Βαγγέλης Πούλιος

 

Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό η νέα σου δουλειά. Πόσο καιρό σου πήρε η όλη διαδικασία, από τη σύλληψη των τραγουδιών, μέχρι την τελική τους επεξεργασία;

Οι ηχογραφήσεις και η παραγωγή του άλμπουμ κράτησαν 3 μήνες συνολικά, κατά τη διάρκεια των οποίων δούλευα με πολύ αργούς και αραιούς ρυθμούς. Τα τραγούδια του Spun είναι διαλεγμένα από την τελευταία τριετία. Μερικά γράφτηκαν πριν 3 χρόνια, ενώ άλλα ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραγωγής του δίσκου.

Η εμπειρία από το Aquarelles (2011), έκανε τα πράγματα καθόλου ευκολότερα; Ή αντίθετα τα έκανε δυσκολότερα, αφού σου έδινε κάτι που έπρεπε να «ξεπεράσεις»; 

Νομίζω κάθε δίσκος κάνει το δικό του ταξίδι μέχρι να ολοκληρωθεί, κι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει «ξεπερνάω τον προηγούμενο δίσκο», διότι δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια θα μπορούσα να συμπεράνω κάτι τέτοιο ή να το βάλω ως στόχο. Παρ' όλα αυτά το προηγούμενο άλμπουμ με βοήθησε να καταλάβω ορισμένα πράγματα για τις ενορχηστρώσεις και τον ήχο που θα ήθελα να έχουν τα καινούρια μου τραγούδια· τι να αποφύγω και τι όχι. 

Moabones_2.jpg

Είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα ή είσαι της άποψης ότι πάντα θα ακούς κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά; 

Πιστεύω ότι και ευχαριστημένος μπορώ να είμαι και ακούω πράγματα που τώρα θα τα έκανα λίγο διαφορετικά. Γι' αυτόν τον λόγο ανυπομονώ να γράψω ένα καινούριο άλμπουμ, παρά να εμμένω στις «ατέλειες» μιας ήδη τελειωμένης δουλειάς, που απλά έτσι έγινε εκείνη τη χρονική περίοδο και τέλος. 

Πότε ένα τραγούδι φτάνει στη μορφή που το θεωρείς «έτοιμο»; 

Εκείνη τη στιγμή που απλά νιώθω ότι είναι έτοιμο, χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω.

Πώς λειτουργείς στο κομμάτι της σύνθεσης; Σκέφτεσαι πρώτα με λέξεις και μετά με νότες ή το αντίστροφο; 

Και με τους δύο τρόπους. Άλλες φορές προηγείται η μουσική και ακολουθούν οι λέξεις και άλλες στιγμές έχω λόγια ορφανά, τα οποία αναζητούν μουσική για να γίνουν τραγούδια.

Moabones_3.jpg

Είναι ιδέα μου ή το Spun ηχεί πιο «αμερικάνικο» σε σχέση με το Aquarelles; Κάνω την ερώτηση έχοντας στο αυτί μου το “Hey”, αλλά νομίζω μπορεί να τεθεί και γενικότερα…

Νομίζω πως ναι. Οι μελωδίες, οι ενορχηστρώσεις και γενικά το songwriting ακουμπάει στην αμερικανική μουσική, είτε αφoρά την παράδοση των μπλουζ και της κάντρι, είτε το νεοφολκ ρεύμα.

Πού θα εντόπιζες την εξέλιξη της προσέγγισής σου, από τον έναν δίσκο στον άλλο; 

Δεν μπορώ να αντιληφθώ ακριβώς πού, αν και σίγουρα αισθάνομαι ότι εξελίσσομαι. Μάλλον στη μεγαλύτερη ευκολία με την οποία προκύπτουν τα τραγούδια και στην αναζήτηση της έμπνευσης σε τόπους που δεν εξερευνούσα παλιότερα.

Υπάρχει στα τραγούδια σου μια ρομαντική διάθεση, τουλάχιστον έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι. Πόσο δύσκολο είναι να παραμένεις ρομαντικός σε καιρούς που μάλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια τέτοια ενατένιση; 

Δεν είναι δύσκολο, γιατί είναι πηγαίο. Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια ρομαντική πλευρά, που εκφράζεται με πολλούς τρόπους: με τη νοσταλγία του παρελθόντος (π.χ. όταν κοιτάμε παλιές φωτογραφίες), με τη στενοχώρια για τα δεινά κάποιου στην άλλη άκρη της Γης, η οποία γεννά την ελπίδα και την επιθυμία για ένα φωτεινό αύριο, με το ερωτικό χτυποκάρδι ή την ερωτική απογοήτευση και με πολλά ακόμα. Κύριο χαρακτηριστικό του ρομαντισμού ως καλλιτεχνικού κινήματος είναι η πρόκληση έντονης συγκίνησης μέσω της τέχνης, όπως και η μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα. Αποζητάμε μια τέτοια συναισθηματική ένταση, πολλές φορές ενδόμυχα, όταν πηγαίνουμε σε συναυλίες, θέατρο, σινεμά ή χορό.   

Moabones_4.jpg

Σου λείπει καθόλου ο ηλεκτρικός εαυτός σου; Εκείνος που είχες με τους Modrec; 

Όχι ιδιαίτερα. Μου λείπει η ομαδική δουλειά και η μουσική αλληλεπίδραση, αλλά με το ρεύμα και τον ηλεκτρισμό δεν τα πάω καλά τελευταία. Νιώθω βέβαια ότι θα ξαναηλεκτριστώ κάποια στιγμή σύντομα, με διαφορετική όμως προσέγγιση.

Τι σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον (συναυλιακά ή άλλα); Και τι φιλοδοξίες έχεις για το Spun;

Τέλη Σεπτέμβρη θα παίξω στο Ευοί Ευάν, στο εξωτικό Ρίο Αντίρριο! Στις 29 Οκτώβρη θα εμφανιστούμε με τους Whereswilder στο θέατρο Δίπυλο, στο Μεταξουργείο. Μέχρι τον Δεκέμβρη θα κάνω διάφορες συναυλίες στην Ελλάδα. Με το νέο έτος θα 'χω και κάποια ευρωπαϊκά gigs και ίσως και μερικά στο State. Για όλα αυτά υπάρχει πάντα και η σελίδα μου στο Facebook.

{youtube}5Lz3Eu3A6zY{/youtube} 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured