Οι έφηβοι που στα μέσα των 1990s άκουγαν Massive Attack και Portishead, σήμερα είναι τριαντάρηδες και θέλουν να ξαναστήσουν το θαύμα από την αρχή. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούν. Με ένα όνομα το οποίο παραπέμπει παραπλανητικά σε jazz σχήμα και ένα ντεμπούτο που περπατάει κυρίως σε trip hop μονοπάτια, οι Ekos Quartet συστήνονται με το In A Dream Full Of Charm και μιλούν με την ευκαιρία στο Avopolis Greek...

 

 

Πότε ξεκίνησαν οι Ekos Quartet και τι μεσολάβησε από τότε μέχρι την κυκλοφορία του In A Dream Full Of Charm;

 

Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2005. Αρχικά πειραματιζόμενοι, πέρασαν λίγοι μήνες έως ότου ηχογραφήσουμε το πρώτο μας κομμάτι, το “Fortune's Lake”. Μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ μεσολάβησαν κατόπιν κάποιες κυκλοφορίες σε συλλογές (Concealed Truth, City Campers), αρκετά live και πολλές πρόβες, από τις οποίες προέκυψε και το υλικό του In A Dream Full Of Charm. Επίσης προστέθηκε το πέμπτο μέλος του «quartet» μας, ο Gee στο μπάσο.


Πώς πείσατε αλήθεια τον Bob Katz να αναλάβει το mastering του δίσκου;

 

Η συνεργασία προέκυψε από προτροπή του S_Fx, ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή του δίσκου. Μας είπε να το στείλουμε για mastering στον Bob Katz, με το σκεπτικό ότι δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Τελικά λάβαμε όχι μόνο θετική απάντηση, μα και κολακευτικά σχόλια για τη μίξη! 


Γράφετε μουσική σε φυσικά όργανα; Ή επεξεργάζεστε εξαρχής τις ιδέες σας σε προγράμματα υπολογιστή;

 

Οι αρχικές ιδέες γράφονται σε υπολογιστή και πάνω σ' αυτές δουλεύουμε μετά με φυσικά όργανα, φωνές και στίχους. Κρατάμε ό,τι μας ικανοποιεί και το εξελίσσουμε, μέχρι να προκύψει το θεμιτό αποτέλεσμα.


Στα κομμάτια σας συναντά κανείς πολλά είδη μουσικής μπλεγμένα. Προσπαθήσατε να το καταφέρετε αυτό η προέκυψε αβίαστα;

 

Καθ' ότι αποτελούμαστε από πέντε διαφορετικά άτομα, αυτό προκύπτει αβίαστα. Ο καθένας έχει διαφορετικά ακούσματα και επιρροές, κάτι που επιδρά στον ήχο της μπάντας κατά τρόπο φυσικό. Γενικά είμαστε όλοι ανοιχτοί σε ποικίλα ερεθίσματα, μουσικά και μη. 


Μπορείτε να αναφέρετε δύο ελληνικούς δίσκους τους οποίους ξεχωρίσατε μέσα στην προηγούμενη χρονιά και τον λόγο που τους διαλέγετε;

 

Blue Pilots Project – Reboot: ένας αρκετά ατμοσφαιρικός δίσκος, ο οποίος μπλέκει με επιτυχία διάφορα μουσικά είδη με το ηλεκτρονικό στοιχείο.

Night on Earth – Second Hand: είναι μία διαφορετική μα πολύ καλή προσέγγιση, τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά,  σε έναν αγαπημένο μας καλλιτέχνη.


Πώς βλέπετε την τάση πολλών νέων γκρουπ να στρέφονται στις μικρές ανεξάρτητες εταιρίες;

 

Πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη της μουσικής πραγματικότητας. Πλέον με το ίντερνετ τα νέα γκρουπ μπορούν να προβληθούν σχεδόν ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα ο ρόλος των δισκογραφικών να έχει περιοριστεί δραματικά. Επιπλέον, οι ανεξάρτητες εταιρίες είναι συνήθως προσανατολισμένες σε συγκεκριμένα μουσικά είδη κι έτσι προσεγγίζουν καλύτερα τους καλλιτέχνες. Επίσης προσφέρουν πιο ευνοϊκά συμβόλαια, χωρίς καταπιεστικές δεσμεύσεις. Όλο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καλό ή κακό, έτσι κι αλλιώς είναι σχετικά τα πράγματα, από την οπτική γωνία του καθενός. Οι μεγάλες εταιρίες έχουν καλύτερα μέσα προώθησης, αλλά συνήθως αντιμετωπίζουν τους μουσικούς σαν επενδύσεις. Ενώ οι μικρές  ξέρουν με τι έχουν να κάνουν και στέκονται έτσι πιο κοντά στον καλλιτέχνη – αν και είναι αλήθεια, συνάμα, ότι πολλές ονειρεύονται να γίνουν μεγάλες στη θέση των μεγάλων... Το θέμα είναι ότι κάθε μπάντα μπορεί να κυκλοφορήσει πλέον τη μουσική της ελεύθερα, ακόμη και χωρίς δισκογραφική εταιρεία. Έτσι, μας προσφέρονται άπειρες μουσικές για να τις ανακαλύψουμε και για να τις ακούσουμε. 


Σε τι χώρους θα σας ενδιέφερε να υποστηρίξετε συναυλιακά τον δίσκο μέσα στους επόμενους μήνες;

 

Σε χώρους τους οποίους ο κόσμος έρχεται για να ακούσει πραγματικά και σε χώρους που σέβονται τους μουσικούς – εννοώντας ικανοποιητικές συνθήκες ήχου και υγιείς συνεργασίες με τους εκάστοτε διοργανωτές. Δεν είμαστε απαιτητικοί, θέλουμε τα αυτονόητα!

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured