Εν όψει της συμμετοχής τους στο φετινό Synch, το θεσσαλονικιώτικο δίδυμο των Your Hand In Mine δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει στις ερωτήσεις που τους έκανε το Avopolis, μιλώντας για την ύπαρξη τους ως μπάντα, τους Explosions In The Sky, τη συμμετοχή στο Synch 2008 και για τις ερχόμενες κυκλοφορίες τους...

To όνομα σας προέρχεται από το τραγούδι των Explosions In The Sky; Αυτή είναι η βασική σας επιρροή; Και ποιες άλλες;

«Ναι, πρόκειται για ένα κομμάτι των αγαπημένων Εxplosions. Ένας τίτλος και ένα μουσικό θέμα που με την αισθητική τους μας βοήθησαν να ξεκαθαρίσουμε τον χαρακτήρα του project, να δώσουμε μια ταυτότητα στην ανάγκη μας για δημιουργία. Ευτυχώς, πρόσφατα, επιβεβαιώσαμε τη συγκατάθεσή τους γι’αυτό, αφού επιτέλους συναντηθήκαμε κι από κοντά, μετά από μια μαγική συναυλία τους στη Στοκχόλμη! Νομίζουμε ότι το βασικότερο είναι να προσπαθούμε να μην έχουμε συνειδητές, τουλάχιστον, μουσικές επιρροές. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και χρήματα στην ακρόαση της μουσικής και σε συναυλίες, όμως ακόμα βλέπουμε τη δημιουργική διαδικασία σαν κάτι βαθιά προσωπικό, το οποίο επιδιώκουμε να κρατάμε σε μία απόσταση από την καθημερινότητα και τις προσλαμβάνουσες μας. Πάντως πρακτικά, κάποιες φορές η δυνατότερη επιρροή είναι το ίδιο το όργανο. Η αγάπη μας για τα ακουστικά όργανα μας καθοδηγεί και δεν μας αφήνει να παρεκκλίνουμε…δηλαδή πόσο «πειραματικά» μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα μαντολίνο;! Πόσο metal μπορείς να παίξεις με ένα μεταλλόφωνο; Αν προσέξεις λίγο παραπάνω την όψη και τον ήχο ενός ακορντεόν, αμέσως επηρεάζεσαι από όλους τους πλανόδιους μουσικούς του κόσμου».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σας προκαλούν η συμμετοχή στο Springfesten και η επικείμενη συμμετοχή στο Synch; Τι να περιμένουμε στο Synch;

«Μεγάλη η ανυπομονησία και η τιμή για τη συμμετοχή μας και στα δυο φεστιβάλ! Η παρουσία μας δίπλα σε ονόματα όπως οι Plaid στο Springfesten ήταν κάτι που μας αρχικά μας άγχωνε λιγάκι. Το σκηνικό όμως γρήγορα άλλαξε, οι Plaid ήταν ιδιαίτερα προσιτοί και ομιλητικοί, απλοί άνθρωποι. Το set τους εξαιρετικό, δεν ξέρουμε κατά πόσο συγγενεύει τελικά με την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε να πάρουμε στις συναυλίες, όμως το επίπεδο ποιότητας ήταν πολύ υψηλό. Χαιρόμαστε και καμαρώνουμε που παίξαμε μαζί τους. Αν κρίνουμε από πέρσι, που είχαμε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε και από κοντά, το Synch είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να επιδείξει η χώρα μας προς τα έξω, μουσικά τουλάχιστον. Προς το παρόν αναμένουμε να ξαναβρεθούμε στο πανέμορφο αίθριο του Μπενάκη, να συναρμολογήσουμε τον εξοπλισμό και τα όργανά μας και να παρουσιάσουμε κομμάτια τόσο από το νέα μας κυκλοφορία (Every Night Dreams) όσο και από το υπό κατασκευή υλικό μας».

Πως πάνε τα πράγματα σχετικά με τον δίσκο; Πότε θα κυκλοφορήσει και τι να περιμένουμε;

«Τα πράγματα με το δίσκο είναι πλέον στην τελική ευθεία και από μέρα σε μέρα, ίσως από 2 Ιουνίου, περιμένουμε να τον δούμε στα δισκάδικα! Είναι το OST που γράψαμε για τη βωβή ταινία του Mikio Naruse “Υogoto Νo Υume” ή αλλιώς “Every Night Dreams”, που είναι και ο τίτλος του δίσκου».

Το artwork στο cd αναμένεται να είναι τόσο φαντασμαγορικό όσο ακούγεται;

«Φαντασμαγορικό…(!) βαριά λέξη! Η αλήθεια είναι ότι δίνουμε αρκετά μεγάλη σημασία στο artwork και η Inner Ear ανταποκρίθηκε σε αυτή μας την επιθυμία. Πέρα από τα εξώφυλλα μέσα στη συσκευασία θα υπάρχουν 22 σκίτσα του Γάλλου φίλου μας Benjamin Nerot aka The Healthy Boy. Ένα σκίτσο-υδατογραφία για κάθε track, βασισμένο πάνω στα ασπρόμαυρα πλάνα του Νaruse».

Ασχολείστε με κάτι άλλο πέρα από τη μουσική; Πόσο δύσκολο είναι για ένα group στην Ελλάδα να κάνει μόνο μουσική και να ζει από αυτό;

«Το να ζεις από τη μουσική σήμερα - και μάλλον γενικά - είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο. Προς το παρόν δεν μας απασχολεί αυτό, αλλά, αν μας συμβεί κάποτε, θα είναι ό,τι καλύτερο! Ασχολούμαστε και με άλλα πράγματα πέρα από τη μουσική. Δουλεύουμε περιστασιακά, ο ένας από μας πρόσφατα πήρε και πτυχίο και ασκεί την αρχιτεκτονική, ενώ ο άλλος παλεύει με τη Φυσική και τους νόμους της!».

Είναι δύσκολο για ένα group από τη Θεσσαλονίκη να κάνει κάτι που θα έχει μαζική ανταπόκριση στην Ελλάδα;

«Τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά για κάθε περίπτωση. Με την ευχέρεια που παρέχουν τα νέα μέσα, οι ευκαιρίες κατά κάποιον τρόπο εξισώνονται για όλες τις πόλεις. Εξαρτάται δηλαδή περισσότερο από το είδος της μουσικής, το ταλέντο (θέλουμε να πιστεύουμε) και από το πόσο το πιστεύεις και το κυνηγάς, παρά από την ίδια την πόλη για να «πετύχεις». Προσωπικά, δεν νιώθουμε σε καμία περίπτωση μειονεκτικά έναντι των ευκαιριών της Αθήνας και κυρίως δεν μας ενδιαφέρει η μαζικότητα ως αυτοσκοπός. Πάντως θεωρούμε την ανυπαρξία χώρων και ευκαιριών για να παρουσιάσεις ζωντανά τη δουλειά σου με αξιοπρέπεια «πανελλαδικό» φαινόμενο… Αλλά προτιμούμε να γράφουμε μουσική παρά να χάνουμε χρόνο γκρινιάζοντας γι’ αυτά».

Σε ποιους καλλιτέχνες δίνετε respect; Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Στους Explosions Ιn Τhe Sky όπως αναφέραμε και πριν, στον Yann Tiersen, στον Matt Elliott, στον Rene Aubry, στους Berg sans Nipple, στη Λένα Πλάτωνος…».

Τι εντυπώσεις σας άφησαν τα support που κάνατε στον Max Richter και στους Tuxedomoon;

«Το support στον Max Richter μπορεί να μην ήταν η πρώτη συναυλία των Your Hand In Mine, όμως ήταν η πρώτη μας επαφή με ένα τόσο μεγάλο ακροατήριο, εντελώς άγνωστο προς εμάς, με «γυμνασμένα» αυτιά και σεβασμό προς τον καλλιτέχνη. Η απροσδόκητα καλή ανταπόκριση του κόσμου σε όλα τα φάλτσα που είχαμε κάνει τότε, μας εντυπωσίασε και μας έδωσε πολλή όρεξη τόσο στο ίδιο το live όσο και για τη μετέπειτα συνέχειά μας. Η μουσική του Richter - σαγηνευτική και ταυτόχρονα οικεία προς τη δική μας - νιώσαμε σαν να βρεθήκαμε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Στον ίδιο χώρο πάλι, με ένα τόσο ιστορικό συγκρότημα όπως οι Tuxedomoon, είχαμε να κάνουμε με κόσμο εντελώς διαφορετικό (μπλουζάκια Tuxedomoon κλπ.). Όσο κι αν εκτελεστικά ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είχαμε την προσοχή στην οποία είχαμε «καλομάθει» από τον Richter. Η τιμή, όμως, σίγουρα ήταν μεγάλη και η εμπειρία εξαιρετικά χρήσιμη”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προετοιμάσουμε το επερχόμενο live του Synch καθώς και την παρουσίαση της κυκλοφορίας μας Εvery Night Dreams με μια σειρά από συναυλίες-προβολές. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πάντα, να βρούμε επιτέλους χρόνο να δουλέψουμε τις ιδέες μας για το full-length album!».

Χαρακτηρίστε μου τη μουσική σας με δέκα λέξεις.

«Πλανόδιοι μουσικοί με αυτοσχέδια όργανα κάνουν πρόβα σε παιδικό δωμάτιο…».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured