Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία, οι Έλληνες Split Image, ιστορική new wave μπάντα από τη δεκαετία του 1980, επανένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξαναρχίσουν τις live εμφανίσεις και να κυκλοφορήσουν νέο υλικό. Το Avopolis είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γιώργο Σκορδίλη, τραγουδιστή και κιθαρίστα, καθώς και ψυχή του συγκροτήματος, με αφορμή την εμφάνισή τους στο τρίτο Playhouse Gotique

 

 

Η επανενεργοποίηση των Split Image μετά από 20 χρόνια δεν πρέπει να ήταν εύκολη απόφαση. Πιστεύεις πως είναι καλύτερη εποχή τώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να δραστηριοποιηθείτε με το συγκρότημα; Ή ήταν θέμα νοσταλγίας;

 

«Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μία επιστροφή στη μουσική του ’80 και, αν όχι αυτή καθαυτή, σε μουσικές φόρμες που πηγάζουν στο ’80. Από αυτή την πλευρά είναι μια καλή εποχή για να επιστρέψεις, μην ξεχνάς βέβαια ότι και οι αιτίες που μας έκαναν να σταματήσουμε τότε έχουν πάψει να υπάρχουν. Βέβαια και έπαιξε και η νοσταλγία και η αγάπη για αυτό που κάνουμε τον βασικότερο ρόλο».

 

Δεδομένου του ότι ξεκινήσατε ως συγκρότημα στην Κέρκυρα, πιστεύεις πως, αν δεν είχατε μεταφερθεί στην Αθήνα, θα είχατε μικρότερη απήχηση ή διαφορετική αντιμετώπιση από το κοινό, εκτός από λιγότερες ευκαιρίες και χώρους για συναυλίες;

 

«Αυτό πιστεύω είναι αυτονόητο. Δυστυχώς οι ευκαιρίες που υπήρχαν (υπάρχουν) στην επαρχία ήταν πολύ λιγοστές και ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική σκηνή του ’80 άνθισε ουσιαστικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

 

Σκοπεύετε να υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία τώρα, δεδομένου του ότι αυτό δεν έγινε στο παρελθόν; Ή θα συνεχίσετε ως ανεξάρτητη μπάντα;

 

«Στο παρελθόν είχαμε φθάσει στα πρόθυρα συμφωνίας με κάποιες δισκογραφικές, την Creep, την Αίνιγμα και τη Virgin. Με την τελευταία μάλιστα πλησιάσαμε πιο κοντά στην δημιουργία ενός album, το οποίο δεν έγινε λόγω της διαφοράς απόψεων ανάμεσα στο σχήμα και τον παραγωγό. Οπότε, αν και οι καιροί έχουν αλλάξει και το internet έχει διαφοροποιήσει τον ρόλο των δισκογραφικών, δεν θα λέγαμε όχι σε κάποια συμφωνία που θα μας βοηθούσε να προωθήσουμε τα κομμάτια μας».

 

Πέρα από τους Split Image, ασχολείστε αυτόν τον καιρό και με άλλα projects;

 

«Όλοι λίγο πολύ κάτι έχουμε κάνει σε αυτό το διάστημα, εγώ προσωπικά είχα και διατηρώ και μια μπάντα που παίζει διασκευές και έχω κάνει μουσική σε διάφορες ταινίες μικρού μήκους, πιο πολύ για την επαφή με το αντικείμενο και για να περνάω καλά, με τον Γιάννη βρισκόμασταν και δουλεύαμε κομμάτια των Split Image. Ο Στάθης ασχολήθηκε και αυτός με κάποια ηχοληπτικά και μουσικά projects».

 

Πιστεύεις πως στις μέρες μας ένας Έλληνας καλλιτέχνης είναι προτιμότερο να γράφει αγγλόφωνα τραγούδια προκειμένου να αναδειχθεί;

 

«Δεν θα το έθετα έτσι. Απλά ένας καλλιτέχνης Έλληνας ή μη πρέπει να κάνει αυτό που τον εκφράζει, αυτό που του «βγαίνει» φυσικά, αυτό που του αρέσει. Ο σκοπός δεν πρέπει να είναι η ανάδειξη, αλλά αυτή καθεαυτή η τέχνη και η έκφραση. Πιστεύω ότι το κυνήγι της ανάδειξης και της οικονομικής απολαβής έχει στερήσει αρκετά την πηγαία έμπνευση από τη σημερινή μουσική πραγματικότητα».

 

Πώς βλέπεις γενικά το μέλλον των ελληνικών συγκροτημάτων - όχι μόνο στο χώρο του new wave - στη διεθνή αγορά;

 

«Δεν νομίζω ότι έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα groups. Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ, με την παγκοσμιοποίηση που προσφέρει το internet, σε ένα ελληνικό σχήμα να γίνει γνωστό έξω. Απλά λόγω αυτής της υπερπροσφοράς χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεχωρίσεις  από τους πολλούς».

 

Υπάρχουν συγκροτήματα που ξεκίνησαν την ίδια περίοδο με εσάς, ενεργά ή μη, τα οποία ξεχωρίζεις μουσικά και ποιοτικά;

 

«Η αλήθεια είναι ότι η εποχή ανέδειξε πάρα πολλά και αξιόλογα σχήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο καθένας μας έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις, αλλά σαν group τους τιμούμε όλους για την προσφορά τους».

 

Αν δεν απατώμαι, στο επερχόμενο live του Σαββάτου (Playhouse Gotique III) θα παίξετε και νέα κομμάτια σας. Να περιμένουμε σύντομα και album;

 

«Στο live του Σαββάτου επιλέξαμε να παίξουμε μόνο παλιά κομμάτια, που παίζαμε και μέχρι το τελευταίο μας live το 1988. Θέλουμε έτσι να κάνουμε ένα νοσταλγικό ταξίδι προς τα πίσω και να ζωντανέψουμε όσο μπορούμε εκείνη την εποχή. Καινούργια κομμάτια υπάρχουν και κάποια είναι σε εξέλιξη, αλλά αυτά θα τα παρουσιάσουμε σε δεύτερο χρόνο. Όσον αφορά το album, ναι είναι μέσα στα άμεσα σχέδια μας».

 

Οι Split Image με το τωρινό line-up έχουν και τελείως καινούργια μέλη, που προστέθηκαν με την επανενεργοποίησή σας;

 

«Ναι, έχουμε ένα καινούργιο μέλος, την Εριάννα Τζανέλλη στο μπάσο. Ήρθε ως αντικαταστάτης του Λάμπρου Γατσώρη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορεί να συμμετάσχει, παρότι θα το ήθελε».

 

Ποια μουσικά είδη πιστεύεις ότι έχουν προοπτικές για εξέλιξη και επιτυχία μέσα στην επόμενη δεκαετία;

 

«Τι να σου πω, δεν νομίζω ότι μας απασχολεί. Η επιτυχία (όπως θεωρείται από τους πολλούς)  δεν ήταν ποτέ ο σκοπός μας. Καλοδεχούμενη αν έρθει, αλλά εμείς παίζουμε μουσική γιατί μας αρέσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για τον ίδιο λόγο και πιστεύω ότι αυτό καθεαυτό είναι επιτυχία».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured