Απόσπασμα σε μετάφραση από τη σελίδα του Berklee College of Music:

«Οι παραγωγοί μουσικής επιβλέπουν και διευθύνουν ηχογραφήσεις για μουσικούς καλλιτέχνες. Παρόλο που οι ρόλοι τους ποικίλουν ανάλογα το project, οι παραγωγοί συχνά βοηθούν τους καλλιτέχνες να επιλέξουν υλικό και να προσαρμόσουν τις ενορχηστρώσεις, δρουν ως coaches στο studio, διαλέγουν και προσλαμβάνουν συμπληρωματικούς μουσικούς, συνεργάζονται με τον μηχανικό ηχογράφησης και έχουν λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τη μίξη»

Ένας καλός παραγωγός δεν «ηχογραφεί» απλώς κομμάτια˙ είναι ουσιαστικά συνδημιουργός τους, δίπλα στον συνθέτη και τον στιχουργό. Και σε ορισμένα είδη μουσικής ο ρόλος του ενδέχεται να έχει τόσο μεγάλο βαθμό επικάλυψης με εκείνον του συνθέτη, που καταλήγουμε να μιλάμε πρακτικά για το ίδιο πράγμα. Με δεδομένο το παραπάνω, ίσως να μην υπάρχει καλύτερο μέτρο της επιτυχίας ενός παραγωγού από το να έχει καθιερώσει έναν τόσο χαρακτηριστικό, προσωπικό ήχο, που να αντιλαμβάνεται αμέσως ο ακροατής ότι ο συγκεκριμένος έχει υπογράψει ένα κομμάτι, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξει στα credits.

Ο Pharrell Williams πρόσφατα έκλεισε μια 30ετία στον χώρο και έχει υπογράψει παραγωγές για πολλές δεκάδες ονόματα, αλλά πάντοτε έσυρε τους καλλιτέχνες στον ήχο του πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ίδιος προσαρμοζόταν στον δικό τους. Η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών του, από τα μέσα των 1990s μέχρι και σήμερα, είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναγνωρίσιμες: πότε το περίφημο four-count start που έχει αναχθεί στο προσωπικό του trademark, πότε η χαρακτηριστική υφή και το syncopation των κρουστών, πότε τα παιχνιδιάρικα και ενίοτε επιτηδευμένα παράφωνα «κουδουνίσματα», πότε τα απογυμνωμένα beats που εμπλουτίζονται ξαφνικά με synth ακόρντα (συνήθως τετράφωνα), μέχρι να επιστρέψουν στον μινιμαλισμό.

Ένα φευγαλέο scroll down στον κατάλογό του αποκαλύπτει έναν σύγχρονο «Μίδα» της παραγωγής, το βεληνεκές και η επίδραση του οποίου στον ευρύτερο μουσικό χώρο του urban μπορεί να συγκριθεί μόνο με του Timbaland, του Dr. Dre, του Kanye West και ελάχιστων ακόμη. Και βέβαια, έστω και η αποσπασματική ακρόαση μερικών μόνο tracks που έχουν περάσει από τα χέρια του, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι πρόκειται για εξωφρενικά ταλαντούχο άτομο, με αστείρευτη δημιουργικότητα και ασύλληπτη αίσθηση του ρυθμού.

Στη σημερινή λίστα επιλέγουμε τα 25 καλύτερα κομμάτια produced by Pharrell Williams. Για τα διαδικαστικά, δεν έχουν συμπεριληφθεί remixes τα οποία δούλεψε, ενώ επίσης από τη λίστα έχουν εξαιρεθεί κομμάτια στα οποία συμμετείχε στα φωνητικά ή/και στη σύνθεση, αλλά όχι στην παραγωγή. Αντιθέτως, έχουν ληφθεί υπόψη κομμάτια σε παραγωγή των Neptunes (αφού ο Pharrell ήταν ο ένας εκ των δύο) και γενικότερα κομμάτια στα οποία ήταν συμπαραγωγός δίπλα σε άλλα ονόματα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα διαμορφώθηκε αποκλειστικά και μόνο με βάση την δουλειά που έχει γίνει στην παραγωγή του κάθε κομματιού και όχι άλλους παράγοντες (π.χ. στιχουργικό περιεχόμενο).

25. Ariana Grande – R.E.M (2018)

24. Usher – U Don’t Have To Call (2002)

23. Clipse – Grindin’ (2002)

22. *NSYNC – Girlfriend (2001)

21. Teriyaki Boyz – Tokyo Drift (2006)

20. Madonna feat. Pharrell – Give It 2 Me (2008)

19. Britney Spears – I’m A Slave 4 U (2001)

18. Lil Bow Wow – Take Ya Home (2001)

17. Pharrell Williams – Happy (2014)

16. Robin Thicke feat. T.I. and Pharrell Williams  – Blurred Lines (2013)

15. Kendrick Lamar – Good Kid (2012)

14. Pharrell feat. Gwen Stefani – Can I Have It Like That (2005)

13. Solange – Almeda (2019)

12. Frank Ocean – Pink + White (2016)

11. Mariah Carey feat. Snoop Dogg – Say Somethin’ (2005)

10. Beyoncé – Blow (2013)

9. Rosalía – MOTOMAMI (2022)

8. Snoop Dogg feat. Justin Timberlake and Charlie Wilson – Signs (2005)

7. Kelis – Milkshake (2003)

6. Frank Ocean – Sweet Life (2012)

5. Gwen Stefani – Hollaback Girl (2004)

4. Nelly – Hot In Herre (2002)

3. Justin Timberlake – Rock Your Body (2002)

2. Snoop Dogg feat. Pharrell – Drop It Like It’s Hot (2005)

1. Kendrick Lamar – Alright (2015)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured