11. Antony Αnd Τhe Johnsons – I Am Α Bird Now (απονομή 2005)

94Lst_2.png

Εάν αναρωτηθήκατε για ποιον λόγο η λίστα έχει 11 δίσκους και όχι 10, η απάντηση είναι ότι θα ήταν κρίμα να μείνει εκτός αυτή η ομορφιά. Δεύτερος (και καλύτερος) δίσκος του τότε Antony Hegarty (πλέον Anohni), μια συλλογή από υπέροχες μπαλάντες με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις και σπαραχτικές ερμηνείες από μια μοναδική –με όλη τη σημασία της λέξης– φωνή.

10. Alt-J – An Awesome Wave (απονομή 2012)

94Lst_3.png

Ένα εκ των καλύτερων debut albums που έδωσε η Βρετανία κατά την τρέχουσα δεκαετία. Το An Awesome Wave αποτέλεσε την εισαγωγή στον ευρηματικό ήχο των Alt-J, συνδυάζοντας στοιχεία indie, folk, pop και rock, πλαισιωμένα από αλλόκοτα φωνητικά και ανορθόδοξη για το είδος ρυθμολογία. Η ποιότητα των μελωδιών του λειτούργησε καταλυτικά, επιτρέποντας το άνοιγμα της μπάντας σε ένα απρόσμενα ευρύ κοινό.

9. Suede – Suede (απονομή 1993)

94Lst_4.jpg

Μπορεί οι Suede να μην έφτασαν ποτέ τα επίπεδα μαζικότητας άλλων britpop συγκροτημάτων των 1990s, ωστόσο η συμβολή τους στην εδραίωση του είδους είναι δεδομένη και αναγνωρίστηκε έγκαιρα και από την επιτροπή του Mercury Prize, η οποία τους απένειμε το βραβείο για το κλασικό τους ντεμπούτο, μόλις στη 2η χρονιά της διοργάνωσης.

8. The xx – xx (απονομή 2010)

94Lst_5.png

Από τους δίσκους που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή των 2000s, λίγοι είχαν την επιρροή που είχε το ντεμπούτo των xx στον ήχο της νέας δεκαετίας. O μινιμαλισμός που έφεραν στην indie pop χάραξε τον δρόμο για ονόματα όπως η Daughter και ο James Blake (ήρθε και εκείνου η σειρά να βραβευτεί το 2013), ενώ οι ξέπνοες, υποτονικές τους ερμηνείες κοπιαρίστηκαν από εκατοντάδες ονόματα που εμφανίστηκαν μετά από αυτούς.

7. PJ Harvey – Stories From The City, Stories From The Sea (απονομή 2001)

94Lst_6.jpg

Το Stories From The City, Stories From The Sea κατέκτησε περίοπτη θέση στον ούτως ή άλλως εντυπωσιακό κατάλογο της PJ Harvey, υιοθετώντας έναν ώριμο ήχο-γέφυρα ανάμεσα στο alternative rock των 1990s κι εκείνο των 2000s. Κατάφερε έτσι να φέρει το βραβείο Mercury σε σόλο γυναικεία χέρια για πρώτη φορά, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια ύπαρξης.

6. Franz Ferdinand – Franz Ferdinand (απονομή 2004)

94Lst_7.PNG

Μπορεί η πορεία των Franz Ferdinand να μη δικαίωσε τις τεράστιες προσδοκίες που δημιούργησαν όταν πρωτοεμφανίστηκαν, ωστόσο ο πρώτος τους αυτός δίσκος παραμένει ένα από τα πλέον εξαιρετικά δείγματα του βρετανικού indie rock ρεύματος των 2000s. Ποτέ στο παρελθόν το post-punk δεν ακούστηκε τόσο σοφιστικέ, ενώ ποτέ στο μέλλον δεν ξανακούστηκε τόσο χορευτικό.

5. PJ Harvey – Let England Shake (απονομή 2011)

94Lst_8.png

Χάρη στο αριστουργηματικό Let England Shake, η PJ Harvey σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ στην ιστορία των Mercury: έγινε (και παραμένει μέχρι σήμερα) η μοναδική καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο δεύτερη φορά. Κι αν κάποιοι εξανίστανται που ο δίσκος αυτός βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα, αυτό οφείλεται στη διαχρονικότητα της θεματολογίας του, αλλά και την ιδιαιτερότητα του ήχου που με εντυπωσιακή μαεστρία πέτυχε στο στούντιο.

4. Portishead – Dummy (απονομή 1995)

94Lst_9.png

Πέρα από τη britpop, τα αντανακλαστικά του Mercury Prize λειτούργησαν άψογα και στην περίπτωση του trip hop, βραβεύοντας ένα ακόμη ντεμπούτο-ορόσημο των 1990s, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό: το Definitely Maybe των Oasis ήταν υποψήφιο την ίδια χρονιά. Οι εύθραυστες ερμηνείες της Beth Gibbons ακόμη προκαλούν ρίγη στις νέες γενιές ακροατών, σχεδόν 25 χρόνια μετά.

3. Primal Scream – Screamadelica (απονομή 1992)

94Lst_10.jpg

Το ιδιοφυές αυτό μείγμα rock, house, ψυχεδέλειας και ηλεκτρονικών πειραματισμών γέννησε έναν δίσκο-διαμάντι, μια ηχητική εμπειρία σχεδόν υπερβατική για τα δεδομένα της δισκογραφίας της εποχής, που ακόμα και σήμερα παραμένει καθηλωτική, παρά το παρωχημένο του ήχου. Ο πρώτος δίσκος που κέρδισε ποτέ βραβείο Mercury κατάφερε έκτοτε να μην έχει ξεπεραστεί, παρά μόνο από ελάχιστους.

2. Arctic Monkeys – Whatever People Say I Am… That’s What I’m Not (απονομή 2006)

94Lst_11.jpg

Τι μένει να προσθέσει κανείς για αυτόν τον δίσκο πάνω σε όσα γράφτηκαν στην προηγούμενη στήλη (διαβάστε εδώ); Το ντεμπούτο των Arctic Monkeys σηματοδότησε την έναρξη μιας πορείας όχι μόνο με εμπορικό εκτόπισμα μεγαλύτερο από εκείνο κάθε άλλου νικητή, αλλά και με διάρκεια η οποία διέψευσε όλες τις Κασσάνδρες, οι οποίες έκαναν λόγο για ένα ακόμη next big thing που θα ξεφουσκώσει. Το Mercury Prize αποδείχθηκε ξανά διορατικό.

1. Pulp – Different Class  (απονομή 1996)

94Lst_12.PNG

Ο εμβληματικός δίσκος των Pulp, που σημάδεψε όχι μόνο το είδος του, αλλά και ολόκληρη τη δεκαετία των 1990s όσο ελάχιστοι, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ταυτόχρονης κριτικής, εμπορικής και καλλιτεχνικής καταξίωσης. Οι Pulp στο Different Class έγραψαν ιστορία, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την επιτυχία του “Common People” –που παραμένει βέβαια ένα από τα καλύτερα κομμάτια στην κοσμογονία του rock. Το Mercury Prize αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση που θα μπορούσε να λάβει.

{youtube}yuTMWgOduFM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured