Όσο παρεξηγημένο σαν genre κι αν είναι το techno, άλλο τόσο έχει να επιδείξει μερικούς από τους πλέον ευρηματικούς και πολυσχιδείς μουσικούς και καλλιτέχνες, σχεδόν πάντοτε στο όριο αυτών που ονομάζουμε “underground” και “mainstream”.

Μία από τις εξέχουσες αυτές περιπτώσεις υπήρξε και ο Juan Mendez, a.k.a. Silent Servant.

Η μεγάλη αγάπη και γνώση που είχε σχετικά με το post-punk, το industrial, το EBM και ένα σωρό άλλα παρακλάδια, καθώς και η συνειδητοποίηση όταν ήταν μέλος λυκειακής μπάντας ότι ποτέ δεν θα τα κατάφερνε να γίνει «καλός» κιθαρίστας τον οδήγησε στο πάθος του με τα synthesizer, τα οποία και αποτέλεσαν ίσως τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική σχέση ζωής. Ικανότατος DJ στη γενέτειρά του, το Los Angeles, έκανε τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα πριν καν κλείσει τα 30 στη θρυλική Sandwell District των Regis, Function και Female, ενώ με τους δύο πρώτους θα σχημάτιζε το ομότιτλο live σχήμα που αποτελεί, μέχρι και σήμερα, τη σημαντικότερη οντότητα που έχει να επιδείξει η techno παγκοσμίως μετά την Underground Resistance του Jeff Mills. Κυκλοφόρησε δύο αριστουργηματικά LPs στη σπουδαία Hospital Productions (το πρώτο εκ των οποίων έλαβε συλλεκτική επανέκδοση στα τέλη του 2023) καθώς και εξίσου εμβληματικά EPs σε σημαντικά labels, όπως η L.I.E.S., η Cititrax, η Tresor και η ανενεργή πλέον Jealous God (την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος αρχές των ’10 μαζί με τους Regis και James Ruskin).

Εκτός από μουσικός, υπήρξε ένας πολύ ταλαντούχος φωτογράφος/art director, αναλαμβάνοντας όλο το visual κομμάτι της Sandwell District καθώς και εξώφυλλα δίσκων πολλών άλλων καλλιτεχνών όπως Samuel Kerridge, Arnaud Rebotini, Tropic of Cancer και τους Puscifer του Maynard James Keenan (όπου υπήρξε μέλος ο σταθερός καλλιτεχνικός του συνεργάτης Joshua Eustis a.k.a. Telefon Tel Aviv, επίσης πρώην μέλος των Nine Inch Nails).

Πάντοτε ενεργός ως DJ από τις απαρχές του στο χώρο της μουσικής, καλλιεργούσε εδώ και αρκετά έτη σημαντικά residencies σε πολλούς χώρους, με κορυφαίους τους δύο techno ναούς του Βερολίνου (και κατ’ επέκταση ολόκληρου του πλανήτη), Berghain και Tresor. Υπήρξε επίσης ενεργότατος radio DJ με τη συνεργασία που είχε με την σημαντικότερο online radio πλατφόρμα παγκοσμίως, NTS, να ξεχωρίζει.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Resident Advisor στο ίδιο συμβάν έχασε τη ζωή του και ο Luis Vasquez, ιθύνων νους πίσω από το μουσικό project των Soft Moon.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured