Η λίστα αυτή αποτελεί μια προσωπική εκτίμηση, σε αξιολογική κατάταξη, για τους καλύτερους singers/songwriters των τελευταίων 15 χρόνων. Προκειμένου να δοθεί το σύγχρονο στίγμα, για τη διαμόρφωσή της λήφθηκαν υπ' όψιν μόνο καλλιτέχνες που κυκλοφόρησαν το σόλο ντεμπούτο τους από το 2000 και μετά και βρίσκονται στην επικαιρότητα τη δεδομένη στιγμή. Η λίστα περιλαμβάνει πρόσωπα που τραγουδούν οι ίδιοι σε όλα τους τα κομμάτια, γράφουν μόνοι τους (ή με πολύ περιορισμένη συνεισφορά τρίτων) τους στίχους και τη μουσική και εμφανίζονται είτε με το δικό τους όνομα, είτε με το όνομα ενός project, το οποίο όμως έχει έντονο προσωπικό χαρακτήρα –οπότε δεν λογίζεται ως μπάντα. Τέλος, για τη διαμόρφωσή της αξιολογήθηκε μόνο η σόλο πορεία των καλλιτεχνών και όχι η δισκογραφία των συγκροτημάτων στα οποία ενδεχομένως συμμετείχαν...

Arthro_2.jpg

10. Perfume Genius

Ο Mike Hadreas έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους μέχρι σήμερα, υπό το όνομα Perfume Genius. Οι συνθέσεις και οι ενορχηστρώσεις του είναι πολύ απλές, ενώ ακολουθεί μια μάλλον στιχοκεντρική προσέγγιση στη γραφή του. Περιστρεφόμενη γύρω από βαθιά προσωπικούς και ευαίσθητους θεματικούς άξονες, η μουσική του μοιάζει να λειτουργεί λυτρωτικά για τον ίδιο, στοιχείο όμως που δεν της στερεί τη δυνατότητα να αγγίζει τον οποιονδήποτε.

{youtube}Z7OSSUwPVM4{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Dark Parts" (από το άλμπουμ Put Your Back N 2 It, 2012)

"Take Me Home" (από το άλμπουμ Put Your Back N 2 It, 2012)

Arthro_3.jpg

9. Laura Marling

H Laura Marling είναι μόλις 25 χρονών και έχει ήδη 5 δίσκους στον κατάλογό της, όλοι τους (λιγότερο ή περισσότερο) καλοί. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ό,τι πλησιέστερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Joni Mitchell: εξαιρετική κιθαρίστρια, ερμηνεύτρια και στιχουργός, με εντυπωσιακή για την ηλικία της ωριμότητα τόσο σε μουσικό, όσο και σε στιχουργικό επίπεδο. Μοιάζει πάντως να μην έχει παραδώσει ακόμη το magnum opus της...

{youtube}77i45s0Edso{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Alpha Shallows" (από το άλμπουμ I Speak Because I Can, 2010)

"Pray For Me" (από το άλμπουμ Once I Was An Eagle, 2013)

Arthro_4.jpg

8. Sharon Van Etten

Η 34χρονη Αμερικανίδα δραστηριοποιείται από το 2009. Έπειτα από μια σειρά αξιόλογων δίσκων, έφτασε στο απόγειό της το 2014 με το καταπληκτικό Are We There, όπου παρουσίασε μια εντυπωσιακή εξέλιξη στις μελωδίες της. Γράφοντας κατά βάση σπαραχτικές μπαλάντες, συνδυάζει επιρροές από τη folk παράδοση, το rock και την country, προσδίδοντας στο μίγμα αυτό ιδιαιτερότητα χάρη στις διφωνίες που υπάρχουν σε πολλές από τις ηχογραφήσεις της.

{youtube}fDW-W2J84Hc{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"I Love You But I'm Lost" (από το άλμπουμ Are We There, 2014)

"I Know" (από το άλμπουμ Are We There, 2014)

Arthro_5.jpg

7. Sun Kil Moon

Η στιχοκεντρική, έντονα προσωπική τραγουδοποιία που αναφέραμε στην περίπτωση του Perfume Genius πιο πάνω, εμφανίζεται σε πολλαπλάσιο βαθμό στον Mark Kozelek, του καλλιτέχνη δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το όνομα Sun Kil Moon. Με το περσινό Benji, ο 48χρονος Αμερικανός είδε τη φήμη του project του να εξαπλώνεται και όχι άδικα∙ πρόκειται για έναν ιδιαίτερα βαρύ, αφηγηματικό folk δίσκο, ο οποίος όμως περιέχει μία από τις καλύτερες στιχουργικές καταθέσεις των τελευταίων χρόνων.

{youtube}ogTaZdQUcUY{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Carissa" (από το άλμπουμ Benji, 2014)

"Ben's My Friend" (από το άλμπουμ Benji, 2014)

Arthro_6.jpg

6. Kurt Vile

Το αιθέριο και κατά κάποιον τρόπο ονειροπόλο στιλ του Kurt Vile τον βοήθησε να ξεχωρίσει από την πληθώρα των folk ονομάτων σε σύντομο σχετικά διάστημα μετά την αποχώρησή του από τους War On Drugs –συγκεκριμένα, με την κυκλοφορία του Smoke Ring For My Halo (2011) και του ακόμα καλύτερου Wakin On A Pretty Daze (2013). Οι μακρόπνοες, ψυχεδελίζουσες συνθέσεις του τελευταίου κατέταξαν τον 35χρονο από την Πενσιλβάνια ανάμεσα στους κορυφαίους της σύγχρονης indie σκηνής.

{youtube}63KB-EJKdyI{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Wakin On A Pretty Day" (από το άλμπουμ Wakin On A Pretty Daze, 2013)

"Air Bud" (από το άλμπουμ Wakin On A Pretty Daze, 2013)

Arthro_7.jpg

5. Father John Misty

Ο Joshua Tillman μετράει μόνο δύο δίσκους υπό το όνομα Father John Misty, είναι όμως υπεραρκετοί για να δικαιολογήσουν την 5η θέση σε αυτή τη λίστα. Ο 34χρονος από το Μέριλαντ μπορεί να συγκρατεί την τραγουδοποιία του βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες, ωστόσο σε επίπεδο έκφρασης αποτινάσσει κάθε ίχνος καθωσπρεπισμού που θα αναλογούσε σε οποιονδήποτε συμβατικό τροβαδούρο. Αμφιταλαντεύεται επιδέξια ανάμεσα σε έναν ακραίο ρομαντισμό και σ' ένα θράσος στα όρια του ξεδιάντροπου, καταλήγοντας στη διπολικότητα μιας περσόνας ελαφρώς επηρμένης, πλην όμως γεμάτης ευαισθησίες. 

Με ταμπεραμέντο όλο σπιρτάδα και με φωνή κρυστάλλινα καθαρή, ξεστομίζει στίχους πνευματώδεις, γεμάτους σαρκασμό, αλλά και ειλικρίνεια. Επισφραγίζει έτσι τη μουσική του με εκείνο το βαρυσήμαντο προσωπικό αποτύπωμα που τόσο λείπει από τους σημερινούς καλλιτέχνες.

{youtube}khk77JHALmU{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Nancy From Now On" (από το άλμπουμ Fear Fun, 2012)

"Bored In The USA" (από το άλμπουμ I Love You, Honeybear, 2015)

Arthro_8.jpg

4. Joanna Newsom

Η έντεχνη αύρα της Joanna Newsom, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διάρκειες των κομματιών της, την έχει καταστήσει απρόσιτη σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ακροατών –στους ίδιους που ποτέ δεν αγκάλιασαν την πειραματική πλευρά της Björk, όταν εκείνη πέρασε σε αφηρημένες, λιγότερο εύληπτες μελωδικές δομές. Η αλήθεια είναι όμως ότι η avant-garde folk της σπουδαίας αυτής συνθέτριας, ερμηνεύτριας και αρπίστριας διατηρεί μια ηχητική μοναδικότητα, με την οποία, αν δεν συνάψεις σχέση μίσους, τότε σίγουρα θα συνάψεις σχέση πάθους. 

Ο κόσμος της 33χρονης Καλιφορνέζας παραπέμπει σε κάτι το παραμυθένιο και το απόκοσμο, ενώ η ίδια μοιάζει με ξωτικό ή κάποιου είδους μυθική, αιθέρια ύπαρξη όταν παίζει την άρπα της και τραγουδάει με τη νεραϊδένια της φωνή. Οι συναισθηματικές εξάρσεις του Ys (2006) το καθιστούν το κορυφαίο της έργο μέχρι σήμερα.

{youtube}UOAfA5SDq50{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Emily" (από το άλμπουμ Ys, 2006)

"Good Intentions Paving Company" (από το άλμπουμ Have One On Me, 2010)

Arthro_9.jpg

3. St. Vincent

Το art rock της Annie Clark από την Τούλσα της Οκλαχόμα βρίσκεται στο σημείο όπου συγκλίνουν οι επιρροές από την Kate Bush και τον David Byrne, η τζαζ παιδεία της από το Berklee και η εμπειρία από τη μαθητεία της δίπλα στον Sufjan Stevens. Έπειτα από 3 δίσκους και μια σταθερά ανοδική πορεία, η Clark έφτασε πέρυσι στο προσωπικό της απόγειο: παρουσίασε μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική πρόταση, καταφέρνοντας αφενός να διαμορφώσει έναν απόλυτα δικό της ήχο και αφετέρου να δώσει μια μοναδική arty διάσταση στις performances της· παράλληλα εξέλιξε απίστευτα τόσο την τεχνική της στην κιθάρα, όσο και τις (ήδη ευφυέστατες) συνθέσεις της.

Ελάχιστες προσωπικότητες έχουν επεκτείνει τα όρια της ποπ τα τελευταία χρόνια τόσο όσο η St. Vincent. Αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις πιο ουσιαστικές φωνές της μουσικής της νέας δεκαετίας –και έχει αρκετά δείγματα γραφής που το πιστοποιούν.

{youtube}-9prpAv6kvo{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Cruel" (από το άλμπουμ Strange Mercy, 2011)

"Prince Johnny" (από το άλμπουμ St. Vincent, 2014)

Arthro_10.jpg

2. Bon Iver

O Justin Vernon ηχογράφησε το πρώτο Bon Iver άλμπουμ σε συνθήκες απομόνωσης μέσα σε ένα τροχόσπιτο στη βαρυχειμωνιά του Γουισκόνσιν, χρησιμοποιώντας κατά βάση μια ανορθόδοξα κουρδισμένη κιθάρα και βέβαια το χαρακτηριστικό του falsetto. Κατόπιν διέθεσε τη μουσική του στο ίντερνετ και απέκτησε φήμη στόμα με στόμα (και με λίγη βοήθεια από την κριτική του Pitchfork), μέχρι που ο Kanye West τον εντόπισε και τον κάλεσε να συμμετάσχει στο My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010), οπότε κι έγινε ευρέως γνωστός ακόμα και έξω από τους indie κύκλους. 

Για το δεύτερο άλμπουμ συγκέντρωσε μια στρατιά από μουσικούς, με αποτέλεσμα έναν ευρηματικό, εναλλακτικό folk ήχο και μερικές από τις καλύτερες ενορχηστρώσεις των τελευταίων χρόνων. Σε ό,τι έχουμε ακούσει ως σήμερα, η μουσική του 33χρονου τραγουδοποιού ξεχειλίζει από φαντασία∙ αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι μέσα σε εικόνες από αμερικάνικα, χειμερινά βουκολικά τοπία. Και το όνομα του project του αυτού (διότι συμμετέχει και σε άλλα, λιγότερο ενδιαφέροντα) δεν είναι καθόλου τυχαίο: είναι τόσο διάχυτη η αίσθηση του χειμώνα στις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, που το έργο του αποκτά μια διάσταση σχεδόν εικαστική. Μοναδικός τραγουδοποιός, μοναδικών εμπνεύσεων.

{youtube}TWcyIpul8OE{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Skinny Love" (από το άλμπουμ For Emma, Forecer Ago, 2007)

"For Emma" (από το άλμπουμ For Emma, Forecer Ago, 2007)

Arthro_11.jpg

1. Sufjan Stevens

Ο Sufjan Stevens έκανε ντεμπούτο στη δισκογραφία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με δύο μάλλον αδιάφορους δίσκους, ωστόσο στη συνέχεια εξελίχθηκε στον κορυφαίο singer/songwriter της νέας γενιάς των indie καλλιτεχνών, μέσα από μια αλληλουχία πραγματικά εντυπωσιακών κυκλοφοριών με ροπή άλλοτε προς την ποπ και άλλοτε προς τον folk ήχο. Ο πρώτος σπουδαίος του δίσκος, το Michigan του 2003, ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν μια πληθωρική ενορχηστρωτική λογική στον χώρο του σύγχρονου indie, με χρήση διαφόρων ειδών πνευστών, μεταλλόφωνου και μπάντζο, πρακτική που αργότερα ακολούθησαν μπάντες όπως οι Arcade Fire, ο Bon Iver, οι Mumford And Sons, οι Beirut, οι National και άλλοι. Την επόμενη χρονιά επανήλθε με το Seven Swans, ένα αληθινό folk κομψοτέχνημα, αλλά στο καλλιτεχνικό του ζενίθ έφτασε το 2005, όταν κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό Illinois: δίσκο που του χάρισε ευρεία αναγνώριση και κατέκτησε δικαίως μια θέση στους καλύτερους της δεκαετίας των 2000s. 

Το επόμενο δισκογραφικό του βήμα με το κάπως πιο πειραματικό The Age Of Adz του 2010 ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά ο χρόνος φαίνεται να το δικαιώνει. Αυτό που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ο νέος του θρίαμβος με το φετινό Carrie & Lowell, ένα σπαρακτικό άλμπουμ απώλειας εμπνευσμένο από τον χαμό της μητέρας του, το οποίο αποτελεί και μία από τις κορυφαίες μουσικές καταθέσεις του 2015. Είναι μία ακόμη υπέροχη δουλειά, που εμπλουτίζει την ήδη πλούσια δισκογραφία ενός τραγουδοποιού ο οποίος έχει διακριθεί για την καλλιτεχνική και αισθητική του συνέπεια όσο ελάχιστοι στους καιρούς μας. Η κορυφή στη λίστα αυτή, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην ανήκει στον Sufjan Stevens.

{youtube}otx49Ko3fxw{/youtube}

Άλλα προτεινόμενα κομμάτια: 

"Chicago" (από το άλμπουμ Come On Feel the Illinoise, 2005)

"Should Have Known Better" (από το άλμπουμ Carrie & Lowell, 2015)

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured