Ο Νίκος Μπιτζένης (frontman και συνιδρυτής των MIKRO), με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους album Σουπερήρωες και το δεύτερο live που θα κάνουν μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα, αναπολεί τη δεκαετία του 2000 και αναφέρει 10 ερεθίσματα της εποχής που επηρέασαν την ταυτότητα των MIKRO.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας 2000-2010 ήταν μία έντονη πενταετία γεμάτη τόσο από νέες μουσικές και τέχνες όσο και από τεχνολογικές εξελίξεις που καθόρισαν δραματικά το μέλλον και τη ζωή που ζούμε σήμερα.

Παρακάτω 10 αναμνήσεις των MIKRO από την ποπ κουλτούρα των early 00s που μας επηρέασαν τόσο ως μουσικούς όσο και ως ανθρώπους.

1. iPOD

Η συσκευή που άλλαξε τα πάντα στη μουσική. Με πολλά καλά και κάποια κακά. Μπορούσες να έχεις στην τσέπη σου χιλιάδες τραγούδια σε πολύ καλή ποιότητα. Έβαλε το mp3 στην καθημερινότητά μας. Άλλαξε όλη τη μουσική βιομηχανία αλλάζοντας τη διανομή της μουσικής, παίρνοντας την αυτοκρατορική εξουσία των μεγάλων record label και δίνοντας τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες να ταξιδεύουν τη μουσική τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη με μικρό κόστος και δίχως την ανάγκη κανενός.

Θυμάμαι πως από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου δε σταμάτησα να φτιάχνω playlists. Ακουστικά, ipod και βόλτες στους δρόμους μέχρι τελικής πτώσης.

2. MySpace

Η πρώτη Ιντερνετική πλατφόρμα μουσικής δικτύωσης που έφερνε τον δημιουργό σε άμεση επαφή με το κοινό του. Μάθαμε τόσες πολλές νέες μουσικές μέσα από το Myspace. Μουσικές που μπορεί και να μη μαθαίναμε ποτέ την ύπαρξή τους. Και μας έμαθε πολύ κόσμος.

Ως MIKRO είχαμε άμεση επικοινωνία με ανθρώπους από κάθε πόλη της Ελλάδας που ήθελαν να μας πουν διάφορα αλλά ποτέ δεν είχαν τον τρόπο.

Άνοιξε πολύ τους μουσικούς ορίζοντες τόσο του κοινού όσο και των καλλιτεχνών.

Δυστυχώς έληξε (ή μάλλον το έληξαν) άσχημα και έδωσε τη σκυτάλη στο άθλιο Facebook.

3. Matrix

Αν και το πρώτο Matrix βγήκε το 1999, το φιλμ ήταν στην επικαιρότητα και στα μυαλά μας για πολλά χρόνια μετά. Με ένα εξαιρετικά αλληγορικό story και ένα ακόμα πιο δυνατό soundtrack επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμη πλήθος καλλιτεχνών και κόσμου.

4. Electroclash

Το κίνημα της ηλεκτρονικής μουσικής που ξαναέβαλε στο κάδρο τη synthpop on steroids, ένα κίνημα που επηρέασε τον ήχο των MIKRO πάρα πολύ. Μπάντες όπως οι FischerSpooner μας έδειξαν ότι η ηλεκτρονική μουσική μπορεί να είναι πιο εκρηκτική από την ροκ και ταυτόχρονα avant-garde. Το “Tronik Πλάσμα” γεννήθηκε από αυτό το κίνημα.

5. Röyksopp

Με ένα καθοριστικό ντεμπούτο album (Melody A.M.) οι Νορβηγοί Röyksopp εμφανίζονται ξαφνικά το 2001 για να μας δώσουν μία ακόμη απόδειξη ότι η ηλεκτρονική μουσική ήρθε για να μείνει. Ότι τα μπλιμπλίκια έχουν ψυχή και οι καλές μελωδίες δε φοβούνται τίποτα.

Το album αυτό ακούγεται μέχρι και σήμερα το ίδιο φρέσκο όπως στην αρχή!

Περνούσαμε άπειρες ώρες στο studio ακούγοντας το Melody A.M., προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς έκαναν αυτό το effect στη φωνή ή εκείνο το synth arpeggio ή εκείνο το φίλτρο στην κιθάρα και άλλα πολλά.

6. Ladytron

Και σαν να μην έφταναν οι Röyksopp, την ίδια χρονιά οι Ladytron κυκλοφορούν το 604 και μας δείχνουν πως η ηλεκτρονική μουσική  μπορεί να είναι pop και alternative ταυτόχρονα. Μουσικές που τις άκουγες στο ραδιόφωνο και έλεγες πως η ηλεκτρονική μουσική πάντα θα εφευρίσκει νέους ήχους. Μεγάλη στιγμή όταν παίξαμε μαζί τους στην Αθήνα και είχαμε μείνει άναυδοι από τον αριθμό των synthesizer που κουβαλούσαν μαζί τους!

7. Goldfrapp

Το απόλυτο ηλεκτρονικό project με δύο album σταθμούς για την ηλεκτρονική μουσική, το Felt Mountain το 2000 και το Black Cherry το 2003. Η παραγωγή αυτών των δύο album ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά. Πάλι ατελείωτες ώρες στο studio ακούγοντας και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την τέλεια παραγωγή. Η σύνθεση, οι μελωδίες και τα άλλοτε αιθέρια και άλλοτε εναλλακτικά φωνητικά της Alison Goldfrapp δημιουργούν τοπία που δεν είχαμε ξαναδεί στην ηλεκτρονική μουσική. Τα synths και τα modulars του Will Gregory τον τοποθετούν στο πάνθεο των ηλεκτρονικών μουσικών παραγωγών και στο top των επιρροών μας.

8. Tiësto

Ο Tiësto είναι ένας από τους πρώτους Dj που έφεραν την Electronic Dance Music στα γήπεδα και την έκαναν mainstream (με την καλή έννοια).

Το “Adagio for strings” και η performance στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004 έμειναν στην ιστορία! Όντας λάτρεις της techno και trance σκηνής πιστεύουμε πως είναι από τους λίγους DJs που είναι και καταπληκτικός μουσικός παραγωγός, με αμέτρητα remixes και δικές του παραγωγές. Όλη η σειρά των album In search of Sunrise είναι καταπληκτική και μας συντρόφευε αρκετά συχνά σε ολονύκτια πάρτυ μετά από live.

9. The Killers

Οι Killers είναι η απόδειξη πως το rock μπορεί να μπει και στις καρδιές του ηλεκτρονικού ακροατηρίου αν είναι καλό και αν έχει σωστές επιρροές. Μία αμερικάνικη μπάντα από το Las Vegas που μεγάλωσε με Pet Shop Boys δεν μπορεί να κάνει λάθος! Από το πρώτο δείγμα του “Mr. Brightside” αλλά και τα μετέπειτα “Read My Mind” και “Human” καταλάβαινες πως αυτοί ήταν η νέα mega band που θα κυρίευε τα στάδια για τα επόμενα 20 χρόνια. Επίσης τεράστια επιρροή για τους MIKRO.

10. Daft Punk

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Ηλεκτρονικοί, εναλλακτικοί, dance, πειραματικοί, ατίθασοι και απρόβλεπτοι, χωρίς όρια και ενδοιασμούς, χωρίς επιφυλάξεις και πρέπει, χωρίς να φοβούνται να ασχοληθούν με κάθε είδος μουσικής, πάντα υπό το πρίσμα της δικής τους οπτικής, ακριβώς όπως πρέπει να σκέφτεται κάθε μουσικός. Έτσι ακριβώς κι εμείς ποτέ δε βάζαμε όρια στο τι κάνουμε. Και είχαμε τους Daft Punk σαν παράδειγμα (και τους Apollo 440 και τον Moby βέβαια). To album Discovery που κυκλοφόρησε το 2001 με track όπως το “One More Time” μας έδειξε ότι μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα κάτω από την ομπρέλα της ηλεκτρονικής μουσικής αν το κάνεις σωστά. Από κλασσική μουσική μέχρι guitar riffs και vocoders. Πολύ σημαντικό για το DNA των MIKRO είναι πως οι Daft Punk ήταν η απόδειξη πως δε χρειάζεται να είσαι βιρτουόζος μουσικός για να κάνεις μουσική, πως η αγάπη για μουσική και η όρεξη για δημιουργία υπερτερούν των παπύρων.

 

Oi MIKRO εμφανίζονται στο Arch Club - Live Stage το Σάββατο 6 Απριλίου, με opening act τους Lip Forensics. Το νέο άλμπουμ των MIKRO, Σουπερήρωες, περιλαμβάνει δέκα νέα ελληνόφωνα τραγούδια και ένα bonus track και κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured