Από το 1969 που σχημάτισε στο Μόναχο τη νέα του μπάντα ως το 2016, όταν δηλαδή απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο Christian Burchard έχτισε τον θρύλο των Embryo συγκροτώντας μία πολυπολιτισμική ομάδα διαρκώς εναλλασσόμενων μουσικών και παντρεύοντας τις “μουσικές του κόσμου” με την ανατρεπτικότητα και τον πειραματισμό του krautrock. Όταν, λοιπόν, έφυγε από τη ζωή, οι περισσότεροι περιμέναμε να λήξει η μεγάλη πορεία των Embryo. Αλλά, να που η κόρη του, Marja Burchard, η οποία από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε τον πατέρα της σε ηχογραφήσεις και περιοδείες, πήρε τη σκυτάλη. Καρπός αυτής της μετάβασης είναι το φετινό άλμπουμ Auf Auf, το οποίο κυκλοφόρησε από την εταιρεία Madlib Invazion του Madlib.

Ακούγοντας το άλμπουμ, ερχόμαστε μπροστά σε ακόμα μια έκπληξη: η freak-out και συχνά πιο επιθετική ψυχεδελική ροκ προσέγγιση του Richard δίνει τη θέση της σε ένα λυρικό και μαζί δυναμικό στυλ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “spiritual world jazz-rock”. Η Marja πιάνει το νήμα εμβληματικών γυναικείων μορφών της jazz των 1960s και των 1970s, της Dorothy Ashby και της Alice Coltrane, ενώ παράλληλα ανοίγεται στην πιο φρέσκια world jazz του σήμερα. Βέβαια, στην ουσία το Auf Auf αποτελεί το βήμα εξέλιξης σε ένα ύφος που είχαν αναπτύξει οι ίδιοι οι Embryo πενήντα χρόνια πριν, ειδικά κατά τη συνεργασία τους με τον σαξοφωνίστα Charlie Mariano.

Η ζεστή και αναλογική παραγωγή, προϊόν συνεργασίας της Marja, του πολυοργανίστα Maasl Maier, του Madlib και του Egon, καθώς και η προσεκτική ενορχήστρωση παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά και οι συμμετέχοντες είναι ένας κι ένας. Ενδεικτικά μονάχα θα αναφέρω τους Jan Weissenfeldt και Wolfgang Schlick (Poets of Rhythm - Malcouns), στην κιθάρα και στα πνευστά αντίστοιχα, καθώς και τον Maasl Maier (Karaba) σε ένα πλήθος οργάνων, από synths ως το παραδοσιακό έγχορδο της Ανατολίας cümbüş. Ο βετεράνος Roman Bunka παίζει ούτι στο εναρκτήριο "Besh", ο Johannes Schleiermacher σαξόφωνο στο ομώνυμο "Auf Auf", ενώ ο Mohcine Ramdan (Jisr) τραγουδά στο "Yu Mala". Η Marcha Burchard παίζει βιμπράφωνο, synths, κρουστά και ένα σωρό άλλα μουσικά όργανα. Χάρη στην δεξιοτεχνία και τη φαντασία των μουσικών η τζαζ και ροκ παράδοση αλληλεπιδρά με αυτήν της Ανατολής, της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, καθώς οι πλούσιες και συχνά γλυκές μελωδίες εναλλάσσονται με krautrock, ακόμα και free jazz ξεσπάσματα. Ο ήχος των νέων Embryo διακρίνεται από ελεύθερη έκφραση και περιπέτεια, αλλά και από πνευματικότητα και εσωτερικότητα. Ως πρώτη γεύση θα πρότεινα να ακούσετε το "Januar" που ξεπερνά τα 16 λεπτά, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από το μεθυστικό "Baran"

 Όπως σημειώνεται στην κυκλοφορία του άλμπουμ στο Bandcamp, η φράση “auf auf” ήταν η αγαπημένη του Christian Burchard. Μπορεί να μεταφραστεί ως “πιο ψηλά!” και φανέρωνε το πάντα ακούραστο πνεύμα του. Οι νέοι Embryo της Marja αναζωογονούν αυτό το πνεύμα, καθώς εντάσσονται στην τρέχουσα δυναμική και πολύτροπη τζαζ σκηνή, με ένα πιθανότατα ήδη κλασικό άλμπουμ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured