Είναι γνωστό ότι, όταν ο ηγέτης των Therion βάζει έναν στόχο, αργά ή γρήγορα τον πετυχαίνει. Από το 2000 είχε στο μυαλό του ο Christofer Johnsson την κυκλοφορία μιας rock όπερας και τον θυμάμαι μάλιστα χαρακτηριστικά, στη συναυλία τους στην Αθήνα το 2012 (δείτε εδώ), να μας ανακοινώνει επί σκηνής ότι το γκρουπ θα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα ώστε να κάτσει να τη γράψει.

Το τότε πλάνο ήταν για ένα έργο 90 λεπτών, τελικά όμως ο Johnsson βρήκε την έμπνευση για 4 ώρες μουσικής, οι οποίες και δίνουν τώρα το Beloved Antichrist: ένα rock/metal μιούζικαλ με οπερετικά φωνητικά, διάρκειας 3 ωρών και κάτι, που κατανέμεται σε 3 CD. Η αρχική ιδέα προέρχεται από το A Short Tale Of The Antichrist του Vladimir Solovyov (1900), που διαδραματίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον, στο οποίο η Ιαπωνική Αυτοκρατορία έχει κυριεύσει την Ασία μα και την Ευρώπη. Εδώ, όμως, γίνονται αρκετές αλλαγές στην ιστορία, με κυριότερη την προτίμηση του Johnsson για ένα σκοτεινό τέλος. Το Beloved Antichrist έχει 29 ρόλους, για τους οποίους οι Therion χρησιμοποίησαν 29 διαφορετικούς τραγουδιστές (ανάμεσά τους οι σταθεροί τους Thomas Vikström, Lori Lewis και Chiara Malvestiti), καθώς και ορχήστρα για τα συμφωνικά μέρη.

Το μεγάλο σχέδιο του Johnsson είναι το έργο να παρουσιαστεί σε θέατρα, όπως δηλαδή συμβαίνει με rock μιούζικαλ σαν το Jesus Christ Superstar ή το Phantom Of The Opera· και, γιατί όχι, να γίνει franchising και να παίζεται ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα παραπάνω. Για να το πετύχει, μάλιστα, λειτούργησε λίγο ανάποδα. Πρώτα δηλαδή παρουσίασε το audio CD για να έχει κάτι να «πουλήσει» και μετά άρχισε να ψάχνει για κάποιον παραγωγό διατεθειμένο να επενδύσει στη σκηνική του μεταφορά.

Όταν τώρα ακούς ένα τραγούδι από το Jesus Christ Superstar ή το Phantom Of The Opera, στο μυαλό σου έχει αποτυπωθεί και μία χαρακτηριστική στιγμή από το έργο. Εδώ, μην έχοντας κάτι τέτοιο, σκέφτεσαι ότι ορισμένα τραγούδια ηχούν λίγο παράταιρα στη ροή. Το έχει μάλιστα παραδεχθεί και ο ίδιος ο Johnsson σε διάφορες συνεντεύξεις, εξηγώντας ωστόσο ότι το “The Palace Ball” π.χ. έχει γραφτεί για μία σκηνή σε αίθουσα χορού, το “Jewels From Afar” για ένα ερωτικό στιγμιότυπο, το  heavy “Burning Palace” για μια επική σκηνή κ.ο.κ. Γνωρίζει ότι σε εποχές που περισσότερο πια ακούμε μουσική από το Spotify, θα είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το τι γίνεται στην ιστορία με ακρίβεια. Πιστεύει όμως ότι, αργότερα, όταν το Beloved Antichrist παιχτεί σε θέατρα, όλα θα γίνουν πιο κατανοητά.

Ομολογώ ότι στην αρχή το «φοβήθηκα» το CD: 3 ώρες μουσικής, είναι μάλλον πολλές για τους περισσότερους. Αλλά την πρώτη φορά που το έβαλα να το ακούσω, δεν πάτησα πουθενά το next. Κάθε φορά αντιθέτως που ακούς τα 46(!) τραγούδια του, όλο και κάποιο διαφορετικό θα βρεις να σου αρέσει –είτε από τις πιο heavy, είτε από τις πιο επικές στιγμές. Σε κάθε δε περίπτωση πρόκειται για δουλειά με φανερή τη σφραγίδα των Therion, η οποία δεν λαμβάνει μόνο αποθεωτικές κριτικές, μα τους χαρίζει και τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα εμπορική τους επιτυχία στην κρίσιμη γερμανική αγορά (#25, το ρεκόρ κατείχε ως τώρα το Deggial του 2000, που είχε φτάσει στο #43).

Με το Beloved Antichrist, έβγαλα το καπέλο μου στο όραμα του Christofer Johnsson· και πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να το δούμε και στο θέατρο. Άλλωστε και το Jesus Christ Superstar κάπως έτσι δεν ξεκίνησε, για να γιγαντωθεί στη συνέχεια;

{youtube}Ek1YWNAJ-K0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured