Στον 3ο του δίσκο, ο Αμερικανός –παλαιστινιακής και φιλιπινέζικης καταγωγής– τραγουδοποιός Hanni El Khatib αγγίζει την πεμπτουσία του όρου «pop/rock», φτάνει όμως ταυτόχρονα και σε ό,τι πιο άοσμο άκουσα τον τελευταίο καιρό. 

Αυτό μάλλον δεν είναι άσχετο με το ότι το καζάνι της δημοτικότητας έχει αρχίσει να βράζει δυνατά για πάρτη του, μιας και ο πρώην executive σε προϊόντα σχετιζόμενα με το skate El Khatib εκμεταλλεύτηκε επιτυχώς το δίκτυο των γνωριμιών του, ώστε τραγούδια του να αποκτήσουν δυνατή παρουσία σε αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές

Το Moonlight είναι μια πρόσμιξη Black Keys (τα φωνητικά), White Stripes (τα ριφ της κιθάρας) και Lenny Kravitz (θεματολογία στίχων), αποτελείται δηλαδή από συστατικά διόλου άσχημα, πάνω στα οποία έχουν βασιστεί επιτυχημένες συνταγές –αν και πρέπει να βάλουμε στον λογαριασμό το προφανές (ακόμα και σε φως έκλειψης) των επιλογών. Το πρόβλημα δεν είναι πάντως εκεί: εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικής σφραγίδας. 

Γιατί ο Hanni El Khatib, αυτός ο Eagle Eye Cherry του καιρού μας, μάζεψε εδώ τις επιρροές του και έπαιξε μπάλα εκ του ασφαλούς, με πρόθεση να καταπλήξει τα mainstream πλήθη· ξεχνώντας βέβαια πως όλους τους προαναφερθέντες τους στήριξε το κοινό των πιστών rockers πριν φτάσουν στην καθολική αποδοχή. Κι έτσι, ακούς π.χ. White Stripes, αλλά καμία κιθάρα δεν ξυραφίζει, καμία ρυθμολογία δεν προκύπτει «περίεργη». Το Moonlight πορεύεται στην ευθεία, βάζει πρώτη-δεύτερη-τρίτη μα τέταρτη ούτε καν για να εντυπωσιάσει πρόσκαιρα. Και μένει μάλιστα στην τρίτη ταχύτητα ακριβώς διότι σε εκείνη μπορεί να εσωκλείσει και μια υποψία Tom Waits, πιστεύοντας (λαθεμένα) πως έτσι θα γλαρώσει βλέφαρο και το γυναικείο ακροατήριο...

Αλλά ρε γαμώτο, αυτό είναι το ζήτημα; Που μπορεί και να γλαρώσει, δεν λέω, πάντως –αν εκεί παίζονται εν τέλει όλα– να παραδεχτώ ότι έχουν δίκιο το Rolling Stone με το Spin που έδωσαν kudos στο άλμπουμ. Διαφορετικά, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να γίνεται ντόρος για ένα ανέμπνευστο patchwork, το οποίο προσπαθεί να παρουσιάσει μύγες για πεταλούδες.

Υ.Γ.: Προσπάθησα, μα δεν μπόρεσα να αποκρυπτογραφήσω το εξώφυλλο. Ούτε σε σχέση με τους στίχους, ούτε αναφορικά με τον ήχο.  

{youtube}dn8Gu0St7zs{/youtube} 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured