Θέλω να τρολλάρω και δεν μπορώ. Θέλω να γράψω για πελεκάνους της Μυκόνου και όχι για τα Βασιλικά Ζώα, αλλά δεν με παίρνει διότι μετά θα τρολλάρετε κι εσείς στα σχόλια και –μεταξύ μας– αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία δεν είναι το χιούμορ και ο χαβαλές, μα ο εποικοδομητικός διάλογος. Οφείλω λοιπόν να δώσω το σωστό έναυσμα για μια τέτοια δημόσια ενασχόληση με τον νέο δίσκο των Soundgarden.

Πολλοί από μας περιμέναμε ανυπόμονα το King Animal, αλλά, ας το παραδεχτούμε, τα μηνύματα και προμηνύματα δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Και δεν μιλάω για το "Live To Rise", που αρκετοί έσπευσαν να κατακρημνίσουν ως εμπορικούρα όταν εμφανίστηκε στο soundtrack των Avengers μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Μια χαρά ήταν κατά τη γνώμη μου μιας και, προς Θεού, δεν γινόταν η αρχετυπική μαυρίλα της μπάντας να περάσει σε ένα blockbuster τέτοιας υφής ¬–έπρεπε να μπει μόνο το ηρωικό στοιχείο. Όσοι πάντως έσπευσαν να πουν ότι δεν τους άρεσε η νέα κατεύθυνση των Soundgarden, μάλλον θα ευχαριστηθούν με το King Animal, καθώς το πράγμα κινείται α-λα-Τσελεμεντές.

Ως γνωστόν, ο Νικόλαος Τσελεμεντές έχει γράψει ένα βιβλίο που όχι μόνο αποτελεί Βίβλο για την ελληνική κουζίνα αλλά είναι και αποδεδειγμένα αξιόπιστο, μιας και, αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες του, θα βγεις στο ίδιο και σταθερό αποτέλεσμα. Παστίτσιο με κριτσινωμένη επιφάνεια; Βεβαίως! Γαρίδες τηγανητές χωρίς ίχνος λαδιού στο πιάτο; Ασφαλώς! Το αυτό λοιπόν έπραξαν και οι Soundgarden στο King Animal: ακολουθήσανε τη συνταγή της επιτυχίας τους. Είναι για να ρισκάρουν τώρα που, μετά χιλίων βασάνων και αντεγκλήσεων (χώρια τις μάχες με τις ντρόγκες και με το αλκοόλ), κατάφεραν να ξαναμαζευτούν; Όχι, μας το έχει άλλωστε δείξει και η υπερβολικά φιλόδοξη φιγούρα του Chris Cornell, αν λάβουμε υπ' όψιν τις προσωπικές του δισκογραφικές καταθέσεις. Δικαίωμά τους να επιμείνουν στο τεφτέρι του συντηρητισμού και να φτιάξουν ξανά μακαρονάδα όπως αυτή που αγαπήσαμε. Αλλά, διάολε, ακόμα και το σπαγγέτι της μάνας σου το βαριέσαι κάποια στιγμή αν μέσα στα χρόνια δεν εμπλουτιστεί με κάποια νέα πινελιά –λίγος μαϊντανός εδώ, ένα διαφορετικό φωνητικό εκεί...

Το drumming βέβαια του Matt Cameron είναι, όπως πάντα, θαυμάσιο και τα ανατολίτικα θέματα του Thayil (όπως π.χ. στο "A Thousand Days Before") παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Όμως απουσιάζουν από το King Animal οι χαρακτηριστικές γέφυρες των Soundgarden και ¬–το κυριότερο¬– τα δολοφονικά τους ριφ, με μοναδική εξαίρεση το "By Crooked Steps" όπου οι γνωστές άρσεις στο δεξί χέρι του Kim Thayil συνδυάζονται ορμητικά με το κοφτό στιλ του Cameron στο ταμπούρο.

Σας σκότισα, ε; Κακώς, και έχετε δίκιο, διότι από την αρχή έπρεπε να έχω κάνει το εξής:

«Κύριον Cornell, ενταύθα

κατανοητό και σεβαστό ότι έχετε αλλάξει τρόπο ζωής και στόχευσης και τα αστικά τοπία δεν αποτελούν πια τον βόρβορο που σας ενέπνευσε τα μεγαλουργήματα του παρελθόντος σε επίπεδο στίχων και ατμόσφαιρας. Αλλά ελάτε και στη θέση μου. Εσείς χρησιμοποιείτε το όνομα Soundgarden άρα και σε μένα ανήκει το δικαίωμα της σύγκρισης. Μπορεί να παίζετε με κέφι στο King Animal, μπορεί να έχετε κρατήσει την πατέντα του ήχου σας (αν και βγάλατε τους Sabbath από την εξίσωση και τονίσατε –πάλι;! – τους Zeppelin) και βλέπω ότι μιλιούνια οπαδοί σας ανά τον κόσμο λένε το «yeah!» για την επιστροφή σας.

Όμως εγώ δεν μπορώ να δω τα πράγματα που με έκαναν να λατρέψω τους Soundgarden. Θα έρθω βέβαια και σε συναυλίες σας και ας μην είναι η φωνή σας στα live όπως παλιά, μα δεν μπορώ κύριε Cornell μου να μην αναρωτηθώ: γιατί δεν με αφήσατε να σας προσκυνήσω ως κανονικούς καλλιτέχνες και όχι ως απλούς συνεχιστές ενός παλαιότερου ονείρου, προχωρώντας στην έκδοση ενός δίσκου που θα πήγαινε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από τα ασφαλή μονοπάτια; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί θεωρούνται μεγάλοι καλλιτέχνες οι Portishead; Πριν μερικά χρόνια, όταν όλοι περίμεναν να λικνιστούν ηδονικά, εκείνοι τόλμησαν κι έβγαλαν ένα αγχωτικό υβρίδιο εργοστασίου και λυρικότητας.

Αυτά και συγγνώμη για την απογοήτευση (μου)».

Υ.Γ.: Άσε που το "Attrition" το έχουν γράψει οι Σπυριδούλα, από την εποχή του "Νάιλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια"… (το 'πα, δεν άντεξα).

 

 

{youtube}NeBjhpw_Ee0{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured