Είκοσι-επτά χρόνια μετά το πρώτο Labour Of Love οι UB40 επιστρέφουν με ένα ακόμη ερωτικό γράμμα –το τέταρτο κατά σειρά– προς τους καλλιτέχνες οι οποίοι τους επηρέασαν και διαμόρφωσαν τα μουσικά γούστα των μελών τους, όπως αυτά εκφράστηκαν σε μια ανελλιπή δισκογραφική διαδρομή σε pop και reggae μονοπάτια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και σήμερα.

Αλλά στο τέταρτο Labour Of Love, το ska παρεάκι από το Μπέρμιγχαμ δεν διαθέτει πια τη χαρακτηριστική φωνή του Ali Campbell. Ως frontman εμφανίζεται ο αδερφός του, Duncan Campbell, ο οποίος κι αναλαμβάνει να ηγηθεί των διασκευών σε κλασικά reggae τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών του είδους, όπως των Delroy Wilson, John Holt, Melodians και λοιπών Τζαμαϊκανών αστέρων. Η φωνητική σύγκριση των δύο αδελφών δεν γίνεται να αποφευχθεί και η αλήθεια είναι πως η μοναδική χροιά του Ali Campbell δύσκολα ξεπερνιέται. Πάντως ο Duncan κάνει γενικά καλή δουλειά, έστω κι αν του λείπει το απαραίτητο «feeling» που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στα τραγούδια των UB40. Στον αντίποδα, η αλλαγή έφερε έναν αέρα ανανέωσης στη μπάντα, η οποία ακούγεται σε εξαιρετική φόρμα, αποδίδοντας ηλιόλουστα αποτελέσματα.

Εαρινής περιόδου ερχόμενης και αναλόγου ακροαστικής διάθεσης δημιουργούμενης, το Labour Of Love IV των UB40 ακούγεται παραπάνω από ευχάριστα, παραπέμποντας σε παραλίες και beach bar γεμάτα αιθέριες υπάρξεις τύπου Sharon Stone από το Sliver –ταινία στο soundtrack της οποίας είχαν συμμετάσχει οι οκτώ Βρετανοί, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία με τη διασκευή στο “Can’t Help Falling In Love” του Elvis Presley. Όλα αυτά βέβαια προ αμνημονεύτων χρόνων, όταν η δημοτικότητά τους βρισκόταν πολύ ψηλότερα από ότι στην παρούσα χρονική περίοδο. Το Labour Of Love IV αποτελεί μια φιλότιμη προσπάθεια επανόδου στη μουσική επικαιρότητα, τελικά όμως θα το εκτιμήσουν περισσότερο οι ήδη φαν και μάλιστα (μάλλον) όχι στο σύνολό τους –αφού αρκετοί βρίσκουν δύσκολο να αποχωριστούν τον Ali.

Μετά από εξήντα-δύο singles και συνολικές πωλήσεις άνω των εβδομήντα εκατομμυρίων αντιτύπων(!), η πορεία των UB40 μιλάει από μόνη της. Η μπάντα περνάει τώρα σε μια νέα φάση, εκτελεί πιστά τις διασκευές που επιλέγει και τις εμποτίζει στη γνωστή χαλαρωτική αίσθηση την οποία έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα από τους έμπειρους μουσικούς της. Σεβαστό σαν αποτέλεσμα το Labour Of Love IV, αλλά το διαπερνά η υποψία ότι κάτι λείπει. Κάτι γνώριμο και οικείο, όπως η ως τώρα φωνή (και ψυχή) του γκρουπ, ο Ali Campbell…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured