Διπλή συλλογή από την EMI Music Arabia που ιχνογραφεί την εισβολή του αραβικού ήχου στην χορευτική και chill-out σκηνή, και μάλιστα με πολύ όμορφη συσκευασία.

Στο πρώτο cd θα βρείτε tribal χαουζάκια με αραβικές μυρωδιές, όπως το "Matina" (Katia Harb), αλλά και πολύ δυνατές στιγμές με τα μπάσα στο τέρμα, όπως το Habibi (Boomtang). Άλλοτε το αραβικό στοιχείο έρχεται διακριτικά και σαν sample, χωρίς να προσφέρει και πολλά. Θα ξεχωρίζαμε το αποσυνθετικό Nitin Sawhney remix στο "Manbai" της Natacha Atlas που το φέρνει σε γλυκά breakbeats και την dub version στο "Ya habeeb il alb" των Spiritual Brothers (feat. Hasna), αν και με το τσιφτετελοhouse της κάπου θα χρησίμευε για αλλαγή μεταξύ τσιφτετελιού και μπητ προγράμματος σε κατάστημα του Μπουρναζίου. Κάπου προς το τέλος φτάνουμε στο γιοροβιζιονικό κλίμα beat/ethnic ("Zenia's Dance") και το "Kariat al fingan" που είναι ότι πρέπει για τις χορευτικές απόπειρες του Λευτέρη Πανταζή.

Το δεύτερο cd αρχίζει με ποπ διαθέσεις, περνάει από μίνιμαλ jazzy κύματα ("Essal alaya" - Siham Assif), το γυρνάει στο αραβικό downtempo ("Taali nahjour el arda" - Yuri Mrakadi) και φτάνει στην midtempo pop της Alissa, στο πανέμορφο "Ajmal ihssas" που είναι περίεργο βέβαια ότι δεν έχει ακόμα "παραληφθεί" από κάποιο ντόπιο λαϊκο ποπ σταρ για καψούρικη mid-tempo μπαλλάντα. Συνέχεια με συμπαθητικό γαλλόφωνο R&Bίζον "Wine" (Assia), drum n bass και big beat εναλλαγή στο "Wn arouh?" (Murad Wadji), αλλά και μερικά χαλαρωτικά εθνικ/λαουντζ, ως το τέλος, με το νήμα να κόβει η Natacha Atlas (& Marc Eagleton Project - "Dawn Bayatti")

Ουσιαστικά το δεύτερο cd είναι που μας δίνει τις ενδιαφέρουσες στιγμές της κυκλοφορίας αυτής, που έτσι κι αλλιώς έχει τις εγγενείς αδυναμίες της, αλλά και τις περιορισμένες επιλογές από το επιλεγμένο "θέμα". Κάπου μέσα στα credits της συλλογής διαβάζουμε ότι τα δύο μέρη κυκλοφορύν και χωριστά, οπότε, γνωρίζοντας ότι το "the casbah - club, cabaret & disco" μέρος της δεν έχει να προσφέρει και πολλές επιλογές ακόμα και στους djs, το δεύτερο (the majlis - chillout, room & lounge) είναι μία πολύ πιο συμφέρουσα αγορά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured