Όταν δυο χρόνια πριν παρουσιάζαμε εντυπωσιασμένοι το Sings Reign Rebuilder, τον εκπληκτικό αυτό δίσκο της πολυμελούς post rock κολεκτίβας από το Montreal με τον τίτλο Set Fire to Flames, δεν περιμέναμε ότι το πείραμα αυτό θα επαναλαμβανόταν, σε πιο ακραίες μάλιστα συνθήκες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να μπουν στο ‘κόλπο’ ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν προσέξει την πρώτη προσπάθεια των Set Fire To Flames.

Πίσω λοιπόν στο 2001, στην καρδιά της πάντα ανήσυχης post rock κοινότητας, το Μόντρεαλ, σχηματίστηκε ή εν λόγο κολεκτίβα που αριθμεί δεκατρία μέλη (!) συγκεντρώνοντας μουσικούς από όλη την αφρόκρεμα της εκεί σκηνής, όπως τα groups των A Silver Mt Zion, Exhaust, Fly Pan Am, Hanged Up και κυρίως των σπουδαίων Godspeed You Black Emperor. Όλοι αυτοί οι μουσικοί απομονώθηκαν για πέντε μέρες σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι στα περίχωρα του Μόντρεαλ, δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο στούντιο και έβαλαν το στοίχημα της συνεχής ηχογράφησης κάτω συνθήκες πλήρους απομόνωσης, ελάχιστου ύπνου και άφθονου αλκοόλ.

Η μουσική του Sing Reign Rebuilder, όπως αναμενόταν, ήταν ατμοσφαιρική στα όρια του στοιχειωτικού, με τους αυτοσχεδιασμούς να εμπλουτίζουν τις συνθέσεις και τους φυσικούς ήχους να αναμιγνύονται με τη μουσική. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα μέρος του πειράματος, το πως το περιβάλλον αλληλεπιδρά με τη μουσική, οπότε τα τριξίματα και οι άλλοι ήχοι του υπό κατάρρευση κτιρίου έπαιρναν μέρος και αυτά στο ‘παιχνίδι’.

Με μια ματιά και μόνο στο εξώφυλλο της νέας δουλειάς των Set Fire to Flames καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το χιτσκοκικό ασπρόμαυρο εξώφυλλο μας προϊδεάζει για ανάλογο περιεχόμενο. Το σημείο της απομόνωσης αυτή τη φορά, ήταν μια εγκαταλελειμμένη φάρμα στην επαρχία του Οντάριο, της οποίας οι ερειπωμένοι αχυρώνες έδωσαν το κατάλληλο υποβλητικό σκηνικό για αυτήν την επανένωση.

Η μουσική στο Telegraphs in... ακολουθεί ακόμα πιο χαοτικούς δρόμους από ότι στον προκάτοχο του, με τις συνθέσεις να αποδομούνται πλήρως και να καταλήγουν σε αρμονίες εγχόρδων, παραμορφωμένες κιθάρες και περίεργους ήχους και τριξίματα. Αν υποθέσουμε ότι στο Sign Reign Rebuilder οι προκαθορισμένες συνθέσεις αποτελούσαν το ήμισυ του δίσκου, για να αφήσουν το άλλο μισό στο αυτοσχεδιασμό, εδώ αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρότερο μέγεθος. Στην ουσία πρόκειται για μια ελεύθερη μουσική συνομιλία μεταξύ μουσικών που χρησιμοποιούν ένα πολύ μεγάλο εύρος οργάνων –εγχόρδων, κρουστών και πνευστών- αλλά διαθέτουν κοινές καταβολές.

Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική στα όρια του τρομακτικού, δίνοντας την ακρόαση του δίσκου μια τελετουργική διάσταση που παραπέμπει σε σκοτεινές μουσικές του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση τα 90 λεπτά του δίσκου (στη γνώριμη διπλή cd/vinyl έκδοση) δεν συνίστανται για καθημερινή ακρόαση και όσοι δεν έχουν επαφή με τη μουσική των Set Fire to Flames καλό θα ήταν να ξεκινήσουν με το ντεμπούτο τους και όχι με το Telegraphs. Ξέχωρα όμως του ιδιόμορφου χαρακτήρα τους, οι Set Fire to Flames αποτελούν ένα από τα πιο περιπετειώδη και ενδιαφέροντα projects της εποχής μας, δίνοντας μια πιο σκοτεινή και ‘ambient’ εκδοχή στο έτσι και αλλιώς υποβλητικό post rock ιδίωμα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured