Πόσα άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα οι Residents; Μην με ρωτάτε, εδώ κοντεύω να χάσω το λογαριασμό αυτών που έχω στη δισκοθήκη μου, πολύ περισσότερο των όσων βγάζουν ακατάπαυστα απ' το στρατηγείο τους, το οποίο αν θυμάμαι βρίσκεται κάπου στο Σαν Φρανσίσκο, αν δεν έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει έδρα ή δεν έχουν βάλει κάποιους άλλους να κάνουν τούτη τη δουλειά για λογαριασμό τους…

Μα τι λέω, ποιος άλλος επάνω σ' αυτόν τον πλανήτη μπορεί να έχει αυτή τη φωνή - μίζερη και διαβολική, ελάχιστα μελωδική και τόσο πολυσύνθετη - αλλά ακόμη και ποιος άλλος έχει την ικανότητα να παράγει τόσα πολλά άλμπουμ στη σειρά και να επαναλαμβάνεται ελάχιστα;

Πραγματικά, όπως δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι συχνά νοιώθουμε μια αίσθηση deja vu ακούγοντας τα άλμπουμ που μας προσφέρουν οι αινιγματικοί τέσσερις (που είναι δύο στην ουσία, αλλά τέλος πάντων…), εξίσου δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι κάθε δίσκος έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό, στηρίζεται σε ξεχωριστό concept και έχει και μια διαφορετικού είδους συναυλία πίσω του να τον προωθήσει.

Το τι έχουν να πουν μ' αυτόν τους το δίσκο, ευτυχώς υπήρξαν πολλοί που το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι στις πρόσφατες εμφανίσεις τους εδώ, με άλλα λόγια μείναμε όλοι ήσυχοι επειδή μας κατέστησαν σαφές ξανά ότι όλες οι ανατρεπτικές και παράξενες κάποιες φορές ιδέες τους εξακολουθούν να παραμένουν παρούσες. Ίσως όχι στο βαθμό και τη συχνότητα που υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον σε μεγαλύτερο ποσοστό από εξίσου αλλόκοτους συναδέλφους τους.

Και δεν εννοούμε μονάχα το γεγονός ότι ο δίσκος χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα τρία να φέρουν τους τίτλους "Απώλεια", "Διάψευση" και "Τρεις Αλληγορίες". Ούτε ότι κάποια απ' τα προεξέχοντα κομμάτια του δίσκου έχουν τίτλους όπως "Mickey Macaroni" ή "Make Me Moo". Η μουσική καθεαυτή, αν και κάποτε ηχεί ψεύτικη και κατασκευασμένη από άψυχα ηλεκτρονικά κουτάκια, αντλεί την ουσία της από την παράνοια της Αμερικάνικης ψυχοσύνθεσης και μας θυμίζει διαρκώς τον παραλογισμό που βασιλεύει στην απέραντη ήπειρο. Από αυτή την άποψη λοιπόν, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στον κόσμο των Residents, κι αυτό ίσως να αποτελεί καλά νέα για κάποιους και άσχημα για κάποιους άλλους.

Αποφασίστε σε ποια πλευρά του νομίσματος βρίσκεστε, καιρός δεν είναι εξάλλου;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured