Οι Πορτογάλοι Madredeus δημιουργήθηκαν το 1987 με την προοπτική της δημιουργίας μιας ξεχωριστής, πιο μοντέρνας παραλλαγής της λαϊκής παράδοσης της πατρίδας τους κι έκτοτε έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την μετάγγιση αυτού του μικροβίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Κι αυτό το οφείλουν κυρίως στο ταλέντο τους, την αγάπη τους για τη μουσική αυτή, αλλά και την πανπολιτιστική τους διάθεση, η οποία τους επιτρέπει να ρίχνουν λίγο νερό στο κρασί τους και να τολμούν να κυκλοφορούν δίσκους όπως το "Electronico", με remixes από ευρέως αναγνωρισμένους εκπροσώπους της electronica.

Η παρούσα κυκλοφορία είναι επίσης μια διαφορετική κίνηση, αφού πλέον οι συνθέσεις τους ερμηνεύονται ζωντανά με τη συνοδεία μιας πολυμελούς συμφωνικής ορχήστρας και το αποτέλεσμα μάλιστα είναι αν μη τι άλλο σπάνιας ενορχηστρωτικής απλότητας και ομορφιάς ταυτόχρονα.

Η ιδέα αυτή ήταν μια παλιά φιλοδοξία του group που άρχισε να σχηματοποιείται σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchestra of Flamenco Radio, Gunther Broucker, οργάνωσε για εκείνους ένα κονσέρτο. Η παρούσα ηχογράφηση έγινε τελικά ζωντανά πέρσι, στην πατρίδα τους, με τη συνοδεία 80 μουσικών και την διεύθυνση του Bjarte Engeset.

Ηχητικά η συνοδεία αυτή δεν είναι κάτι το εξωγήινο για την μπάντα, αφού και η ίδια η παρουσία των μουσικών γίνεται με την μέγιστη δυνατή οικονομία κι αποφεύγονται υπερβολές, αλλά και η ίδια η μουσική της μπάντας έχει την απαραίτητη ambient χροιά (δεν θα ακούσετε π.χ. ποτέ κρουστά) για να εξελιχθεί σε μια καλή πρώτη ύλη για τις κλασικές ενορχηστρώσεις.

Μάλιστα έχει γίνει η όλη δουλειά με τέτοια προσοχή, ώστε όλο αυτό το "μεγαλειώδες" πέπλο να μην σκεπάζει την ουσία της μουσικής τους, τη μελαγχολία των fado, το συναίσθημα της γλυκιάς μα θλιμένης παραδοσιακής μουσικής της Πορτογαλίας. Κι έτσι αυτή η αναζήτηση άλλων εκφραστικών μέσων καταλήγει να μας χαρίζει μια πιο κινηματογραφική ματιά στους δρόμους της Λισαβώνας.

Υπολογίστε και τη σταθερά που λέγεται αγγελική, παραδείσια φωνή της Teresa Salguiero, την ευαισθησία και αρμονία μέχρι την τελευταία νότα και σταθμίστε τα αρνητικά (το διπλό cd ίσως καταλήγει κάπου μονότονο και ιδιαίτερα απαιτητικό για την προσοχή του ακροατή), μα όπως και να 'χει ως καλλιτεχνικό έργο υπηρετεί πιστά και λειτουργικά τον αντικειμενικό του σκοπό.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured