Ξεπεράστε το άθλιο εξώφυλλο κι ελάτε να μπούμε γρήγορα γρήγορα στην ουσία: Ο Junior Reid ανήκει στις σημαντικές μορφές της reggae, όχι τόσο από την τετράχρονη συμμετοχή του στο σχήμα των Black Uhuru το 1990, όσο από τις συμμετοχές του σε άλλα projects που γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά και από το πρώτο σόλο project του "One Blood". Aρχίζουμε από τη συνεργασία του με τους Coldcut λίγο μετά τα μέσα των 80s, στο χιτ "Stop This Crazy Thing", συνεχίζουμε με συνεργασίες με τους Busta Rhymes, Guru, Wu-Tang Clan, Bobby Digital και τελειώνουμε με το toasting του στην διασκευή των Soup Dragons στο κομμάτι των Rolling Stones "I'm Free" που χορέψαμε ατέλειωτες φορές.

Κυρίως όμως είναι γνωστός από το κομμάτι "One Blood" στην αυθεντική ή τη ριμιξαρισμένη έκδοσή του, που στις αρχές των 90s αποτέλεσε ένα καλό χιτάκι. Από τότε ακολούθησαν κάποιες σόλο δουλειές, τα ίχνη του χάθηκαν εν μέρει, μα επιστρέφει εν έτει 2002 με μια νέα συλλογή από κομμάτια στα οποία η παραγωγή ανήκει στον ίδιο. Κομμάτια στα οποία άλλοτε καταφεύγει στον εύκολο εντυπωσιασμό ή στο χαβαλέ, επιλέγοντας γνωστές μελωδίες σε πιο σύγχρονους, χορευτικούς reggae ρυθμούς, κι άλλοτε στο φωτεινό, ράθυμο roots-reggae που του ταιριάζει, κατά την ταπεινή μας γνώμη, περισσότερο.

Έτσι κομμάτια που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, όπως το "Jah Is the One" και "Serpent" (με τη βοήθεια του τραγουδιστή Richie Spice και του deejay Spanner Banner) είναι πραγματικά αξιολάτρευτα, αλλά αντίθετα διασκευές, όπως αυτές στο "Dirty Diana" του Michael Jackson, "Movie Star" των Buju Banton & Wayne Wonder, "Survivor" των Destiny's Child (!), "Part-time Lover" του Stevie Wonder (ως "Dreadlocks Lover") και "Liberian Girl" πάλι από Michael Jackson (εδώ ως "Caribbean Girl"), μπορεί να ακούγονται πολύ ευχάριστα και με χαμόγελο την πρώτη φορά και να είναι καλές επιλογές για τη λίστα ενός party, μα ξεπερνιούνται το ίδιο εύκολα -εκτός κι αν αυτό πραγματικά σας ενδιαφέρει.

Στην έκδοση του cd περιλαμβάνονται και bonus tracks, ανάμεσα στα οποία μια ισπανόφωνη έκδοση του "One Blood" (!) και ένα πιο μπιτάτο remix του ίδιου κομματιού.

Όχι άσχημη αγορά για τους fans του είδους, με μερικές κορυφαίες στιγμές, αλλά και εξαιρετικά άνιση παράλληλα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured