Πραγματικά, τo κεφάλαιο, ανεξάρτητες hip hop εταιρίες είναι μία ιδιαίτερη πονεμένη ιστορία γενικότερα αλλά και ειδικότερα για την χώρα μας. Από την μία πλευρά, έχουμε το φαινόμενο, εταιρίες που τα πρόσφατα χρόνια, ως ανεξάρτητες, παρήγαγαν την αιχμή του δόρατος για το underground και πρωτοποριακό του είδους, να γίνονται όλο και πιο συντηρητικές και βαρετές από την στιγμή που εξαγοράστηκαν από τους δισκογραφικούς κολοσσούς. Tα απλά παραδείγματα των Rawkus, Tommy Boy και Atomic Pop, αρκούν πιστεύω να σας πείσουν για του λόγου του αληθές.

Από την άλλη βέβαια, οι πραγματικά ανεξάρτητες εταιρίες, με την περιορισμένη διανομή, σπάνια και δύσκολα έρχονται οι κυκλοφορίες τους στην χώρα μας. Το κυνήγι βέβαια για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται ήταν και είναι δυνατό με πλάγιους τρόπους.

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά, και ας περάσουμε στην ανεξάρτητη εταιρία που πραγματικά έχει ξεχωρίσει και μας έχει ενθουσιάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το 2001 γνωρίσαμε την εταιρία που ηγείται ο Νεοϋορκέζος El-P κυρίως με τις κυκλοφορίες των Aesop Rock και Cannibal Ox, εξαιρετικά και ανάμεσα στα καλύτερα για το Avopolis εκείνης της χρονιάς, “Labor Days” και “The Cold Vein”. Τώρα που πλέον μπήκαμε στο 2003, κοιτάμε την περασμένη χρονιά και συνειδητοποιούμε ότι μαζί με τις κυκλοφορίες των Talib Kweli και Blackalicious, τα hip hop albums που εκτιμήσαμε περισσότερο, αυτά που στέκονται περήφανα αποστασιοποιημένα από την μανιέρα του MTV και του κοινότυπου εμπορευματοποιημένου ρεύματος του genre, είναι δύο κυκλοφορίες της Definitive Jux.

Τα περσινά πλέον albums του ηγέτη της εταιρίας El-P και του νέου σπουδαίου παραγωγού RJD2 έδωσαν το βασικό στίγμα της εταιρίας για το 2002, και εμείς ως ακροατές, βρεθήκαμε να παρασυρόμαστε από τους καταιγιστικούς ρυθμούς, του σκληρού και ιδιοφυούς rapping του El-P, και από την αριστοτεχνική μαεστρία του RJD2. Με μπροστάρηδες λοιπόν τις δύο αυτές σπουδαίες δισκογραφικές δουλειές, η Definitive Jux κυκλοφόρησε στα τέλη του 2002 την συλλογή που φιλοξενούμε και παρουσιάζουμε σήμερα, επιδεικνύοντας τα μέλη της Νεοϋρκέζικης οικογένειας της Jux. Να σημειώσουμε ότι το 2001 είχε προηγηθεί το πρώτο sampler της εταιρίας, ένα EP το οποίο δυστυχώς δεν έφτασε στις προθήκες των ελληνικών δισκοπωλείων.

Δώδεκα ιδιαίτερα κομμάτια ενός σκοτεινού παζλ είναι το DJXP2. Από την ίσως καλύτερη στιγμή του πρόσφατου album του El-P, το εφιαλτικό και προφητικό “Stepfather Factory” έως το “I Really Like Your Def Jux Baby Tee” του RJD2, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο album του, καθώς και τα φουτουριστικά, με τον πειραματισμό στο maximum, tracks της κολεκτίβας των Weathermen (El-P, Vast Aire, Cage και mHZ μεταξύ άλλων περνούν από το μικρόφωνο), των Aesop Rock και το απίστευτο διαγαλαξιακό funk της Αποκάλυψης της μεγάλης έκπληξης της συλλογής που ακούει στο όνομα Camu Tao (μέλος της underground κολεκτίβας από το Ohio, mHZ), η συλλογή δείχνει τον δρόμο μπροστά για το σύγχρονο hip hop.

Δεν το παίζω “smart ass”, που λένε και οι Αμερικανοί, αλλά σε μία εποχή κατά την οποία επιτρέψτε μου να το διασκεδάζω πάρα πολύ με όλους αυτούς τους πρόσφατους «ειδήμονες» της hip hop κουλτούρας, και ειδικά της rap μουσικής, που ξεφύτρωσαν ξαφνικά στα εγχώρια media, για τους οποίους το Α και το Ω του genre ακούει στο όνομα Eminem, άντε και του μέντορά του Dr.Dre, η συλλογή της Def Jux και εν συνεχεία τα albums που κυκλοφορούν από τους καλλιτέχνες του καταλόγου της ανεξάρτητης αυτής εταιρίας, είναι το καλύτερο δώρο που έχετε να κάνετε στον εαυτό σας, εάν επιθυμείτε και σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε τον πραγματικά σύγχρονο, αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν cutting-edge, ήχο του hip hop.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured