#1 Karin Krog / Matthew Herbert – Meaning of Love
#2 Meitz / Missus Beastly – Geisha
#3 Slope / Paul Kuhn / Difusora – Gateway to Crime


Ανέκαθεν η Crippled Dick Hot Wax είχε μια τάση με τις κυκλοφορίες της να προσελκύει τα βλέμματα των συλλεκτών. Είτε επρόκειτο για επανεκδόσεις από παλιά b-movies soundtracks, είτε για συλλογές από σπουδαίους αν και ξεχασμένους καλλιτέχνες (βλέπε Karin Krog) οι κυκλοφορίες της γίνονταν αυτόματα αντικείμενο φετίχ για τους μουσικόφιλους. Σε κάτι τέτοιο στοχεύει και με τη καινούργια σειρά από 12ιντσα με τον τίτλο Revisited Series της οποίας τα 3 πρώτα νούμερα βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία και θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Το concept τις σειράς βρίσκεται αφενός μεν στην ανακάλυψη παλιών και ξεχασμένων jazz διαμαντιών και αφετέρου στην επανατοποθέτηση τους στα σημερινά δεδομένα από σύγχρονους remixers. Με αυτό τον τρόπο στο κάθε δωδεκάιντσο η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στο παρελθόν ενώ η άλλη έχει τις σύγχρονες εκδοχές. Έτσι παρατηρούμε ότι και στα τρία το πρωτότυπο κομμάτι ανήκει στο 1974 ενώ το remix στην άλλη πλευρά βρίσκεται όχι μόνο χρονολογικά αλλά και μορφολογικά στο παρόν. Μια καλή ευκαιρία λοιπόν να δούμε και πως αλλάζει η μουσική αλλά και η αισθητική γενικότερα, με το πέρασμα του χρόνου.

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο νούμερο της σειράς που έχουμε και τα πιο τρανταχτό συνδυασμό ονομάτων. Στο 12ιντσο αυτό συναντάμε την Karin Krog, την φοβερή νορβηγέζα performer (με της οποία την συλλογή με τον τίτλο Raindrops είχαμε ασχοληθεί παλιότερα στα reviews) και τον εκλεκτό παραγωγό Mathew Herbert, ο οποίος μας έχει προσφέρει ουκ ολίγα δείγματα cool ηλεκτρονικής μουσικής. Το Meaning of Love, είναι ένα αισθαντικό και ατμοσφαιρικό jazz κομμάτι, στο οποίο τα beats του Herbert έρχονται και δένουν αρμονικά με τη φωνή της Krog. Η μαγεία και ο μυστικισμός της πρωτότυπης εκδοχής είναι όμως αξεπέραστη.

Η φαινομενική διαμάχη μεταξύ νέου και παλιού συνεχίζεται και στο #2 της σειράς, με μονομάχους τους Missus Beastly και το περίεργο krautjazz ιδίωμα τους και από την άλλη τον Meitz (Sonarkollektiv), επίσης Βερολινέζο και μέλος αρκετών ιδιόμορφων rojects (Peace Orchestra, Art Konik κλπ). Το σκορ γίνεται σαφώς 2-0, μια και το απίστευτο fusion της πρώτης μορφής του Geisha, με σχεδόν επικό χαρακτήρα, την οργανική πανδαισία και το οργιαστικό φλάουτο είναι δύσκολο να αναπαραχθεί στην πλευρά με το remix. Ο Meitz προσθέτει αρκετά keyboards και δημιουργεί ένα δυνατό downtempo track το οποίο όμως στερείται των διαστάσεων του πρωτοτύπου.

Στο νούμερο 3 της σειράς έχουμε άλλο ένα κρυμμένο διαμάντι, το Gateway to Crime του γερμανού Paul Kuhn.Το δυναμικό αυτό και groovy κομμάτι, ακυκλοφόρητο μέχρι τώρα (!!!) παρατίθεται σε 2 remixes, προκειμένου πιθανόν να αποτραπεί ένα 3-0 στην διαμάχη παλιό vs νέο. Στο πρώτο remix οι βερολινέζοι Slope δείχνουν τον πρέπον σεβασμό στην αρχική έκδοση, προτιμώντας να εντείνουν λίγο τους ρυθμούς και να προσθέσουν κάποια studio tricks χωρίς να αλλοιώσουν την μορφή του κομματιού. Αποτέλεσμα θετικό! Η δεύτερη εκδοχή ανήκει στους Difusora οι οποίοι επιτυγχάνουν μάλλον τον πιο εντυπωσιακό remix όλης της σειράς, μετατρέποντας ένα παλιό jazz-funk κομμάτι σε ένα φουτουριστικό space-brazilian track, ικανό να σταθεί σε οποιοδήποτε dancefloor. Το 3-0 απετεύχθηκε!

Σαν συνολική εντύπωση η σειρά Revisited Series αφήνει θετικά συναισθήματα, κυρίως για τις πολύ καλές και δυσεύρετες εκτελέσεις των πρωτότυπων κομματιών, όσο και για τα ενδιαφέροντα remixes, κυρίως στο #3. Συνυπολογίζοντας και την συνολικά έξυπνη ιδέα όπως και την ευχέρεια της Crippled στο να φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένους θησαυρούς, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η σειρά θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα νούμερα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured