Ο συνδυασμός της jazz με σύγχρονους ρυθμούς είναι μια κοινή πρακτική, είτε αυτό καταλήγει σε house και dance είτε σε hip hop και downtempo είτε ακόμα στο απόλυτο fusion το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει σαν σύνολο και το εν λόγω cd. Παρατηρώντας μάλιστα ότι το οπλοστάσιο που συγκεντρώνεται στο Remixes είναι εξίσου δυνατό τόσο από την πλευρά της jazz (λόγω της παρουσίας του Phil Ravelin) αλλά και της ηλεκτρονικής μουσικής (θα δούμε το ρόστερ αναλυτικά παρακάτω), καταλαβαίνουμε ότι το album έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τις κακοτοπιές.

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, παρατηρούμε ότι το αυτονόητο concept του album, είναι το remixing σε μια σημαντική προσωπικότητα της jazz, τον συνθέτη και τρομπονίστα Phil Ranelin, ο οποίος είχε μια αξιοσημείωτη παρουσία στη σκηνή του Detroit της δεκαετίας του 70. Το φιλελεύθερο και πολυσυλλεκτικό στυλ της μουσικής του, οδήγησε στο να ασχοληθούν μαζί του αρκετά νεότεροι πειραματιστές, όπως ο John McEntire των Tortoise, ο οποίος βοήθησε στο remastering και την επανέκδοση των δίσκων του πρόσφατα από την Hefty, μια εταιρία με ειδίκευση στον νέο ηλεκτρονικό ήχο.

Με αυτόν τον τρόπο, η δουλεία του πέρασε σε ακόμα περισσότερους σύγχρονους δημιουργούς, κάποιοι εκ των οποίων αποφάσισαν να δώσουν τις δικές τους εκδοχές στο υλικό αυτό του Ranelin. Έτσι σε αυτή τη συλλογή έχουμε τους Prefuse 73, Kirk Degiorgio, Jan Jelinek, Slicker, Morgan Geist, El P, Micha Acher, Telefon Tel Aviv, Beneath Autumn Sky και Nobody.

Θα λέγαμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε έναν επαναπροσδιορισμό της εκάστοτε σύνθεσης σε νέα πλαίσια, σε σημείο μάλιστα τα κομμάτια να καταλήγουν αγνώριστα. Έτσι πρέπει να παρατηρήσεις το tracklist για να καταλάβεις ότι για κάποια κομμάτια υπάρχουν από δυο remixes, όπως το For The Children που από το οργανικό fusion jazz στο remix του Degiorgio παίρνει μια πιο free και ηλεκτρονική μορφή στο remix του Slicker. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με Sounds From the Village, με τον Morgan Geist να δίνει την οργανική και τον Jan Jelinek την ηλεκτρονική.

Το Time is Running Out παίρνει μια μυστηριακή εκδοχή κάτω από τα phat beats του El-P ενώ την αυστηρά electronica εκδοχή του αναλαμβάνουν κατά τα αναμενόμενα οι Telephon Tel Aviv. Στις επόμενες συμμετοχές συναντάμε μια περίεργη και κάπως άβολη εκδοχή του (κυρίου Notwist) Micha Acher στο Vibes From the Tribe, ενώ σε γνώριμα μεν, ενδιαφέροντα δε downtempo πλαίσια κινούνται και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Δεν λείπουν βέβαια και τα αρνητικά που κουβαλάνε σχεδόν πάντα οι τέτοιου είδους συλλογές, όπως τα δείγματα ανομοιογένειας και ασυνέχειας που εμφανίζονται που και που στα σχεδόν 60 λεπτά του Remixes. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή, τόσο για την πρωτότυπη μουσική του Ranelin, όσο για τις ευφάνταστες αναπροσαρμογές της.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured