Διαβάζοντας τον τίτλο και μόνο της νέας κυκλοφορίας των Metamatics αρχίζεις να μπαίνεις σε σκέψεις. Συνεχίζοντας στα ενδότερα του δίσκου εγκαταλείπεις κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ανάλυση και απλώς αφήνεσαι στις αισθήσεις σου. Αυτός άλλωστε μοιάζει να είναι ο στόχος του Lee Norris, του μοναδικού πλέον μέλους του project με τον τίτλο Metamatics. Τι προσπαθεί ακριβώς; Να καταφέρει με τις μελωδίες του να σου κυριεύσει τις αισθήσεις και να φτιάξει το δικό του "Selected Ambient Words".

Το From Death To Passwords σηματοδοτεί μια νέα τροπή στην καριέρα αλλά και τη ζωή του Lee Norris. Έχοντας γίνει πλέον ένας καλός οικογενειάρχης, έχει ξεφύγει από τα ναρκωτικά και τις υπόλοιπές καταχρήσεις, με αποτελέσματα εμφανή και στη μουσική του. Εκεί που άλλοτε ασχολιόταν με πειραματισμούς και συχνά ημιτελείς προσπάθειες, τώρα στρέφεται στην μελωδία, σε πιο γαλήνια ηχοχρώματα και ολοκληρωμένες συνθέσεις.

Από το Here To Go που ανοίγει το δίσκο, ένα track στα χνάρια των Orbital, με γυναικεία φωνητικά και απαλή μελωδία, γίνεται εμφανής η στροφή που προαναφέραμε. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, κυλάει ο δίσκος μέχρι το τέλος. Ταξιδιάρικος και απλός ταυτόχρονα, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους οπαδούς της ambient και της ραφιναρισμένης ατμοσφαιρικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Το From Death... μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει σαν το ηχητικό background μιας βροχερής μέρας, φυσικό επακόλουθο μια και ο ίδιος συνηθίζει να γράφει μουσική όταν ο καιρός είναι βροχερός (δηλαδή σχεδόν πάντα στο Manchester όπου μεγάλωσε).

Είναι αυτή η γλυκιά μελαγχολία που σου προξενούν δίσκοι σαν και αυτόν, που μπορεί να είναι μεν σκοτεινοί αλλά δεν παύουν να εκπέμπουν αρκετή θερμότητα. Δίσκοι που δεν θέλουν να εντυπωσιάσουν με καινοτομίες και υπερβολές αλλά απλά να κερδίσουν την συμπάθεια του ακροατή. Αυτό το τελευταίο, το From Death to Passwords αν μη τι άλλο το καταφέρνει με ευκολία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured