Οι συλλογές της μορφής tribute που μια σειρά από καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να ανασκευάσουν το έργο κάποιου συνήθως αποθανόντα καλλιτέχνη ή διαλυμένου group ήταν συνήθης πρακτική για την rock μουσική τα προηγούμενα χρόνια. Στην αντίπερα όχθη, αυτή της ηλεκτρονικής μουσικής, κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμα και με groups που βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τους Βερολινέζους Mina. Είναι άλλωστε το στυλ αυτής της μουσικής που επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις και αλλαγές με αποτελέσματα πολλές φορές που οδηγούν σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους και είναι συχνά ανώτερα του πρωτότυπου.

Ας επικεντρωθούμε όμως στους Mina και στο συγκεκριμένο CD-συλλογή με remix και διασκευές από υλικό που υπήρχε στο πρώτο τους και μοναδικό ως τώρα album τους ‘A to B’. Οι Mina μπορούν να χαρακτηριστούν ως μια alternative μπάντα που όμως αρέσκεται στους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς αλλά και στα χορευτικά beats. Χαράς ευαγγέλιο λοιπόν για όσους αποφασίζουν να ανασκευάσουν τη μουσική τους μια και το υλικό είναι εκ’ των προτέρων άναρχο και επιδέχεται οποιασδήποτε παρέμβασης.

Έτσι το Expander καταλήγει σε έναν πανζουρλισμό ήχων και στυλ, όπου ακόμα και το ίδιο κομμάτι (στην προκειμένη περίπτωση το ‘desktop’) τη μια εμφανίζεται με τη μορφή electro-pop από τους Erobique και την άλλη με τη μορφή μιας folk Beck-ίζουσας μπαλάντας από τους Schneider Jm. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ‘No 6’ το οποίο μετατρέπεται με την ίδια ευκολία σε dance track από τους Neoangin όσο σε rock κομμάτι από τους Sitcom Warriors. Είναι προφανές ότι τα ονόματα που συμμετέχουν στην συλλογή είναι παντελώς άγνωστα σε όποιον δεν έχει ασχοληθεί επιμελώς με την Βερολινέζικη σχολή (όπως και σε εμένα άλλωστε) αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει καθόλου να χαρείς το αποτέλεσμα.

Έτσι ξεκινώντας από σκοτεινό minimal electro των Rechenzentrum και τo new wave των Sitcom Warriors και αφού περάσουμε από το dub/ambient στο Α to B, φτάνουμε μέχρι την Jazz του Micha Archer στο Boyroc/Lovers Rest. Ένα πραγματικό test για open minded ακροατές και σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις ανάλογου στυλ που μας ήρθαν τον τελευταίο καιρό από τον βορρά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured