Συνηθίζεται να κατηγορούνται οι καλλιτέχνες ότι όταν ξεμένουν από ιδέες καταφεύγουν στο μουσικό παρελθόν και τις αστείρευτες πηγές του. Άλλοτε πάλι βλέπουμε με συμπάθεια κάποια τέτοια πισωγυρίσματα (που τα χαρακτηρίζουμε ρετρό) αλλά και πάλι τα θεωρούμε περισσότερο γραφικά παρά σημαντικά για την σύγχρονη μουσική. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία, στην οποία αναγνωρίζεται η αρμονική συνύπαρξη των σύγχρονων τάσεων με τις μουσικές του παρελθόντος, η οποία και προοδευτική μπορεί να χαρακτηριστεί και σίγουρα ακούγεται πιο περιπετειώδης και ενδιαφέρουσα στο αυτί.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι κυκλοφορίες του φοβερού techno παραγωγού Thomas Brinkmann κάτω από το τίτλο Soul Center. Ο Brinkmann καταφέρνει να μετακινείται από δίσκο σε δίσκο με εξαιρετική άνεση από το minimal detroit techno στο σκοτεινό γερμανικό dub-techno μέχρι και να αγγίζει τη Soul που όπως δηλώνει ο ίδιος υπήρξε η αγάπη του από τότε που ήταν μικρός.

Τον τίτλο 'Soul Center' μάλιστα τον δανείστηκε από μια disco που πήγαινε πίσω στα 70s, της οποίας την ένταση και τους groovy ρυθμούς θυμάται με νοσταλγία και προσπαθεί να αναπαράγει κάτι από το feeling της μέσα στις σύγχρονες μουσικές φόρμες. Έτσι χωρίς να έχει σκοπό να ξεφύγει από τα μονοπάτια του techno (που τόσο πιστά υπηρετεί τα τελευταία χρόνια) το εμπλουτίζει με samples και baselines κατευθείαν από την καρδία της μαύρης μουσικής της δεκαετίας του 70.

Στο τρίτο μάλιστα μέρος του project Soul Center που μόλις κυκλοφόρησε, τα samples περιορίζονται στο ελάχιστο (σε κάποια quotes που κύριο σκοπό έχουν να εμπλουτίσουν το κλίμα), και τόσο τα baselines όσο και τα οργανικά μέρη βγαίνουν από τα μηχανήματα του ίδιου του Brinkmann. Σίγουρα καταφέρνει αν μη τι άλλο να κερδίσει τον θαυμασμό μας και να αποφύγει οποιαδήποτε κατηγορία για απρόσωπη αναπαραγωγή του παρελθόντος.

Με λίγα λόγια, οι οπαδοί του techno είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν με το III και την δύναμη και πληρότητα που βγάζουν τα loops καθ’ όλη τη διάρκεια του. Όπως επίσης, οι οπαδοί της underground χορευτικής μουσικής θα αναγνωρίσουν σε αυτό μια από τις πιο groovy κυκλοφορίες του τελευταίου καιρού. Tώρα αν εσείς ανήκετε στους πολέμιους του techno… ε, μην περιμένετε από τον Brinkmann να σας αλλάξει τη γνώμη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured