“I’ve Never Seen A Cowboy Before” μας εξομολογείται από πολύ νωρίς ο St. Thomas, αληθινό όνομα Thomas Hansen. Και που να τον δει άλλωστε; Στην Νορβηγία, απ’όπου μας έρχεται ο 25χρονος φίλτατος Hansen, λίγο δύσκολο...

Είναι πάντως ένα από τα σημάδια των καιρών, και χαρακτηριστικό της εξάπλωσης που γνωρίζει στις μέρες μας η μουσική που ονομάστηκε Americana, alt.country ή όπως αλλιώς εσείς θέλετε, το γεγονός ότι ένας από τους πιο καλούς δίσκους του είδους που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό έρχεται από έναν κάτοικο της Σκανδιναβικής αυτής χώρας.

Ο Άγιος Θωμάς, ο εκ Νορβηγίας, διδάσκει την Αγία Γραφή όπως αυτή διδάχθηκε από τον Νeil Young δια μέσω του Elliott Smith, και του Will Oldham. Η lo-fi αισθητική ανακατεύεται με την αμερικάνικη μουσική παράδοση, με την φωνή του Hansen να μοιάζει τόσο τέλεια και ζεστή, όσο και η φωνή ενός πιτσιρικά Neil Young.

Σε αντίθεση με το ντεμπούτο album του St. Thomas, το “Mysterious Walks” του 2000, το οποίο ο Hansen το ηχογράφησε σχεδόν μόνος του, το “I’m Coming Home” τον βρίσκει να συνεργάζεται με αρκετούς μουσικούς και με την παραγωγή να την αφήνει στα χέρια του συμπατριώτη του Robert Jonnum των Ai Phoenix. Η ακουστική κιθάρα και η φωνή του Thomas Hansen συναντά λοιπόν το βιολί, το banjo, την harmonica και ρυθμικά drums, και το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους θέλουν ένα γλυκό αλλά σκοτεινό soundtrack βγαλμένο μέσα από τα πυκνά και απομονωμένα δάση της Νορβηγίας το οποίο όμως μοιάζει αντίθετα να βγήκε από τις ερημους και τα όρη της Δυτικής Αμερικής.

Η Gothic-country των Palace συναντά την υμνολογία των μορμόνων Low σε μικρά διαμαντάκια όπως τα Strangers Out Of Blue και Goodbye Emily Lang, ενώ παράλληλα η εμμονή με την απελπισία, την απομόνωση και τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα στιγματίζει την ιδιαιτερότητα ενός album που κρύβει στην ραχοκοκκαλιά του μία αδάμαστη αγάπη για τις βασικές αρχές τις καλής pop, με το Cornerman να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα.

Δεν εκπλήσομαι καθόλου που η αγαπημένη εταιρία City Slang Records αγκάλιασε τον St. Thomas...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured