Αρκούν 38 δεπτερόλεπτα, όσο δηλαδή διαρκεί το Bug, το εισαγωγικό κομμάτι του Point, για να καταλάβει ένας ανυποψίαστος ακροατής κατά πόσο του αρέσει η μουσική του Cornelius. Ο χτύπος μιας νότας στο πιάνο, ένα ακόρντο ακουστικής κιθάρας , ένα μουρμούρισμα, ένας ραδιοφωνικός θόρυβος, ένα κελάηδισμα και τέλος.

Η αναζήτηση του κατάλληλου ήχου, η δύναμη της μελωδίας, η αναζωογόνηση των αισθημάτων, η ρομαντική πλευρά της ζωής. Όλα τους είναι στοιχεία της κατά τ’ άλλα απλής και απέριττης ποπ μουσικής. Με το Point, ο συμπαθής Ιάπωνας Keigo Oyamada (ή Cornelius), καταθέτει και τη δικιά του άποψη στην τέχνη του μουσικού κολάζ, η οποία έχει υποστεί μεν μερικά στρώματα πλαστικοποίησης αλλά διαθέτει μια γυαλάδα και κρυστάλλινη ομορφιά η οποία όσο και τεχνητή να είναι δεν παύει να είναι και συναρπαστική.

Ας εξετάσουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά το Point. Στην αρχή ο δίσκος ακούγεται κάπως ενοχλητικά παλαιομοδίτικος, με τα Point of View Point και Smoke, αλλά στη συνέχεια διορθώνονται τα πράγματα και μέσα από τις αρμονίες του Drop και το ρυθμικό instrumetal Another View Point ο δίσκος αρχίζει να αποκτά νέο ενδιαφέρον. Το Tone Twilight Zone μάλιστα που ακολουθεί βρίσκει των Cornelius να συνδυάζει λεπτή electronica με ακουστική κιθάρα, σε ένα από αυτά τα κομμάτια που λατρεύεις από το πρώτο άκουσμα.

Η συνέχεια (Bird Watching At Inner Forest) επαναφέρει τον ακροατή σε art pop μονοπάτια, οπού τα πάντα έχουν θέσει και εναλλάσσονται αρμονικά μεταξύ τους, όπως κάνει η bossa nova με τα heavy metal riffs του I Hate I Hate που ακολουθεί. Πλησιάζοντας μάλιστα στο τέλος συναντάμε και ότι πιο κοντινό στην κλασσική μορφή τραγουδιού υπάρχει στο Point, το Brazil στο οποίο ο Cornelius παίρνει τη μορφή ενός λυρικού τραγουδοποιού και τραγουδάει μέσα από vocoder βέβαια. Μια χωρίς αμφιβολία άκρως ρομαντική νότα, όπως και το Nowhere, η απίστευτη lounge μελωδία που κλείνει τον δίσκο.

Η μουσική του Cornelius είναι σαν ένας πίνακας του Warhall. Λατρεύεις να βλέπεις σε μια art-gallery ένα κάδρο με διάφορες εκδοχές Marilyn αλλά θα το σκεφτόσουν να τον κρεμάσεις πάνω από το τζάκι σου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured