Ωπ, η καλοστημένη μηχανή των Chemical Brothers έχασε λίγο την πορεία της! Μια πορεία που ξεκίνησε με το Exit Planet Dust, το οποίο λίγο πολύ έσπρωξε ένα μεγάλο μέρος του rock κοινού στην dance μουσική, έφτασε στο ζενίθ με το Dig Your Own Hole, τον δίσκο που τους έκανε έτσι το απλά το 1997 το μεγαλύτερο όνομα στην χορευτική σκηνή και έφτασε στην καθιέρωση με το πολυποίκιλο και επίσης ευρηματικό Surrender.

Τι θα περίμενε κανείς για τη συνέχεια; Σίγουρα όχι μια βεβιασμένη προσπάθεια αναπαραγωγής του κλίματος του παρελθόντος με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Μια μόνο γρήγορη ακρόαση του δίσκου είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι μοιάζει να έχει ξεθυμάνει η ορμή αυτή των Chemicals που πραγματικά σε έσπρωχνε στα dancefloors.

Η εισαγωγή στο κλίμα του Come With Us γίνεται με τρία tracks που λίγο πολύ χρησιμοποιούν τα ίδια beats και kick drums (πλέον σήμα κατατεθέν) που μας έχουν συνηθίσει οι Chemicals από την εποχή του Dig Your Own Hole. Έτσι το ομώνυμο track που ανοίγει τον δίσκο θα μπορούσε να είναι απλά ένα b-side των Crystal Method ενώ το πρώτο single It Began in Africa είναι ένα τυπικό Chemical κομμάτι με την προσθήκη μερικών tribal κρουστών. Το Galaxy Bounce που ακολουθεί δεν έχει να προσθέσει τίποτα άλλο πέραν του funky feeling που το διακατέχει.

Τα πράγματα βελτιώνονται αρκετά στη συνέχεια. Το Star Guitar, με το καλοκαιρινό αλά Roger Sanchez στυλ του, ακούγεται αρκετά πιο ευχάριστα, ενώ το Hoops έχει από μερικά από τα πιο έξυπνα samples που ακούσαμε τελευταία. Εκεί που πραγματικά ξεφεύγουν τα πράγματα από τα τετριμμένα είναι στο The State We're In, την συμμετοχή της παλιάς γνώριμης των Chemicals από το Exit Planet Dust, Beth Orton. To The State We're In είναι η συνέχεια του Asleep From Day, ένα νωχελικό κομμάτι που όμως είναι τόσο όμορφο που προκαλεί εθισμό.

Επιστροφή στο ρυθμό με το τυπικό αλλά ευχάριστο Denmark ενώ η ψυχεδελική στροφή έρχεται λίγο πριν στο τέλος με το Pioneer Skies, οπού οι θα λέγαμε ότι οι Chemicals ακροβατούν μεταξύ Tangerine Dream και Beatles. Στο The Test που κλείνει το δίσκο τα φωνητικά αναλαμβάνει ο Richard Ashcroft και σε βάζει στον πειρασμό να βγάλεις το cd πριν καν φτάσει στο τέλος.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι οι Chemicals δεν ξέχασαν την τέχνη του να δημιουργούν πολυεπίπεδα κύματα ήχου (Come With Us/It Began in Africa), να επιδίδονται σε sampling με δαιμονισμένο τρόπο (Hoops) και να δίνουν και τις ανάλογες ψυχεδελικές νότες όποτε αυτοί το αποφασίζουν (Pioneer Skies). Η εξελικτική πορεία ενός group όμως οφείλει να συνεχίζεται ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στον τέταρτο δίσκο και κάποιος που ήδη έχει ακούσει τις προηγούμενες κυκλοφορίες να μην μένει ασυγκίνητος.

Ίσως μερικές φορές ο τίτλος ενός δίσκου είναι αρκετός για να σου δημιουργήσει την σωστή εντύπωση για το περιεχόμενο. Το "Come With Us" ακούγεται σαν μια εναγώνια κραυγή απόγνωσης τη στιγμή που το "Dig Your Own Hole" σε κόλλαγε έτσι απλά στον τοίχο.

Το Come With Us είναι ένας ''τυπικός Chemical Brothers δίσκος". Ερμηνεύστε αυτή τη φράση ανάλογα με τις απόψεις και τα γούστα σας και αποφασίστε για το κατα πόσο αυτό το album σας αφορά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured