Για όσους δεν περίμεναν τώρα να γνωρίσουν τους Kepler Is Free αλλά τους σημείωσαν αμέσως στη λίστα με τα νέα τους μουσικά ενδιαφέροντα πριν τρία χρόνια όταν πρωτοέσκασε το πολύ φρέσκο για τα εγχώρια δεδομένα Teegarden το νέο τους album Second Light που κυκλοφορεί από τη Veego Records δεν είναι απλώς ένα διάδοχο album  - πιο πολύ μοιάζει με εκείνα τα μαγικά περιστρεφόμενα χαρτονάκια από τα οποία ξεκίνησε το σινεμά: στις περιστροφές του συναντάς την μία στιγμή τους Kepler του παρελθόντος και την αμέσως επόμενη τους πολύ διαφορετικούς αλλά στον πυρήνα του ήχου τους ίδιους Kepler του παρόντος, ενώ αυτή η συνισταμένη κίνηση εκτρέπει το φως του Second Light προς ένα αχαρτογράφητο ταξίδι στο μέλλον.

Δεν θα μπορούσε να γίνει είναι αλλιώς με έναν δίσκο που έχει διέλθει ήδη μια σειρά χρονικών στρωμάτων πριν δει το δικό του φως προς την κυκλοφορία. Ηχογραφημένο και δουλεμένο κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημικής καραντίνας, αμέσως μετά τη σημαντική επιτυχία του ντεμπούτο Teegarden, με τον πρωτεργάτη της μπάντας περκασιονίστα και πολύ σημαντικό κομμάτι στο Kepler παζλ Σωκράτη Τσεντόγλου ακόμα στο ενεργητικό της, μπήκε σε αλλεπάλληλα on hold modes υπαγορευμένα μάλλον από τις αλλεπάλληλες αλλαγές των συνθηκών στο μουσικό τοπίο που περίμενε μια πιο στιβαρή κανονικότητα για να ανασάνει. Κι όταν τελικά αυτή ήρθε οι Kepler Is Free είχαν μια μεγάλη δομική αλλαγή (την αποχώρηση του Σωκράτη Τσεντόγλου) να αντιμετωπίσουν και να γνωρίσουν τους εαυτούς τους και το υλικό τους από την αρχή.

Λιγότερο ή περισσότερο εμφανώς το Second Light φέρει στα αυλάκια του αυτήν την κινητικότητα, την αλλαγή, την μετάβαση. Είναι ένας δίσκος σε κίνηση, αδιαμφισβήτητα πιο φιλόδοξος από τον προκάτοχό του, που ηχεί σε μεγάλο βαθμό σαν ένα διαστημικό road trip. Ένα ταξίδι μέσα από δεκάδες αναφορές και εικόνες, αποκόμματα κόμικ και σελιλόιντ, βιβλία φυσικής και μαύρα κουτιά, από την απολαυστική απόδοση μιας ηχητικής προσεδάφισης του εναρκτήριου “KOI-0” μέχρι την χορταστική κατακλείδα και αναμφισβήτητη κορύφωση του δίσκου “Event Horizon” -ένα πολύπτυχο soundtrack της στιγμής που κάποιοι φουτουριστικοί μύριοι αντικρύζουν μια φουτουριστική θάλασσα, κατά προτίμηση ενώ ο ήλιος ανατέλλει, συνειδητοποιώντας ότι το ταξίδι τους τελειώνει και ένα ακόμα ξεκινάει. Τα jazz μέρη πάλλονται με τη χαρακτηριστική αφαιρετική ελευθερία των Kepler Is Free πλαισιωμένα από ήπια electronics και cosmic samples. Οι κιθάρες του Βασίλη Μιγδάνη και τα πλήκτρα του Νικηφόρου Nugent λειτουργούν εξαιρετικά ως πρώτα βιολιά επιφορτισμένα με τις βασικές αφηγηματικές μελωδικές γραμμές, ισορροπώντας αβίαστα με την τρομπέτα του Σπύρου Ζάρδα μέσα στο διακριτικό αλλά στιβαρό ρυθμικό πλαίσιο που ορίζουν το μπάσο του Βασίλη Αλεξόπουλο και τα τύμπανα του Σωκράτη Τσεντόγλου.

Όπως και το ομώνυμο ιστορικό διαστημικό σκάφος της NASA “Kepler” κρατήθηκε σταθερό στη διαστημικό του κυνήγι για «φιλόξενους» πλανήτες αξιοποιώντας την πίεση του ηλιακού φωτός έτσι και οι Kepler Is Free παρέμειναν σε τροχιά παρά τις μικρές, καθημερινές δοκιμασίες του χρόνου χάρη στην πίεση που τους άσκησε το Second Light. Η μπάντα είναι ελεύθερη πια να βγει στη σκηνή και να γνωρίσει τον κόσμο της, να παίξει live το υλικό της και να κυνηγήσει τον επόμενο προορισμό της. Μέχρι τότε προτείνουμε ανεπιφύλακτα την προσθήκη του “Sunsets on Cygnus” στην playlist για τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured