search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ένας δίσκος με όξινα αμβλυγώνια riffs, μελωδίες και επικούς, ακουστικούς ήχους με Bathory χροιά, που όμως είναι κατάλληλος για να κάτσεις να πιεις μια μπύρα όσο τον ακούς...

Label | World Terror Committee
Κυκλοφορία | 3/2017
Βαθμολογία | 8

Παρά την άρρηκτη σύνδεση του black metal με τη σοβαρότητα και την εναντίωσή του στη χαρούμενη διάθεση (ας μην ξεχνάμε το «no trends, no fun» μότο της Deathlike Silence του Euronymous), το είδος μέχρι τα τέλη των 1990s δεν έδειχνε ιδιαίτερα σημάδια τεχνητής, ζορισμένης σοβαροφάνειας. Αυτό άρχισε να αλλάζει κάπου στις αρχές και sτα μέσα των '00s, με την εγκαθίδρυση των orthodox και πιο «σοβαρών» occult παραφυάδων.

Έτσι φτάσαμε σε δίσκους και καλλιτέχνες που εκπέμπουν μια τόσο φουσκωμένη, υπεροπτική και εξεζητημένη διάθεση, ώστε καταλήγουν ελαφρώς φαιδροί. Παρά δηλαδή την αφοσίωσή τους στο αριστερό μονοπάτι, φαίνεται να ξεχνάνε την κατεργάρικη όψη του Εωσφόρου. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μουσικής εντυπωσιακής μεν, άκαμπτης δε, με την οποία είναι δύσκολο να συντονιστεί ο ακροατής. Γι' αυτό λοιπόν και είμαι πολύ διστακτικός απέναντι στην υπερ-μυστικιστική σκηνή που έχει ανθίσει τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εγχώριο.Στον 3ο δίσκο των Acrimonious συμμετέχουν δύο ιδιαίτερα ταλαντούχοι μουσικοί: ο Semjaza των Thy Darkened Shade και ο Cain Letifer, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. Πολλά υποσχόμενη σύμπραξη, η οποία δεν είχε αποδώσει τους καρπούς που θα ήθελα στον προηγούμενο δίσκο της μπάντας, το Sunyata (2012). Φτάσαμε όμως στο σημείο όπου η χημεία είναι επιτέλους ιδανική.

Το Eleven Dragons διακατέχεται από ακομπλεξάριστη ποικιλία: εδώ συμβιώνουν όξινα αμβλυγώνια riffs θαρρείς βγαλμένα από το Monumental Possession των Dødheimsgard (1996), επικοί ακουστικοί ήχοι με Bathory χροιά, 1990s ελληνικό black metal, μελωδικά περάσματα κοντά στη νοοτροπία των Dissection, ακόμη και γκρουβάτα σημεία. Το ότι το άθροισμα αυτών των στοιχείων καταλήγει να μην είναι αχταρμάς, να μην ακούγεται φορτωμένο, αλλά να κυλάει απόλυτα σωστά και ισορροπημένα, αποτελεί δείγμα της συνθετικής ευφυίας των δύο προαναφερθέντων μουσικών. Επιτέλους ένα άλμπουμ της συγκεκριμένης σκηνής το οποίο δεν είναι επιδειξιομανές και δεν προσπαθεί να σε κολλήσει στον τοίχο με απλή παράθεση εντυπωσιακών riffs (όχι πως του λείπουν –οι ταστιέρες ξερνάν εφιάλτες με ευκολία).

Πρόκειται για δίσκο με τον οποίον μπορείς να κάτσεις και να πιεις μια μπύρα, παρά την πολύπλοκη φύση του. Υπάρχουν πολλά στρώματα υπερδραστήριας κιθάρας εδώ μέσα, καθένα από τα οποία έχει το αισθητικό του ενδιαφέρον: στο απίστευτο “Elder Οf Τhe Nashiym”, λ.χ., έχουμε απότομες αλλαγές από mid-tempo groove σε ταχύτατες κυκλωνικές περιστροφές, που θυμίζουν χορό δερβίση. Όλα μαζί σχηματίζουν ένα κράμα που ακροβατεί μεταξύ στοιχειωμένης σοβαρότητας και νοσταλγικής διάθεσης, με το οποίο αναπόφευκτα παθιάζεται ο ακροατής χωρίς να πελαγώνει.

Θέλουμε δουλειές σαν το Eleven Dragons των Acrimonious, άλμπουμ που να απλώνουν τις ψηφίδες του ακραίου μέταλ σε γνώριμα μα τόσο ευφάνταστα συμπλέγματα. Δίσκους δηλαδή που να αφήνουν τον ακροατή να εισχωρήσει συναισθηματικά σε αυτούς, χωρίς να περιβάλλονται με απροσπέλαστα τείχη επιτήδευσης. Γιατί όσο σκοτεινό πρόσωπο και να παρουσιάζει κάποια δημιουργία, αν δεν οσμωθεί με το κοινό της δεν μπορεί να του κόψει το αίμα –κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει το Eleven Dragons.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

The Cranberries - In The End

Μιχάλης Τσαντίλας

Dine Doneff - In/Out

Βαγγέλης Πούλιος

Rammstein - Rammstein

Παναγιώτης Λουκάς

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Jethro Tull

Πήγε στο Ηρώδειο να τους δει και συνάντησε έπειτα και τον Ian Anderson

ΛΕΞ + ΣΑΝΤΑΜ, Ηγεμόνας

Γκαζωμένος ήρθε στο Θέατρο Πέτρας ο Θεσσαλονικιός ράπερ, όπου και αποθεώθηκε από χιλιάδες αγόρια…

Soap & Skin: Μεταξύ άλλων, ο νέος δίσκος γεννήθηκε από μια περίοδο συναισθηματικής κόπωσης...

Η 29χρονη Anja Plaschg από το Poppendorf της Αυστρίας επιστρέφει μετά από μια μακρά περίοδο αποχής…

Η Athens Music Week παρουσιάζει τον σύγχρονο ήχο της Αθήνας

40 μουσικές εκδηλώσεις σε περισσότερα από 30 σημεία στο κέντρο της πόλης μέχρι (και) την Κυριακή 23…

Release Athens 2019 μέρα 3: Manowar + Rhapsody Of Fire, Imperia, Battleroar

Το άκαμπτο μέταλλο της φωνής του Eric Adams και η αρχηγική στόφα του Joey DeMaio έκαναν τους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 1: From Jimmy to Iggy, 1947-1970

Είναι ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Ντιτρόιτ, ο πρώτος που αποφάσισε πως έχει…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 4: τα 1990s και η νέα χιλιετία

Η "Candy", η επανασύνδεση των Stooges, τα γαλλικά ρομάντσα...

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 5: Στα άκρα του Iggy

Όταν φτάνει η Μερσεντές που τον φέρνει και κάνω το λάθος να του ανοίξω την πόρτα κρατώντας στο άλλο…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 3: Η δεκαετία του 1980 –περισσότερο ...Pop, παρά Iggy;

Στην προσπάθεια του να γίνει εμπορικός, έκανε ίσως τους πιο αντι-εμπορικούς δίσκους της καριέρας…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 2: τα 1970s

Το ροκ των Stooges είναι μια άμορφη μάζα από ακατέργαστο θόρυβο: γυμνό από στολίδια, αλλά…