Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 65 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής, keyboardist και παραγωγός, Amp Fiddler. Ο ίδιος έγραψε πολυσέλιδη ιστορία στη σκηνή του Detroit, ως μέλος των Parliament-Funkadelic και ως παραγωγός καλλιτεχνών όπως οι P-Funk, J Dilla και Moodymann. Έπασχε από καρκίνο και είχε νοσηλευθεί για μεγάλον χρονικό διάστημα.

Γεννημένος ως Joseph Fiddler στο Detroit των ΗΠΑ, ο Amp Fiddler έπαιζε ως παιδί πιάνο και σπούδασε στα Oakland και Wayne State Universities, όπως και στο πλευρό του jazz πιανίστα από το Detroit, Harold McKinney. Στα early ‘80s, τραγουδούσε στο group των Enchantment, προτού ο ίδιος αντικαταστήσει τον Bernie Worrell στους Parliament-Funkadelic γύρω στο 1984. Μαζί τους περιόδευσε και ηχογράφησε δίσκους για πολλά χρόνια, ζώντας μάλιστα για ένα διάστημα με το συγκρότημα στο Los Angeles. Συμμετείχε επίσης με το συγκρότημα στην ηχογράφηση του κομματιού του Prince από το Graffiti Bridge με τίτλο “We Can Funk” (1990).

Το ντεμπούτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε με τίτλο Mr. Fiddler, With Respect, σε συνεργασία με τον αδερφό του Thomas Fiddler, το 1991. Σποραδικά συμμετείχε σε recording sessions με καλλιτέχνες που συναντούσε σε περιοδείες του, ενώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας είχε μεταπηδήσει στη dance μουσική. Συνεργάστηκε στενά με DJs όπως ο Moodymann και ο Theo Parrish, αλλά και σε άλλους δίσκους όπου συνδύασε τις funk και soul ρίζες του με progressive ήχους της house και της techno.

Ο Fiddler θεωρείται πρωτοπόρος για τη σχολή του Detroit hip-hop χάρη στη βοήθεια που έδινε σε άλλους καλλιτέχνες και του production school που ο ίδιος ίδρυσε, του Camp Amp. Εκείνος σύστησε τον Q-Tip στον J Dilla, και τον J Dilla στο trademark sampler του, το Akai MPC, προωθώντας διαρκώς μέσα από τη δουλειά του τις συνεργασίες έναντι της μοναχικής οδού στην τέχνη.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που αποχαιρέτησαν δημοσίως των Amp Fiddler μετά την αναγγελία του θανάτου του ήταν ο Questlove, ο Gilles Peterson και ο Waajeed.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured