Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία μόλις 56 ετών «έφυγε» από τη ζωή η θρυλική Ιρλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, Sinéad O’Connor. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από την οικογένειά της, χωρίς να είναι για την ώρα σαφή τα αίτια.

Η O’Connor έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τη διασκευή του Nothing Compares 2 U”, το οποίο και είχε γραφτεί αρχικά από τον Prince για τον ίδιο.

Γεννημένη στο Δουβλίνο, ξεκίνησε την καριέρα της στα late 1980s όταν την ανακάλυψαν οι υπεύθυνοι δισκογραφικής εταιρίας την περίοδο που συμμετείχε στο συγκρότημα Ton Ton Macoute. Ο πρώτος δίσκος της, The Lion and the Cobra, κυκλοφόρησε το 1987, ενώ η ίδια δοκιμάστηκε και στον κινηματογράφο, όταν το 1992 συμμετείχε στην διασκευή του Wuthering Heights στον ρόλο της Emily Brontë

Ήταν την ίδια περίπου περίοδο όταν και η τραγουδίστρια θα υιοθετούσε μια ιδιαίτερα μαχητική συμπεριφορά που θα κλόνιζε τελικά την καριέρα και σταδιακά την ίδια την υγεία της. Συγκεκριμένα, η O’Connor τοποθετήθηκε υπέρ του IRA, αρνήθηκε να εμφανιστεί σε συναυλία στις ΗΠΑ αν είχε προηγηθεί ακρόαση του εθνικού ύμνου, έκανε μποϋκοτάζ στα Grammy Awards του 1991 λόγω της εμπορευματοποίησης του θεσμού, κατηγορώντας τον μάλιστα και για ρατσισμό απέναντι στους Public Enemy και άλλους καλλιτέχνες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μια από τις πιο πολυσυζητημένες κινήσεις της θα ήταν το σκίσιμο μια φωτογραφίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ κατά τη διάρκεια ζωντανής εμφάνισής της στο Saturday Night Live. Η ίδια θα άφηνε τότε τη σκηνή έχοντας πρώτα προτρέψει τους θεατές να «πολεμήσουν τον πραγματικό εχθρό». Η στάση της αυτή θα την έκανε να αποσυρθεί για χρόνια από τη δημοσιότητα, έχοντας υποστεί πρωτοφανή κατακραυγή και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στο πρόσωπό της.

Η προσωπική ζωή της O’Connor υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της ταραχώδης. Η ίδια ήταν επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας από τη μητέρα της, ενώ ήταν γνωστό ότι έπασχε από μετατραυματικό στρες και διπολική διαταραχή μεταξύ άλλων. Το 1999 επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της, ενώ το 2015 έγινε σαφές μετά από μια σειρά από Facebook posts ότι η ίδια είχε ξανά αυτοκτονικές σκέψεις.

Η O’Connor μιλούσε ανέκαθεν ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχολογικής φύσης που την ταλαιπωρούσαν, με τη μουσική της να αναφέρεται με σαφείς όρους σε αυτά, διαθέτοντας επίσης γενναίους στίχους ενάντια στον σεξισμό, τη θρησκεία, την παιδική κακοποίηση και την αστυνομική βία.

Μέσα από τις δέκα δισκογραφικές δουλειές της, η ίδια άφησε το στίγμα της στη μουσική σκηνή όχι μόνο της Ιρλανδίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου, με την χαρακτηριστικά εύθραυστη φωνή και την προσωπικότητά της να αλλάζει το τοπίο της ποπ μουσικής και κουλτούρας. Ο τελευταίος δίσκος της καριέρας της ήταν το I’m Not Bossy, I’m the Boss του 2014, ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το κομμάτι “Milestones” υπό το όνομα Magda Davitt. Τα απομνημονεύματά της κυκλοφόρησαν το 2021.

Το 2022, η O’Connor βίωσε τον θάνατο του 17χρονου γιου της Shane, ο οποίος και έδωσε τέλος στη ζωή του. Η ίδια είχε γίνει γνωστό ότι μετά την απώλειά του είχε νοσηλευτεί για άγνωστο διάστημα σε κλινική.

Ο θάνατος της O’Connor σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρο τον μουσικό κόσμο, που την αποχαιρετά σαν μια από τις μεγαλύτερες φωνές της γενιάς της, μια γενναία γυναίκα που έκανε τη διαφορά σε μια βιομηχανία που δεν κρύβει το σκληρό της πρόσωπο και μια φεμινίστρια, που όταν η Chrysalis Records παρακινούσε να φέρεται πιο «κοριτσίστικα», θα ξύριζε μια για πάντα τα μαλλιά της.

Ακολουθούν ορισμένα από τα tributes καλλιτεχνών μετά την είδηση του θανάτου της:

https://www.instagram.com/p/CvLC0YEvB8V/

https://www.instagram.com/p/CvK8j6DKFnR/

https://www.instagram.com/p/CvK7ghPPED8/

https://twitter.com/BoyGeorge/status/1684277255592108043?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1684277255592108043%7Ctwgr%5Eab79a93a428c192c5618535ea6b80dcbab2777ef%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fconsequence.net%2F2023%2F07%2Fsinead-oconnor-death-react%2F

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured