Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Seymour Stein, συνιδρυτής της θρυλικής Sire Records και ο άνθρωπος-κλειδί στη μουσική βιομηχανία επί πολλά έτη, έχοντας υπογράψει για πρώτη φορά καλλιτέχνες όπως οι Madonna, Talking Heads, Ramones, The Pretenders και Depeche Mode

Σύμφωνα με το Variety, ο Stein πέθανε στις 2 Απριλίου έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ο Stein μεγάλωσε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και το ξεκίνημά του στον μουσικό κόσμο ήρθε από την εφηβεία του κιόλας, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στην King Records και στο Billboard magazine.

Το 1966, σε ηλικία 24 ετών, ο Stein συνίδρυσε τη Sire Records μαζί με τον Richard Gottehrer. Αρχικά, το label εστίασε στο να προμοτάρει και να υπογράψει βρετανικές μπάντες, όπως οι Climax Blues Band, Renaissance και το πρώιμο blues rock lineup των Fleetwood Mac, αλλάζοντας ωστόσο στη συνέχεια πορεία και ανοίγοντας τους ορίζοντές του σε περισσότερα είδη και καλλιτέχνες.

Στη μέση της δεκαετίας του ’70, ο Stein ήρθε σε επαφή με την ανερχόμενη τότε punk rock σκηνή της Νέας Υόρκης, ανακαλύπτοντας συγκροτήματα όπως οι Ramones, Talking Heads, και The Dead Boys, όλοι εκ των οποίων υπέγραψαν στη Sire Records.

Στα 1980s, η Sire ανοίχτηκε σε new wave και alternative rock acts όπως οι Pretenders, The Smiths, Depeche Mode, The Cure και The Replacements, συνεχίζοντας τη μακρά πορεία της με καλλιτέχνες που άφησαν για πάντα το στίγμα τους στο μουσικό πεντάγραμμο.

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τη δισκογραφική θα ερχόταν το 1983, όταν ο Stein υπέγραψε με τη Madonna, έχοντας ακούσει ένα demo του “Everybody”. Η Sire κυκλοφόρησε τους έξι πρώτους δίσκους της Madonna, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου ντεμπούτου της, του Like a Virgin του 1984, του True Blue του 1986 και του Like a Prayer του 1989.

Ο Stein υπήρξε πρόεδρος της Sire Records και αντιπρόεδρος της Warner Bros. Records μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 2018. Για την προσφορά του στο μουσικό στερέωμα, ο ίδιος εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2005.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured