Ναταλία Πετρίτη

Τις σκέψεις του για την ΑΙ πλατφόρμα του ChatGPT μοιράστηκε ο Nick Cave, ο οποίος και δήλωσε ότι η εφαρμογή-φαινόμενο με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να «πάει να γα@#%θεί και να αφήσει τη στιχουργία ήσυχη»!

Ο Bad Seeds frontman είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι ΑΙ πλατφόρμες που γράφουν τραγούδια είναι προβληματικές, αναφέροντας ότι η όλη διαδικασία είναι μια «γκροτέσκα διακωμώδηση του να είσαι άνθρωπος».

Τα σχόλια του καλλιτέχνη ανέβηκαν ως προς τον τόνο τους, όταν ένας θαυμαστής του απέστειλε στον Cave μέσα από το Q&A site του, The Red Hand Files, μερικούς στίχους generated στο στυλ του μέσα από το πρόγραμμα του ChatGPT. «Ευχαριστώ για το κομμάτι, όμως με όλη την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου, πιστεύω ότι είναι σκουπίδι», απάντησε ο καλλιτέχνης τότε.

Τα νέα σχόλια του Cave γύρω από σχετικά προγράμματα έγιναν σε συνέντευξή του στον New Yorker, όταν αυτός ερωτήθηκε αν αυτά θα μας κάνουν να εκτιμήσουμε τη δημιουργική ενασχόληση με την τέχνη περισσότερο.

«Η ένστασή μου δεν είναι στην τεχνητή νοημοσύνη γενικά. Καλώς ή κακώς, έχουμε παραδοθεί στο ΑΙ. Είναι περισσότερο ένα στενάχωρο, απογοητευμένο συναίσθημα ότι υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν ότι η καλλιτεχνική πράξη είναι τόσο κοινότυπη που μπορεί να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Το βρίσκω αυτό προσβλητικό».

Ο καλλιτέχνης συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να χρειαζόμαστε να εφεύρουμε μια τεχνολογία που να μπορεί να μιμηθεί αυτήν την όμορφη και μυστηριώδη πράξη. Ιδιαίτερα τη συγγραφή ενός κομματιού. Το ζήτημα με το να γράφεις ένα καλό κομμάτι είναι στο ότι σου λέει κάτι για τον εαυτό σου το οποίο δεν γνώριζες από πριν. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορείς να το μιμηθείς αυτό».

Ο Cave δήλωσε επίσης: «Μπορεί το ΑΙ να φτιάξει ένα κομμάτι που να μην μπορεί να διακριθεί από ό,τι μπορώ εγώ να κάνω. Ίσως και ένα καλύτερο κομμάτι. Όμως για μένα, αυτό δεν έχει σημασία – δεν είναι αυτό η τέχνη. Το ΑΙ μπορεί να σώσει τον κόσμο, όμως δεν μπορεί να σώσει τις ψυχές μας. Γι’ αυτό υπάρχει η πραγματική τέχνη. Αυτή είναι η διαφορά. Οπότε, δεν ξέρω, κατά την ταπεινή μου άποψη το ChatGPT πρέπει να πάει να γα@#%θεί και να αφήσει τη στιχουργία ήσυχη!».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Cave δήλωσε ότι το επικείμενο άλμπουμ του με τους Bad Seeds βρίσκεται σε καλό δρόμο, μιας που ο ίδιος έχει γράψει υλικό. Το συγκρότημα δεν το έχει ηχογραφήσει ωστόσο για την ώρα, ενώ εκείνος πρόκειται να βγει σε μια σόλο περιοδεία αργότερα μέσα στο 2023.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured