Ναταλία Πετρίτη

Σε ερώτηση ενός θαυμαστή του στα Red Hand Files σχετικά με το νόημα της ζωής απάντησε ο Nick Cave, ο οποίος συνεχίζει αδιάκοπα την επικοινωνία του με το fan base του μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα.

Απαντώντας στην ερώτηση του χρήστη Beau, ο τραγουδιστής των Bad Seeds ανέφερε ότι «πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος» ώστε να βρούμε το νόημα.

«Είμαστε ικανοί για τις μεγαλύτερες θηριωδίες και τον βαθύτερο πόνο, με όλα αυτά να οδηγούν σε έναν αχανή, συλλογικό πόνο. Αυτή είναι η συνθήκη που μοιραζόμαστε», ανέφερε ο Cave στο σχετικό blog post του.

«Κι όμως η ευτυχία και η απόλαυση συνεχίζουν να ευδοκιμούν μέσα από αυτή τη συνθήκη που μοιραζόμαστε. Η ζωή από ό,τι φαίνεται είναι γεμάτη από ανεξέλεγκτη ομορφιά που επιμένει να υπάρχει. Όμως αυτές οι στιγμές ευτυχίας δεν βιώνονται μόνες τους, είναι σχεδόν στην πλειονότητά τους σχεσιακές και εξαρτώνται από τη σύνδεσή μας με το Άλλο – είτε αυτό είναι οι άνθρωποι, είτε η φύση, είτε η τέχνη ή ο Θεός. Εδώ είναι που δημιουργείται το νόημα, μέσα στη σύνδεσή μας, φωλιασμένο στον αμοιβαίο πόνο μας».

Ο ίδιος συνέχισε: «Πιστεύω ότι είμαστε πλάσματα που αναζητούν το νόημα και τα συναισθήματα του νοήματος αυτού, στις σχέσεις και τις συνδέσεις μας, και ότι αυτά βρίσκονται στην καλοσύνη. Η καλοσύνη είναι η δύναμη που μας ενώνει, και αυτό, Beau, είναι αυτό που προσπαθώ να πω – ότι παρά τη συλλογική μας συνθήκη απώλειας και την δυνητική μας στροφή προς το κακό, υπάρχει ένα απίστευτο δίκτυο καλοσύνης, υφασμένο από άπειρες καθημερινές πράξεις καλοσύνης των ανθρώπων».

«Απλώνουμε τα χέρια μας και βρίσκουμε ο ένας τον άλλον σε στιγμές αμοιβαίου σκότους. Με το να το κάνουμε αυτό ξεπερνάμε τις συλλογικές και τις προσωπικές μας απώλειες. Μέσα από την καλοσύνη ερχόμαστε κοντά, μέσα από έκπληξη και θαυμασμό, στο νόημα. Ανακαλύπτουμε, στη μικρότερη εκείνη χειρονομία καλής πίστης μπροστά στην αμοιβαία και μνημειώδη απώλειά μας, το «νόημα».

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured