Με θλίψη υποδέχτηκε η μουσικόφιλη υφήλιος την ανακοίνωση του θανάτου της Montserrat Caballé στο σπίτι της στη Βαρκελώνη.

Η αγάπη της για την ποπ μουσική και οι συχνές «βουτιές» που αποτόλμησε προς αυτήν, την έκαναν μία από τις οπερατικές φωνές που κατόρθωσαν να γίνουν ευρύτερα γνωστές κατά τον 20ό αιώνα. Ήταν μάλιστα η αγαπημένη σοπράνο του Freddie Mercury, με τον οποίον συνδέθηκε με μεγάλη φιλία και ηχογράφησε το ιστορικό άλμπουμ Barcelona το 1988 -με το ομώνυμο τραγούδι να τους φέρνει στο #2 της Βρετανίας, στο #6 της Γαλλίας και στο #32 της Γερμανίας.

To 1997, μάλιστα, η Caballé αποτόλμησε και ένα ολόκληρο ποπ άλμπουμ, το Friends For Life, όπου βρέθηκε να τραγουδά ντουέτο με τον Bruce Dickinson, τον «δικό μας» Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Johnny Hallyday -η εκτέλεση μάλιστα στο "Bohemian Rhapsody" των Queen με τον Dickinson, έγινε τότε αιτία να τη μάθουν και πολλοί μεταλλάδες.

Πέρα όμως από αυτά, η Caballé χαιρετίστηκε ως μία από τις καλύτερες σοπράνο φωνές του 20ού αιώνα. Έκανε ντεμπούτο το 1956 στην Ελβετία, παίζοντας τη Mimi στην όπερα του Giacomo Puccini La Bohème, αλλά την πρώτη της διεθνή διάκριση την κέρδισε το 1965 παίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα του Gaetano Donizetti Lucrezia Borgia στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, όπου το κοινό τη χειροκροτούσε όρθιο στο φινάλε για 25 λεπτά. Για την επόμενη δεκαετία, θα γινόταν μία από τις πιο διακεκριμένες σοπράνο της γενιάς της, λαμβάνοντας πλήθος επαίνων για την καθαρότητα της έκφρασής της και τον απαράμιλλο έλεγχο της φωνής και της ανάσας της.

Παρά τη φωνητική της πτώση, στη συνέχεια, η Caballé αναπροσάρμοσε τις εμφανίσεις της διαλέγοντας ρόλους που πρωτίστως απαιτούσαν δραματική εκφραστικότητα, μένοντας έτσι ενεργή στον οπερατικό κόσμο ως και το 1985. Έκτοτε, όπως είδαμε, στράφηκε και προς την ποπ,  ξαναγύρισε όμως και στην όπερα για μια σειρά ρόλων στα '00s.

Πρόσφατα, έμπλεξε και με μια υπόθεση φοροδιαφυγής στην πατρίδα της Ισπανία, για την οποία παραδέχτηκε την ενοχή της, πληρώνοντας πρόστιμο 254.231 ευρώ (Δεκέμβριος 2015).

Ήδη τότε, ωστόσο, η υγεία της είχε σοβαρά κλονιστεί, από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη τον Οκτώβριο 2012, στο Yekaterinburg της Ρωσίας, όπου βρισκόταν για περιοδεία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, γύρισε όμως εν τέλει σπίτι της, όπου και πέθανε, στα 85 της χρόνια. Ως επίσημη αιτία θανάτου, δόθηκε μια μόλυνση στη χοληδόχο της κύστη. 

{youtube}Y1fiOJDXA-E{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured