news.team

Τι κι αν τους πηχιαίους τίτλους των δημοσιευμάτων του μουσικού Τύπου κατά το 2017 τους κέρδιζαν συνήθως η Beyoncé, η Adele, η Lana Del Rey ή άλλες σταρ της εποχής μας; Σε επίπεδο πωλήσεων στη Βρετανία καμία τελικά δεν μπόρεσε να τα βάλει με τη Λαίδη Vera Lynn, ετών 100 φέτος, σταρ κι εκείνη μιας πολύ διαφορετικής εποχής, που αποδείχθηκε ότι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Vera Lynn γεννήθηκε στο East Ham του Έσσεξ το 1917 και έδειξε από μικρό κορίτσι κλίση στο τραγούδι. Το (σόλο) ντεμπούτο της στη δισκογραφία έγινε το μακρινό 1936, όταν ακόμα είχαν πλάκες γραμμοφώνου και η Crown ηχογράφησε σε μία τέτοια το τραγούδι "Up Τhe Wooden Hill Τo Bedfordshire".

Εκείνο όμως που εκτόξευσε τη Vera Lynn, ήταν το "We'll Meet Again" (1939), ένα τραγούδι των Ross Parker & Hughie Charles με το οποίο στέναξε όλη η Βρετανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βρέθηκε στα στόματα όλων όσων είχαν κάποιον άνθρωπο δικό τους στα ζόρικα στρατιωτικά μέτωπα κατά των Ναζί και των Ιαπώνων.

Η Lynn πήρε μάλιστα ενεργά μέρος στην όλη προσπάθεια της Βρετανίας, ξεκινώντας το 1941 δική της ραδιοφωνική εκπομπή (Sincerely Yours), τραγουδώντας ό,τι παράγγελναν οι στρατιώτες με γράμματά τους, μα και στέλνοντας σε αυτούς τα μηνύματα των αγαπημένων τους. Το δε 1943 μετέβη και η ίδια στη ζώνη των πολεμικών αναμετρήσεων, δίνοντας εμψυχωτικές συναυλίες στην Αίγυπτο, την Ινδία και τη Μπούρμα (σημερινή Μυανμάρ).

Μετά τον Πόλεμο, η καριέρα της επεκτάθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στη νούμερο 1 επιτυχία της "Auf Wiederseh'n Sweetheart" (1952) -το πρώτο νούμερο 1 στην αμερικανική αγορά από Βρετανό καλλιτέχνη- ενώ τιμήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση με στρατιωτικά μετάλλια και από την Ελισάβετ Β΄ με τίτλο τιμής, όταν στα 1975 την έχρισε Dame Commander of the Order of the British Empire. Ασχολήθηκε επίσης για χρόνια με το ραδιόφωνο (είχε δικές της εκπομπές στο BBC), ενώ έχει και τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.

Το 2009, έγινε ακόμα πιο συμπαθής στη βρετανική κοινή γνώμη όταν μήνυσε το ακροδεξιό British National Party για τη χρήση του τραγουδιού της "The White Cliffs Οf Dover" σε πολιτική καμπάνια κατά των μεταναστών. Αν και κατά καιρούς την έχουν θεωρήσει υποστηρίκτρια των Συντηρητικών, η ίδια δεν εκδήλωσε ποτέ δημόσια τα πολιτικά της φρονήματα, επιθυμώντας να είναι τραγουδίστρια για όλους τους Βρετανούς.

Και φέτος, γιόρτασε τα 100 της χρόνια με ένα καινούριο άλμπουμ ονόματι Vera Lynn 100, γεμάτο με παλιές της επιτυχίες στις οποίες κρατήθηκαν ανέπαφα τα πρωτότυπα φωνητικά μα προστέθηκαν νέες ενορχηστρώσεις, όπως και ορισμένα ντουέτα, καθώς και μία ακυκλοφόρητη διασκευή στο "Sailing" (που η υφήλιος έμαθε από τον Rod Stewart). Το άλμπουμ βρέθηκε στο #3 της πατρίδας της και καθώς λήγει η χρονιά παραμένει αυτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη βρετανική αγορά, όσον αφορά τις γυναίκες καλλιτέχνες: η Official Charts Company επιβεβαίωσε ότι πέρασε και τη Dua Lipa και τη Lana Del Rey, που ήταν οι αντίζηλές της για την πρωτιά.

Κάτι που κάνει τη Λαίδη Vera Lynn τη μεγαλύτερη σε ηλικία (εν ζωή) γυναίκα καλλιτέχνη που έχει άλμπουμ της στα 10 πρώτα των βρετανικών charts. Η ίδια δήλωσε ότι εισπράττει αυτήν την τιμή με τη μεγαλύτερη ταπεινότητα, νιώθοντας χαρά που εκείνα τα παλιά τραγούδια αρέσουν ακόμα στο κοινό.

{youtube}cHcunREYzNY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured