Γνωστός στους fans με το παρατσούκλι «Συνταγματάρχης», o Bruce Hampton ήταν μία πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση για την ευρύτερη ροκ δισκογραφία, που έχαιρε μεγάλου σεβασμού και έξω από τα παραδοσιακά σύνορα του ηλεκτρισμού, όπως έδειξε πρόσφατα και η πρόσκληση των Run The Jewels να εμφανιστεί στο βιντεοκλίπ του "Blockbuster Night pt. 1".

Γεννημένος στο Knoxville του Τενεσί με το (πραγματικό) όνομα Gustav Valentine Berglund III, εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην τοπική σκηνή της Ατλάντα με τους Hampton Grease Band, συγκρότημα που καταπιανόταν με τον δημοφιλή blues rock ήχο της εποχής μα βρισκόταν συνάμα και κοντά στις τότε ανησυχίες του Frank Zappa. Ο θρύλος θέλει μάλιστα το ντεμπούτο τους Music To Eat (1971) να είναι ο δεύτερος δίσκος με τις χειρότερες πωλήσεις στην ιστορία της Columbia (ο πρώτος λέει ήταν ένας δίσκος με μαθήματα γιόγκας).

Μετά τη διάλυση της μπάντας (1973), ο Berglund παρέμεινε ενεργός με το παρατσούκλι Bruce Hampton και έκτοτε διακρίθηκε πολλάκις για τη σουρεαλιστική του ματιά και τη διάθεσή του να «πειράζει» τα παραδοσιακά όρια του rock 'n' roll, ωθώντας το είδος σε λογής-λογής «παράξενα» fusion. Συνεργάστηκε μάλιστα και με τον Frank Zappa στα τέλη των 1960s, ενώ άφησε και μια πλούσια underground δισκογραφία, με τελευταίο άλμπουμ το Pharoah's Kitchen το 2014.

Φέτος, οι φίλοι του έστησαν μια ολόκληρη συναυλία-γιορτή για τα 70ά του γενέθλια, στο Fox Theatre της Ατλάντα (όπου, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο Billy Bob Thornton, αλλά και ο Peter Buck των R.E.M.). Έμελλε όμως να λάβει τραγικές διαστάσεις, όταν ο Hampton κατέρρευσε πάνω στη σκηνή, την ώρα που έπαιζε το "Turn On Your Lovelight". Αρχικά όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για κάποια performance που είχε σχεδιάσει κι έτσι χρειάστηκαν μερικά λεπτά πριν ειδοποιηθεί ένα ασθενοφόρο. Μεταφέρθηκε κατόπιν εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο, όπου και πέθανε. 

{youtube}Tp5FlVu8CJE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured