Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Βρετανός κιθαρίστας Paul Rose απολαμβάνει αυτές τις μέρες τη μεγαλύτερη διασημότητα που έχει κερδίσει μέχρι τώρα, ύστερα από τη μήνυση την οποία κατέθεσε σε δικαστήριο του Μανχάταν κατά των U2, αλλά και της Island Records.

Τι ισχυρίζεται όμως ο Rose;

Λέει βασικά ότι οι U2 έκλεψαν στοιχεία από το instrumental κομμάτι του "Nae Slappin" του 1989, το οποίο είχε δημοσιεύσει την ίδια εποχή που εκείνοι έφτιαχναν το εμβληματικό (πλέον) Achtung Baby, αλλάζοντας επιτυχώς ήχο και μετατρεπόμενοι από σημαία του εναλλακτικού rock σε πλανητικούς mega stars.

Τα στοιχεία αυτά, ισχυρίζεται, εμφανίζονται στο "The Fly", ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Achtung Baby, το οποίο σταδιοδρόμησε και ως single, κερδίζοντας για τους Ιρλανδούς ένα #1 στην πατρίδα τους, αλλά και στη Βρετανία, καθώς και το #6 των Η.Π.Α.

Η εύλογη απορία, βέβαια, είναι γιατί πήρε στον Rose πάνω από ...25 χρόνια για να διαμαρτυρηθεί για ό,τι θεωρεί κλοπή. Ως προς αυτό, ο δικηγόρος του δήλωσε στη New York Post ότι ...φοβόταν(!), πιστεύοντας πως μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε την καριέρα του.

Όπως βέβαια καταλαβαίνετε, οι πιο κακεντρεχείς fans των U2 λένε ήδη στα social media ότι δεν υπήρχε καμία καριέρα να καταστραφεί ή ότι τώρα άκουσε το "The Fly" και αποφάσισε να αποκτήσει λίγη διασημότητα -ίσως και να αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό, μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού- εκμεταλλευόμενος μια τυχαία ομοιότητα.

Ο ισχυρισμός πάντως ότι ο Rose έχει ως μάρτυρα πρώην υπάλληλο της Island έτοιμο να καταθέσει ότι, όντως, το διάστημα εκείνο έπαιζε συχνά το "Nae Slappin" στο «αρχηγείο» της δισκογραφικής, είναι πιο σοβαρός. Οπότε πλέον ο λόγος ανήκει στην αμερικάνικη δικαιοσύνη.

Εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας μόνοι σας, ακούγοντας τα δύο κομμάτια στους παρακάτω συνδέσμους.

Nae Slappin
{youtube}BXH8wVRtl2w{/youtube}

The Fly
{youtube}5Y1YFH9A3Bw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured