Αναστασία Τουρούτογλου

Ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε στις Η.Π.Α. το 1978, ορίζει (ως προς τα τραγούδια) ότι το copyright επιστρέφει στους συνθέτες, όταν συμπληρωθούν 56 χρόνια από την πρωτότυπη δημιουργία.

Καθώς λοιπόν το 2018 θα είναι η χρονιά που η πρώτη του κοινή δημιουργία με τον John Lennon θα πιάνει αυτό το χρονικό όριο, ο Paul McCartney αποφάσισε να κινηθεί νομικά για να πάρει ξανά στα χέρια του τα δικαιώματα όσων τραγουδιών συνεισέφερε στους Beatles.

Για τον ίδιο, αυτή είναι μια ιστορία που πάει πίσω στο 1985 και στη δεινή ήττα που γνώρισε τότε, όταν αποπειράθηκε να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας ATV, όπου και βρίσκεται ο κατάλογος των Beatles: πληρώνοντας 47.000.000 δολάρια Η.Π.Α., ο Michael Jackson απόκτησε την ATV, πουλώντας στη συνέχεια το 50% στη Sony, για 100.000.000 δολάρια.

Μετά τον θάνατο του Jackson, η Sony απόκτησε τον πλήρη έλεγχο της ATV. Και τώρα, απάντησε στη μήνυση του McCartney με μια επίσημη δήλωση στην οποία κάνει λόγο για την απογοήτευσή της, βρίσκοντας τη μήνυση αχρείαστη και πολύ πρώιμη.

Παρά ταύτα, το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και πολύ δύσκολα θα μπορέσει η Sony να διατηρήσει τον έλεγχο της ATV στις Η.Π.Α. Έξω ωστόσο από αυτές, θα συνεχίσει να ελέγχει το 50% των δημιουργιών του McCartney.

{youtube}Qyclqo_AV2M{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured