Αναστασία Τουρούτογλου

Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, ο Tom Richards κατάφερε και ολοκλήρωσε το περίφημο Mini-Oramics, μια πρωτοπόρα μουσική συσκευή παραγωγής ηλεκτρονικών ήχων που έμεινε ανολοκλήρωτη πριν 45 χρόνια.

Εμπνεύστριά της ήταν η Βρετανίδα συνθέτρια και ηλεκτρονική πειραματίστρια Daphne Oram (1925-2003), η οποία είχε ήδη καταφέρει να φτιάξει ανάλογες, εντελώς πρωτότυπες συσκευές: αν επισκεφθείτε το Μουσείο Επιστήμης στο Λονδίνο, θα δείτε ως έκθεμα μία από αυτές. Προσπαθούσε λοιπόν να φτιάξει και μια πιο εύχρηστη, μικρότερου μεγέθους «αδελφή» των συσκευών, project όμως που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.

«Δούλευε μόνη, χωρίς στήριξη από κάποιο πανεπιστήμιο ή άλλο μεγάλο οργανισμό», εξήγησε ο Richards, «ενώ είχε και τη μόνιμη ανησυχία ότι οι πειραματισμοί της είχαν ξεπεραστεί από την εποχή».

Το μηχάνημα που ολοκλήρωσε ο Richards θα δοκιμαστεί συνεργατικά από 6 συνθέτες (Ain Bailey, James Bulley, John Lely, Jo Thomas, Ian Stonehouse and Rebecca Fiebrink). Παράλληλα, το Ίδρυμα Daphne Oram ξεκίνησε crowdfunding καμπάνια για να μαζευτούν τα έξοδα επανέκδοσης του περίφημου -και καταργημένου, πια- βιβλίου της συνθέτριας, An Individual Note Of Music, Sound And Electronics
με την ευκαιρία συμπλήρωσης 45 χρόνων από την αρχική του κυκλοφορία, το 2017. Στόχος είναι να μαζευτεί το ποσό των 10.000 λιρών.

{youtube}5aVgYILCnf0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured