Αναστασία Τουρούτογλου

 

Θα μπορούσε βέβαια να είναι ερώτηση σε παιχνίδι γνώσεων: «ποιο είναι το πρώτο βρετανικό punk συγκρότημα που κατάφερε όχι μόνο να βγάλει single και άλμπουμ στις Η.Π.Α., αλλά να περιοδεύσει και εκεί»;

Λίγοι μάλλον θα έβρισκαν πως ήταν οι The Damned από το Λονδίνο, η μπάντα του περίφημου Captain Sensible. Το single ήταν το "New Rose" του 1976 και το άλμπουμ το ντεμπούτο τους, Damned Damned Damned (1977). Κι αν η απάντηση δείχνει «δύσκολη», είναι μάλλον γιατί αυτό το συγκρότημα τόλμησε να αλλάξει σε μια εποχή που το κοινό δεν τα καταλάβαινε εύκολα τέτοια πράγματα: όταν πέρασε η καταιγίδα του punk, οι Damned δεν χώθηκαν στα υπόγεια, μα πέρασαν στην πιο «σκοτεινή» πλευρά του ανατέλλοντος new wave, αναγνωριζόμενοι σήμερα ανάμεσα στους πιονέρους του goth rock. Οι παλιότεροι άλλωστε δεν θα έχουν ξεχάσει τη μεγάλη βρετανική επιτυχία του "Eloise" (1986), τη διασκευή τους δηλαδή σε ένα παλιό κομμάτι του Barry Ryan, που έφτασε ως το #3 των charts. 

Αυτούς έβαλε λοιπόν «στο μάτι» ο Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης Wes Orshoski, γνωστός στους μουσικόφιλους από το ντοκιμαντέρ του για τον Lemmy. Ο οποίος και γύρισε το The Damned: Don't You Wish That We Were Dead (ελληνικός τίτλος: Ευχήσου Να Ήσουν Νεκρός), ένα από τα μουσικού περιεχομένου φιλμ που πρόκειται σύντομα να δούμε στην Αθήνα, στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας! Ο Orshoski καταγράφει την πρώιμη πορεία της μπάντας μέσω αρχειακού υλικού, συνεντεύξεων και ζωντανού footage, θέλοντας με το editing να αναπλάσει οπτικά κάτι από τον χαρακτήρα του πρώτου τους άλμπουμ. Το ντοκιμαντέρ έχει πάρει καλές κριτικές στο εξωτερικό, κυρίως για την τόλμη του να εξερευνήσει τη διαμάχη μεταξύ Captain Sensible και Rat Scubbies (του ντράμερ δηλαδή των Damned).

Μείνετε συντονισμένοι στο Avopolis και τις υπόλοιπες μέρες, για περισσότερες αποκλειστικές ανακοινώσεις σχετικά με το τι άλλο μουσικό θα δούμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας, πάντοτε σε συνεργασία μαζί τους!

{youtube}GVI8SOt3OvI{/youtube}

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured